Oikeustieteen tohtorikin neuvoton. Rikkooko kirkko lakeja vai ei?

kainuunsanomat julkaisivat artikkelin oikeustieteen tohtorin haastattelusta. Haastattelu käsittelee pakolaisten piilottelua ja majoittamista kirkon toimesta. Evankelisluterilainen kirkko on siis pitkin syksyä uhannut majoittaa laittomia maahantulijoita ja kielteisen turvapaikan saaneita.

Tällä hetkellä laki sanoo, että kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen henkilöllä on 30 päivää aikaa poistua vapaaehtoisesti maasta. Tämän jälkeen oleskelu muuttuu laittomaksi ja tämän henkilön piilottaminen on laitonta. Rikosnimike on ulkomaalaisrikkomus. Mitään laitosta ei voida syyttää rikkeestä, mutta henkilöitä voidaan. Syyllistyykö piispa Mäkinen siis rikokseen?

Oikeustieteen tohtori, yliopistolehtori Heikki Kallio Itä-Suomen yliopistosta ei osaa suoraan kommentoida olisiko 2000 laittoman maassaolijan piilottaminen laitonta. Tapauksesta puuttuu oikeuden päätös.

kuvakaappaus ylen uutisesta
kuvakaappaus ylen uutisesta

Kirkko on julistanut julkisesti majoittavansa paperittomia. Tästä kertoo esimerkiksi ess.fi. Mutta oikeustieteen tohtorikaan ei tiedä rikotaanko lakia, vaikka laissa lukee, että majoittaminen on laitonta.

Kuvakaappaus helsingin sanomat. Kirkko on aikaisemmin jo kertonut kuinka Suomessa verovaroja keräävän laitoksen tehtävä ei ole puolustaa suomalaisia.
Kuvakaappaus helsingin sanomat.

Kirkko on aikaisemmin jo hs uutisessa kertonut kuinka Suomessa verovaroja keräävän laitoksen tehtävä ei ole puolustaa suomalaisia.

Raamatun mukaan Jeesus syntyi Betlehemissä, Lähi-idässä. Mäkiselle tämä tarkoittaa, ettei hänen johtamansa kirkko ole erityisen suomalainen.

poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen: Sitä minä en lähde spekuloimaan, kun arkkipiispa on sanonut, että he eivät mihinkään lainvastaisuuksiin syyllisty.

Mäkisen sana siis poliisiylijohtajan mielestä on tarpeeksi uskottava, ettei tapausta tarvitse tutkia, eikä selkeää lain kohtaa tarvitse tulkita.

 

 

2 thoughts on “Oikeustieteen tohtorikin neuvoton. Rikkooko kirkko lakeja vai ei?

 • 25.11.2016 at 10:28
  Permalink

  Asia on helppo päätellä ihan itse. Kuvitellaan että yksityinen henkilö piilottelee laittomia maahantulijoita. Tulisiko siitä tuomio?

  Tai jos järjestäytyny ryhmä/järjestö piilottelisi laittomia maahantulijoita, niin tulisiko siitä tuomio?

  Yhtä helppoa on miettiä asiaa siltä kannalta että ”mitäs jos piiloteltavat olisivatkin venäläisiä” ja myös laittomia maahantulijoita. Tulisiko siitä tuomio ja olisiko piilottelijoilla kansan tuki?

  Jos minä alkaisin tuomaan maahan laittomasti venäläisiä sotilaita vedoten heidän rintamakarkuruuteensa esim. Krimin alueelta, niin saisinko yhteikunnalta raha heidän majoituksiinsa? Ja saisivatko he viisi ateriaa sekä taskurahaa SPR:ltä ja veronmaksajien rahoista?

  Reply
  • 25.11.2016 at 12:22
   Permalink

   Raudoissa olisit ennenkuin kissaa kerkiäisit sanoa

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *