20 terrorismijuttua KRP:n tutkinnassa.

Supo  toistaa omasta puolestaan Europolin äskeisen yleisvaroituksen jihadistiverkostojen aktivoitumisesta Euroopassa. Samassa haastattelussa ltasanomille  KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala muistuttaa syksyllä tappouhkauksia Timo Soinille ja Jussi Halla-aholle lähettäneestä ”Abu Hurairah Finlandista”, minkä pseudonyymin taakse kätkeytyi Porissa asunut pakistanilaistaustainen nuorimies. Häneksi on nyttemmin tunnistettu Syyrian sotanäyttämöllä itsensä räjäyttänyt ISIS-terroristi.

Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva kertoo Suomesta lähteneen noin 80 henkilöä sotimaan jihadistien joukoissa Lähi-Idässä. Jotkut heistä ovat päässeet merkittäviin asemiin terroristien organisaatiossa. Suomeen palanneita on parisenkymmentä.

Vaikka Supon edustaja yhtyy pääosin Europolin arvioon, hän pitää organisoitua iskua Suomessa epätodennäköisenä:

Suurin uhkakuva Suomelle ovat suojelupoliisin mukaan yksittäiset radikalisoituneet tekijät. Suunnitelmallisen ja organisoituneen radikaali-islamistisen terrori-iskun riski on Supon mukaan matala.

Asiasta kirjoitti Iltasanomat 03.12.2016.

Supoa ja KRP:tä ei voi syyttää huolettomuuden lietsomisesta, mutta eräät seikat saattavat antaa aihetta jatkotarkasteluun:

  • Korkea värväytymis-prosentti jihadismiin Suomessa asuvien muslimien keskuudessa.
  • Noin vuoden takainen tieto, että ISIS-Da’eshin korkeinta johtoa on asettunut Pohjoismaihin, joukossa rekrytointipäällikkö.
  • Suomessa asuvien/asuneiden rekrytointi esikunta-tasolle saattaa antaa vinkkiä sekä korkeiden johtajien olreskelupaikoista, että tulevista kohteista.
  • Tiedossa olevat 20 sotanäyttämöltä palaajaa riittävät hyvin yhteen tai kahteen Bataclan-tyyppiseen iskuun.

Terrorismin logiikan mukaan mahdollinen suuri kampanja Euroopassa koskettaa jokaista maata. On toinen asia, pystyykö ”kalifaatti” siihen vielä menetettyään tukialueensa Syyriassa ja Irakissa. di-gold

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.