Syyhy ja tartunnat leviävät laivojen hyteissä, sanoo lääkäri.

39-vuotias poikamies Sami kertoi Ilta Sanomille (01.12.) kokemuksestaan: Hän oli ottanut risteilylle luxus-hytin, ja nukkunut siinä yksin. Matkan jälkeen Sami sairastui syyhyyn, ja joutui hakemaan sairaslomaa iho-paukuroihinsa.

Lääkäri totesi ne heti syyhypunkin aiheuttamaksi. Lääkäri myös kertoi, että nimenomaan laivat ovat paikkoja, joista sellaisen voi saada. Hänen mukaansa kannat ovat erilaisia, oireet voivat tulla jo 1–3 päivän kuluessa, Sami sanoo.

Tartunnan ja syyhyn yhteys on siis lääkärin käsitys, laivayhtiö on toista mieltä. He vakuuttavat vuodevaatteet yms. konepestävän riittävän korkeassa lämpötilassa, ja tartunnan olevan käytännössä mahdotonta. Iltasanomat yksilöi laivayhtiön, mutta kun ongelma on sama kaikilla, jätämme sen kertomatta. Tapaus kuitenkin sattui Helsingin ja Tukholman välillä.

Nykysuomen saamien tietojen mukaan laivayhtiöt eivät ole välttämättä selvillä siitä, miten hyttien ja liinavaatteiden kanssa todellisuudessa toimitaan. Haastattelemamme laivasiivousta tehnyt opiskelija kertoo:

”Meillä oli laivalla suomalaisia siivoojia, ja etnisiä. Toinen etninen ryhmä oli kyllä ahkerasti menossa, ja työnjohto luuli heidän tekevänkin jotain, mutta me siivoojat tiesimme paremmin: He olivat suuren osan työpäivää matkalla siivouskohteesta toiseen. Sitten meillä oli ahkeruudestaan kuuluisaa kansallisuutta. He tekivät hytit nopeasti, eikä tarkastuksessa -johon työnjohdolla ei ollut sen enempää minuutteja aikaa kuin siivoojillakaan työn tekemiseen- havaittu puutteita enempää kuin muillakaan.

Hyttisiivouksessa käytetään yhtä hyttiä kohti vain minuutteja, ja työtahti on ripeämpää kuin maissa. Työjäljen pitää kuitenkin olla hotellitasoa. Nämä ahkerat… (kansallisuus jätetään mainitsematta) siis saivat kiitosta. Kunnes huomattiin että heiltä tuli pyykkiä paljon vähemmän kuin muilta: He eivät vaihtaneet vuodevaatteita, ainoastaan suoristivat lakanat.”

Siivousfirma tiesi, mutta ei puuttunut asiaan: Erityisryhmät ovat hyvin herkkiä viemään mm. työriidat oikeuteen, ja helposti voittavat jutut riippumatta tosiasioista. Etnisillä on vielä ylimääräinen valitusaste: Media. Ideologisesti asennoituvan yrittäjävihamielisen toimittajan juttu *syrjinnästä* voi jopa tuhota pienen yrityksen.

Siispä syyhy yms. leviää lakanoissa. di-gold

 

3 thoughts on “Syyhy ja tartunnat leviävät laivojen hyteissä, sanoo lääkäri.

 • 1.12.2016 at 19:11
  Permalink

  Minä myös sain Tallinnan laivalta, jotain samantapaista, kauhea kutina niskassa sekä paukamat ja käsissä. Matka oli 22 tunnin risteily Baltic Queenillä, eli yksi yö premium,hytissä. Tiistaina oli kotiin lähtö ja oireet alkoivat perjantaina, kuuntelin sitä helvetin moista kutinaa ja maantaina menin lääkäriin, joka väitti ettei se ole syyhyä, vaan joku allerginen reaktio. Itse epäilen vahvasti…. Ei jäänyt hyvät fiilikset ”paremmasta” hytistä 🙁

  Reply
 • 1.12.2016 at 19:33
  Permalink

  Kun aikanaan -80 ja -90 luvulla paljonkin matkustin työni puolesta laivoilla niin silloin ei tullut mitään tällaista esille. Tosin, siihen aikaan ei matkustajina ollutkaan varakkaita venäläisiä. Villi veikkaukseni onkin että halvimissa hyteissä on puhtaampaa kun venäläiset eivät nuku rahvaan seassa. Sama ongelma kun on ilmennyt paljon vakavapana Lappeenrannan ja Imatran hotelleissa. Ja juuri sielä niitä venäläisiä on. Sielä tavataan myös luteita ja täitä niin paljon ettei yksikään hotelli anna haastattelua aiheesta. Viimeksi tänä syksynä ongelma räjähti käsiin.

  Reply
 • 2.12.2016 at 00:55
  Permalink

  Ruotsissa laivasiivousta tehneenä voin sanoa sen olevan orjanhommaa. Työsopimusta ei suostuttu tekemään, vaan aina jollakin verukkeella, lomiin ja sairastumisiin vedoten, sitä siirrettiin ’ensi viikkoon’. Kun lopulta ilmoitimme ettei selitys enää kelpaa, sopimukseen kirjoitettiin toisin kuin oli suullisesti sovittu, ’Vid behov’ eli tarpeen vaatiessa. Siten joka päiväksi ei ollutkaan hommia, meidät pidettiin siellä vain reservissä. Siirtymiset eri satamien välillä piti maksaa omasta pussista eikä siirtymäajalta, yli tunti, maksettu palkkaa.

  Itse siivoamisesta:

  Meille opetettiin ikään kuin tanssiaskeleet, joiden mukaan piti askeltaa hyttisiivous läpi. Ensimmäinen askel oli pienen pöydän luo, sen johon matkustajat olivat jättäneet palautelomakkeen. Lomake tuli heittää roskikseen, taidettiinpa vielä käskyttää että kummalla kädellä, jotta vartalon pyörähdysliike jatkuisi sulavasti askeltaen hytin vessaan.

  Lakanat kyllä toki vaihdettiin, mutta käskytyksemme mukaisesti ei mikäli vuodetta ei ollut avattu. Toisin sanoen, jos joku oli jättänyt punkallensa syöpäläisensä muttei ollut avannut vuodetta, kattaus oli lähes valmis.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *