Uskottavaa ”valvontaa”: JSN Julkisen sanan neuvoston jäsenet valvoo omia medioita

JSN Julkisen sanan neuvosto koostuu toimittajista ja kustantajista. Toisin sanoen JSN valvoo itse itseään.

JSN:n sivuilla kerrotaan toiminnastaan seuraavaa:

”Julkisen sanan neuvosto (JSN) on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Neuvosto käsittelee myös toimittajan menettelyä tietojen hankinnassa. JSN ei ole tuomioistuin eikä se käytä julkista valtaa. Sen päätöksiä seurataan silti tarkoin.

Lyhenteet
Y = yleisöä edustava jäsen
V = joukkoviestintää edustava jäsen

jsn-yhteisotJSN jäsenet:
Puheenjohtaja: Elina Grundström, Helsinki
Jyrki Huotari, Helsinki, toimituspäällikkö, MTV3 V  1. varapuheenjohtaja
Antti Kokkonen, Rovaniemii, päätoimittaja Lapin Kansa V
Ulla Järvi, Salo, pääsihteeri, Tiedetoimittajat ry V
Anssi Järvinen, Helsinki, luova johtaja Y  3. varapuheenjohtaja
Riitta Kalliokoski, Hämeenkyrö, FM, yrittäjä Y
Pasi Kivioja, Kerava, free lance -toimittaja, yrittäjä V  2. varapuheenjohtaja
Paula Paloranta, Helsinki Y OTL, pääsihteeri
Heikki Valkama, päätoimittaja, Image V
Johanna Vehkoo, Helsinki, toimittaja, V
Pirjo Auvinen, Helsinki, toimittaja, Yle Uutiset, V
Hannu Helineva, Iitti, päätoimittaja, Vartti Kouvola V
Heikki Kuutti, Jyväskylä, tutkijatohtori, FT,Y
Venla Mäntysalo, Vaasa, HTM, Y

JSN:n jäsenestä Johanna Vehkoosta (Vas)  rikosilmoitus vireille  (kunnianloukkaus).
JSN:n Jäsenenä toimiva Johanna vehkoo kirjoitti Facebookissa seuraavaa 3.11.2016

johanna-vehkooja

”Vähän asiaa suomalaisista natsipelleistä. Minun piti tänään esiintyä Rosan ja Saaran kanssa Rovaniemellä kirjakaupassa ja sitten vetää Hatun Feministinen kiroiluiltama paikallisessa baarissa. No, tulin kipeäksi, enkä päässyt lähtemään, joten Rosa ja Saara joutuivat ottamaan vastaan minulle tarkoitetun vastaanottopartion.

Tunnettu rasisti Junes Lokka ja Suomen Sisun pohjoissuomalainen aktiivi Tuukka Kuru saivat tietää minun olevan tulossa Rovaniemelle, joten he päättivät väijyttää minut. Aikomus oli esiintyä salanimillä ja ”haastatella” minua videolle ja ylipäätään häiriköidä.

Natsit olivat jutelleet suunnitelmastaan julkisesti Youtubessa, joten sain asiasta vihiä etukäteen. Niinpä kirjakaupassa oli Rosan ja Saaran turvana neljä vartijaa ja yksi siviiliasuinen poliisi.”

Onko Johanna Vehkoojan (Vas) kirjoitus hyvän journalismin arvojen mukaista?

 

jsn-paatokset
Voidaan kysyä onko JSN uskottava toimija antamaan huomautuksia itse itsellensä? Jokainen päätelköön itse.

