Villa Meren joukkoraiskaajat toimivat uhria erityisesti halventavalla tavalla.

Satakunnan käräjäoikeus antanut tänään (30.12.) tuomionsa Villa Meren joukkoraiskaus-jutussa. Iltalehti mainitsee toisen tuomitun nimeltään, kolmas tapauksen yhteydessä pidätetty jäi tuomiotta.

  • AL-JUBBURI DHIAA ISSA JASIM. -72; 1½ vuotta ehdollista
  • DHINA-AISSA AISSA s. -00
  • BAHADR YASSER JAWAD TUMA.s. -83; Neljä vuotta ehdotonta vankeutta.

Satakunnan käräjäoikeuden antaman julkisen selosteen mukaan Bahadr pakotti väkivaltaa käyttämällä 14-vuotiaan suomalaistytön kanssaan sukupuoliyhteyteen. Bahadr piti tyttöä kyynärotteella kaulasta kiinni ja puristi ranteista.

Käräjäoikeuden mukaan rikos tehtiin erityisen nöyryyttävällä tavalla muun muassa siksi, että se tapahtui ainakin osittain kolmannen henkilön läsnä ollessa ja kuvatessa tapahtumaa.

Jonkin ajan kuluttua 44-vuotias irakilaismies yritti pakottaa väkivalloin saman suomalaistytön kanssaan sukupuoliyhteyteen. Väkivalta käsitti kantamista ja kädestä vetämistä. Mies kosketteli tyttöä rinnoista ja pakaroista vaatteiden päältä ja suuteli häntä kasvojen ja rinnan alueelle.

Bahadr velvoitettiin maksamaan 14-vuotiaalle uhrille korvauksia henkisestä kärsimyksestä 15 000 euroa. 44-vuotiaan miehen maksettavaksi tuli 3000 euron kärsimyskorvaukset.

Asiasta kertoi Iltalehti 30.12.2016.

Tapaus on herättänyt huomiota senkin takia, että rikollisten käyttäytymistä on sosiaalisessa mediassa puolusteltu ja sille on etsitty hyväksyttäviä syitä. Uhria on syyllistetty myös siitä, että hän liikkui vastaanottokeskuksen alueella.

Ereäissä muissakin käräjille päätyneissä tapauksissa on ilmennyt tapakulttuuri, jossa tyttöystävän seksuaalisten palvelujen jakaminen oman ryhmän vanhemmmille miehille näyttäytyy rutiininomaisena. Käyttäytymismallia tukee kehitysmaiden seksuaalinormistojen lisäksi myös moderniin populaarikulttuuriin kuuluva rap-”musiikki”: ”Snoop Dogg” 1993: ”It ain´t no fun if my homies can´t have non”.

Usein unohtuu myös nuoriso- ja sosiaalityön ammattilaisilta, että alaikäisten seurustelu aikuisten miesten kanssa on yksiselitteisesti lailla kiellettyä, vaikka uhri olisi tilanteessaan vapaaehtoisesti.

Nuoret suomalaistytöt joutuvat yhä useammin aikuisten maahanmuuttajamiesten seksuaalisen hyväksikäytön kohteiksi. Raiskauskriisikeskus Tukinaiseen on tullut tietoa ongelmasta muun muassa sosiaaliviranomaisilta, sillä usein tytöt ovat huostaan otettuja tai muulla tavoin lastensuojelun asiakkaita.
Tukinaiseen on tullut viime aikoina nuorten tyttöjen ja heidän vanhempiensa lisäksi samansisältöisiä viestejä myös lastensuojelun ammattilaisilta. Puheluiden mukaan alaikäiset tytöt ovat joutuneet maahanmuuttajien seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Samansuuntaista tietoa on tullut eri puolilta maata. Ammattiauttajat ja poliisi muistuttavat että kyse on rikollisesta ja usein varsin järjestäytyneestä toiminnasta.

Puheluita on tullut nuorilta tytöiltä, heidän vanhemmiltaan ja viime aikoina yhä useammin myös lastensuojelun ammattilaisilta. Ammattilaisetkaan eivät tiedä, mitä pitäisi tehdä, kun 13-vuotiaalla tytöllä on seksisuhteita aikuisten maahanmuuttajamiesten kanssa. Aina ei oivalleta, että kyse on rangaistavasta hyväksikäytöstä.

”Ehkä suurin syy on juuri se, että tytöt ovat mukana vapaaehtoisesti. Mutta kun otetaan huomioon, että he saattavat olla 12–15-vuotiaita, joka tapauksessa kyse on seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja aikuisten tehtävä on suojella näitä nuoria”, sanoo Raiskauskriisikeskus Tukinaisen toiminnanjohtaja Kristiina Valkama. Helsingissä miehet tapaavat tyttöjä esimerkiksi metroasemilla, ja toiminta vaikuttaa jo järjestäytyneeltä. Valkaman mukaan miehet kyllä tuntevat Suomen lain, mutta kun kukaan ei puolusta tytön oikeuksia, toimintaa pidetään luvallisena.

Poliisin tietoon tällaisten miesrinkien toiminta ei yleensä tule. ”Meidän jutut enemmän keskittyy tällaisiin yhden illan tapauksiin, eli lasta on käytetty seksuaalisesti hyväkseen esim. jossain julkisella paikalla, kun hän on ollut viikonloppua viettämässä”, sanoo rikosylikomisario Kari Tolvanen Helsingin poliisista. ”Niitä meillä ikävä kyllä riittää. Tänäkin keväänä on tullut toistakymmentä ilmoitusta.”

Lähde: Nelonen, ”Tytöt ja maahanmuuttajamiehet” 15.05.2005

 

One thought on “Villa Meren joukkoraiskaajat toimivat uhria erityisesti halventavalla tavalla.

  • 30.12.2016 at 20:38
    Permalink

    Kyllä minä suurimman syyllisyyden asettaisin tytön vanhemmille jotka eivät ole opettaneet hänelle eri kulttuurien eroja. Ja seuraavaksi eniten tytölle itselleen joka todellakin menee tuollaiseen paikkaan myös sellaiseen aikaan kun sielä ei saisi olla. Mutta syyttömiä eivät ole laitoksen työntekijätkään eivätkä raiskaajat itse. Mutta koko episodia ei olisi puitu jos tyttö ei olisi sosialisoinut noiden kanssa.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.