Jussi Niinistö Aamu-TV:ssä: EU:n turvatakuu-pyyntöihin vastaaminen edellyttää lainmuutosta.

EU-maiden keskinäiset turvatakuut määritellään Lissabonin sopimuksessa, mutta melko väljästi. Suomen edellisten hallitusten linja on ollut kollektiivisen turvallisuuden vahvistamista vastaan, ja Viro presidentti Toomas Hendrik Ilves onkin kuvaillut tilannetta skeptisesti: Jos Suomi joutuisi pulaan, Italia lähettäisi avuksi oliiviöljyä. Viro on tehnyt turvallisuutensa varmistamiseksi toiset ratkaisut kuin Suomi. Näitä EU:n turvatakuita, ja mitä velvoitteita ne Suomelle tuovat, sivuttiin puolustusministeri Jussi Niinistön haastattelussa Aamu-TV:ssä.

EU:n keskinäisiin turvatakuihin on tähän mennessä vedonnut vain Ranska, jouduttuaan terrorihyökkäyksen kohteeksi marraskuussa 2015.  Suomi on vastannut Ranskan pyyntöön lähettämällä sotilaita kriisinhallintatehtäviin Malin ja Libanonin YK-operaatioihin ranskalaisten tilalle. Ranska on käyttänyt näistä vapautuneet joukot terrorismin torjuntaan.

Puolustusministerin mukaan lainsäädäntö riittää po. kriisinhallintatehtäviin, mutta tilanteessa jossa toinen EU-maa pyytää apua Lissabonin sopimukseen vedoten, nykylain mukainen käytäntö riitä. Lakia ollaankin muuttamassa niin, ettei po. tehtävään lähtö edellytä kantahenkilöltä vapaaehtoisuutta.

Yle:

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mielestä suomalaisia sotilaita pitäisi voida määrätä tehtäviin, mikäli jokin jäsenmaa vetoaa EU:n avunantopykälään.

– Tätä on syytä pohtia. Kantahenkilökunnan osallistuminen kriisinhallintaan on nykyään vapaaehtoista, ja näkisin, että se saa jatkossakin olla. Kun palvelussuhteiden ehdot on kohdallaan, niin kyllä heitä riittää. EU:n keskinäisen avunannon velvoitteen kohdalla tilanne on toinen. Siinä olisi syytä miettiä, olisiko pakollisuus uskottavuuden takia tarpeellista, sanoi Niinistö Ylen aamu-tv:ssä.

Valmisteltava lainmuutos koskee siis toisen EU-maan esittämään pyyntöön vastaamista. Millainen tämä pyyntö voisi olla, siitä ei ohjelmassa keskusteltu. Voimme silti spekuloida:

  • EU:n Välimeren-rajavaltio voi pyytää muilta jäsenmailta pikaista apua yleisen järjestyksen romahdettua joillakin paikkakunnilla hallitsemattomien pakolaisjoukkojen ryhdyttyä rauhattomiksi, niin että tarvitaan sotilaallinen operaatio. (Tätä on jo pienessä mittakaavassa tapahtunutkin.)
  • Jokin ulkopuolinen taho kohdistaa EU-maahan hybridi-uhan, ja pyydetään pikaisesti sotilaita muista maista.
  • Terroritekojen sarja ja mellakointi aiheuttaa kaaoksen jossakin suurkaupungissa. Etc.

Tämän vuoden aikana kuulluissa turvallisuusviranomaisten yms. varoituksissa toistuvat em. uhkakuvat. Ranskan DGSI:n päällikkö Patrick Calvar mm. on esittänyt hyvin seikkaperäisen skenaarion. Ne tilanteet, joihin Suomikin nyt valmistautuu varautumaan, eivät ole mielikuvitusta, vaan juuri sitä mistä on varoitettu. Näillä tilanteilla on se ominaisuus, että niissä voidaan oikeasti ampua ihmisiä. di-gold

 

 

6 thoughts on “Jussi Niinistö Aamu-TV:ssä: EU:n turvatakuu-pyyntöihin vastaaminen edellyttää lainmuutosta.

  • 18.12.2016 at 18:53
    Permalink

    EU:sta ei ole Suomea puolustamaan, mutta NATO:sta on. Suomi NATO:n jäseneksi ja heti! Typerimmät vasurit ja Venäjä-myönteiset yrittävät pelotella, että jos Suomi liittyy NATO:on, Venäjä kohdistaa ydinohjuksensa Suomeen ja tuhoaa Suomen ensimmäisenä NATO:n ja Venäjän välisessä tulevassa sodassa.

    NIIN KUIN SE EI MUKA OLISI JO VUOSIKYMMENTEN AJAN KOHDISTANUT YDINOHJUKSIAAN SUOMEEN, NEUKKUAJOISTA ASTI! Niin kuin se ei muka olisi jo vuosikymmenten ajan ollut valmiina tuhoamaan Suomea ensitöikseen, kun sota NATO:n ja Venäjän välillä syttyy!

    Uhka tulee idästä. Se on aina tullut, ja mitä enemmän Suomella on aseveljien joukkoja mukanaan, sitä parempi. Viime sodissa oli apuna vain yksi valtio, mutta NATO:n myötä meillä on kymmeniä valtioita aseveljinä.

    Reply
  • 18.12.2016 at 18:54
    Permalink

    Ei kai tässä sitten muuta kun sanoudutaan irti näistä EU:n turvatakuista. Ei lakiamme ruveta muuttamaan puolueettomasta maasta EU:n sotilasjunttaan sen vuoksi että puolustusvoimissamme on muutamia joilla ei seiso jollei kuule huudettavan NATO:a.

    Reply
  • 18.12.2016 at 21:24
    Permalink

    Minä kyllä tukeudun vain ja ainoastaan NATOon!

    Reply
  • 18.12.2016 at 21:30
    Permalink

    Ei Suomalaisia sotilaita EU joukkoihin ! Se on selvä se . Mitäpä lakia muuttamaan EU juonen myötä. EUlla ei ole vielä yhteistä verotusoikeutta , ei puolustusta. Eroon koko EU byraniidihuijauksesta. Mutta muistakaa EU lait menevät aina kansallisten lakien edelle. Joten kiireesti pois.

    Reply
  • 19.12.2016 at 13:29
    Permalink

    Tuomioja ja Halonen tekivät urakalla töitä vesittääkseen EU:n jäsenmaiden keskinäiset turvatakuut. Nyt on 0onneksi toinen suunta.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.