JSN antoi Radio Suomipopille vakavan huomautuksen, kun radiokanava oli soittanut Mikki Hiiri merihädässä ”sketsin aikana” taustamusiikkina. JSN myös huomautti Suomipoppia asiasta missä oli  päästetty Matti Nykänen humalassa suoraan lähetykseen. JSN otsikoi päätöksen seuraavin sanoin ”Totuudenmukainen tiedonvälitys, ihmisarvon kunnioittaminen”

 

 

5 thoughts on “Uskottavaa ”valvontaa”: JSN Julkisen sanan neuvoston jäsenet valvoo omia medioita

 • 18.11.2016 at 13:39
  Permalink

  Meno alkaa olla jo lähellä punaista VALPOA. Vainotaan suomalaisia ” tolkun rasisteja, natseja, fasisteja,valkoista roskaväkeä.” Yritetään pelotella syytteillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, palkataan poliiseja kyttäämään oman maan kansalaisia vihapuhumisesta ja jaellaan huomautuksia jostain huuhaa neuvostoista.

  Samalla peitellään ulkomaalaisten tekemiä vakavia rikoksia, raiskauksia, petoksia, poliisiylijohtaja Seppo ’ Zdanov’ Kolehmaisen, sisäministeriön, median ja oikeuslaitoksen johdolla. Suomi taisi olla itsenäinen vain pienen hetken 1918-1944.

  Reply
 • 18.11.2016 at 14:14
  Permalink

  Alkavaa valvomaan myös milloin pierräääään, antakaa siitäkin sanktioita, pellet

  Reply
 • 18.11.2016 at 17:59
  Permalink

  ”Onko Johanna Vehkoojan (Vas) kirjoitus hyvän journalismin arvojen mukaista?”. Ei ole ! JSN jäsenet saisivat hävetä syntymäänsä, hyh hyi mitä surkimuksia.

  Reply
 • 18.11.2016 at 18:03
  Permalink

  Tää on nykyisellään niin turha järjestö että sen vois lakkauttaa. Tai sen ihmiset voisi vaihtaa vaikka oppineisiin. Sellaisiin joilla on maalaisjärki luku- ja kirjoitustaidon lisäksi.

  Nämä yliopistosta valmistuneet viher-vassarien aivopesemät tahdottomat kulttuuri-marxilaiset eivät edes ymmärrä koska heille vinoillaan. Ne on niin täynnä tulta ja tuppuraa. Ja kaikki mikä on muilla pitäisi heti saada itselle tai tuhottua.

  Reply
 • 18.11.2016 at 18:46
  Permalink

  Informaatio- ja teknologiaoikeuden professori Jukka Kemppisen mukaan JSN:n toimena on ”varjella sanoma- ja aikakauslehtiä oikeudenkäynneiltä”, ja ”jottei tätä huomattaisi, JSN sanoo liikuskelevansa sananvapauden asialla”.[9]

  JSN:n toiminnasta ei voi tehdä kantelua esimerkiksi oikeuskanslerille,[10] koska JSN ei ole viranomainen.[11] Suomen Kuvalehti julkaisi lokakuussa 2016 viiden sivun jutun, jossa käsiteltiin JSN:n ongelmia. Artikkelissa kritisoitiin muun muassa puheenjohtajan valtaa karsia kanteluita ennen käsittelyjä. Puheenjohtaja voi esimerkiksi karsia kantelun silloin, kun siinä esitetty virhe on hänen mielestään ”epäolennainen tai vähäinen”. Näin ollen neuvosto ei koskaan ottanut käsittelyyn esimerkiksi sanomalehden virheellistä väitettä, että makkara olisi Maailman terveysjärjestön mukaan syöpäriskiltään yhtä vaarallinen kuin tupakka, todetaan jutussa sarkastisesti.[12]

  JSN:n karsintaprosessia on kritisoinut myös tiedetoimittaja Jani Kaaro. Esimerkiksi Pohjolan Sanomat väitti pääkirjoituksessaan 16.6.2013, että Espanjassa yli puolet nuorista on työttöminä. Väite oli virheellinen, sillä tuolloin vain joka viides espanjalaisnuori oli vailla työtä. JSN:n puheenjohtajan mielestä Pohjolan Sanomien väite ei ollut olennainen asiavirhe.[13]

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.