Viking-linen kapteeni varoittaa terrori-iskusta matkustajalautalle.

7

Iltalehden haastattelema merikapteeni Stefan Karell kertoi vakavan huolensa Suomesta mm. Ruotsiin kulkevien matkustajalauttojen turvallisuudesta. Hän kertoi myös, että laivayhtiössä on jo ryhdytty toimenpiteisiin, ja turvallisuuden hyväksi tehdään työtä.

Merikapteeni Karell Iltalehdessä:

– Suuria muutoksia on luvassa. Koulutus lisääntyy ja se toistuu säännöllisin väliajoin. Järjestysmiehiä on laivoilla useita ympäri vuorokauden, turvakameroita on kaikkialla. Laivoihin saadaan myös turvamiehille pian järeämpää aseistusta, muun muassa suojakilpiä, Karell sanoo.

Nykysuomi uutisoi kesällä ranskalaisten erikoisjoukkojen laskeutumisen Portshmouthin ja Caenin välillä kulkevan autolautan kannelle. Sittemmin Ranska ja Englanti ovat sopineet aluevesirajat ylittävästä yhteistyöstä aseistettujen viranomaisten sijoittamisessa Kanaalin matkustajalautoille. Suomessa on tehty kaksi harjoitusta (otsikkokuvassa Baltic Queenilla), joissa sotilaat ovat totutelleet operoimaan matkustajia täynnä olemalla autolautalla.

Suomen viranomaiset ovat siis tietoisia ongelmasta, ja kuten merikapteeni kertoi, myös laivayhtiöt.

Matkustajalautta on hyvin haasteellinen ympäristö turvallisuuden kannalta. Ihmisiä on runsaasti, ja he ovat todennäköisesti suhteellisen avuttomia. Laiva on helppo eristää ulkomaailmasta, ja terroristit pystyisivät pitämään tälläistä kohdetta kontrollissaan useita tunteja. Bataclanissa näimme, mitä se merkitsee. Kaikkien laivaan tulevien matkustajien ja ajoneuvojen tarkastaminen aiheuttaisi tuntien viiveen, ja huomattavat kustannukset, joiden maksajaa ei ole näköpiirissä.  Laivojen kääntöajat satamissa eivät välttämättä mahdollista täydellistä tarkastusta.

Eräillä Euroopan vilkkaimmilla laivareiteillä, Englannin kanaalissa ja Suomenlahdella, onkin pidetty tänä vuonna harjoituksia, joiden aiheena on ollut erikoisjoukkojen nopea tunkeutuminen laivaan joko veneistä tai helikoptereista, ja laivan haltuunotto. Matkustajien turvallisuuden hyväksi siis tehdään töitä, ja laivayhtiötkin ovat valveilla. di-gold

 

Iltalehti 27.12.2016.

 

Turvaharjoitus toteutettiin Tallinnan-Helsingin välillä.

Evakuointiharjoitus matkustajalaivalla Kotkan edustalla.

 

 

 

7 KOMMENTIT

  1. Eivät kai muslimit uskalla nohin laivoihin nousta? Niissähän on syöty paljon kinkkua ja nukuttu sen jälkeen hyteissä sekä juotu paljon alkoholia. Nehän ovat saastuneet.

  2. ja toi oli se viimeisin nyt en uskalla mennä enään laivaa!!!!!!!!!!!! voiii kai se on mentävä maita pitkin en mää tiedä!!!!!!!1

  3. miks noita idiootteja on olemassa????? juu eii pitäs päästää ketää ulkomaalaisia laivaa menkööt kumiveneellä jos menee!!!!

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.