Nettipoliisi Marko Fobba Forss: Näin vältät syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Jos puhutaan esimerkiksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, niin omassa päässäänhän saa pyöritellä vaikka millaisia mielipiteitä ja ajatuksia, mutta jos niitä laukoo julkisesti, voi kyseeseen tulla rikos.

 

Vihapuheisiin liittyen on muutamia kertoja tullut viime aikoina vastaan kritiikkiä, että miksi mielipiteestä rangaistaan. Tämä on hieman hämmentävää, koska näinhän on asia on ollut jo pitkään, jos mielipiteessä on esimerkiksi solvaavaa tai perätöntä tietoa ja sitä mielipidettä levitetään muiden tietoon.

Jos puhutaan esimerkiksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, niin omassa päässäänhän saa pyöritellä vaikka millaisia mielipiteitä ja ajatuksia, mutta jos niitä laukoo julkisesti, voi kyseeseen tulla rikos. Erinäisiä kansanryhmiä saa siis panetella, solvata ja uhkaillakin omassa päässään ihan vapaasti. Jopa yksittäinen yksityisviesti kaverille on lain ulottumattomissa, koska tietoa pitäisi levittää laajemmin.

Mielipiteenvapaus ”omassa päässä” koskee myös kunnianloukkausta. Esimerkkinä voin käyttää eräällä luennolla yläkoululaisen pojan kertomaa esimerkkiä. Poika piti laillisena sitä, että kertoisi mielipiteenään tytölle hänen olevan ”kevytkenkäinen huora”. Vaikka kyse olisi pojan mielipiteestä, olisi tälläinen toteamus tytölle kunnianloukkauksena rangaistavaa. Jos hän taas pitäisi mielipiteensä ja ajatuksensa itsellään, ei rikos täyttyisi. Kiihottamisrikoksesta poiketen, tämän tiedon kertominen yksittäiselle kaverillekin voi jo täyttää rikoksen tunnusmerkistön, jos solvaava teko vaan tulisi asianomistajan tietoon.

Subjektiivinen mielipide ei siis ole mikään vastuuvapausperuste, enkä edelleenkään oikein ymmärrä, että miksi joku voisi sitä sellaisena pitää.

 

Lähde: Marko Fobba Forss facebook

https://www.facebook.com/marko.f.forss?fref=ts

 

7,459 total views, 2 views today

19 thoughts on “Nettipoliisi Marko Fobba Forss: Näin vältät syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

 • 9.1.2017 at 17:54
  Permalink

  Sehän ei koske ählämeitä ja niiden julkisia vihapuheitaan mitä on netit ja moskeijat täynnä.

  Reply
 • 9.1.2017 at 18:07
  Permalink

  Eli jos joku esim: rasmuksen sivuilla kirjoittaa että rasistit pitäis viedä saunan taakke ja lopettaa voitaisiin tuomita kiihottamisesta kansanryhmää vastaan?

  Reply
  • 11.1.2017 at 01:30
   Permalink

   Kyllä. Tuossa on kehotus rikokseen, joka on kriminalisoitu jo rikoslaissa. Esim. jos kehotat jotakuta rikokseen jä hän suorittaa sen, niin sillon sut voidaan tuomita salaliiton jäsenenä yhtä kovaan rangaistukseen kuin tekijä.

   Rasisti on ihminen joka kärsii irrationaalisesta vihasta toista ihmistä kohtaan tämän ihonväristä tai etnisyydestä johtuen. Tämä voidaan siis ymmärtää myös psykiatriseksi häiriötilaksi. Poliittisena asenteena rasismi on normistossamme halveksittava positio. Näin ollen tuossa hypoteettisessa Rasmuspostissa olisi syyllistytty myös solvaukseen. Rasistiksi nimitteleminen on solvaus.

   Lisäksi voidaan myös syyttää laittomasta uhkauksesta.

   ’Vihapuheesta’ ei voida syyttää, koska laki ei määrittele mikä on ja mikä ei ole vihapuhetta. Jos ja kun vihapuhe kriminalisoidaan ilman tällaista objektiivista määritelmää, niin laki on silloin mätää tyranniaa. Tuomari joka antaa tuomion vihapuheesta on syyllistynyt tällöin rikolliseen viranomaismielivaltaan ja tyranniaan.

   Reply
 • 9.1.2017 at 18:42
  Permalink

  Nämähän ei koske herätysaarnaajaa , he saavat saarnata valhetta niin kuin lystäävät, haukkua synnintekijöiksi . Nämähän eivät koske islamisteja he saavat vihata , koska he ovat oikeutettuja vihaan. Ole hiljaa ja alistu ,- niin et saa sakkoja. Älä puhu totta ,- vaan valehtele niin et saa sakkoja.

  Reply
 • 9.1.2017 at 19:11
  Permalink

  Hei foppaseni, todella lapsellinen kirjoitus esimerkkejäsi myöten. Teet itsesi naurettavaksi. Mars mars peilin eteen pyörittelemään yläkoululaista päätä 😉 mokoóma eliitin lakeija.

  Reply
 • 9.1.2017 at 19:32
  Permalink

  Lopeta jo Fobba sähän oot täys pelle herrojen perseessä!
  Ihme lietsontaa että nyt olkaa hiljaa hys hys!

  Reply
 • 9.1.2017 at 20:14
  Permalink

  Nyt kyllä karkaa jo mopo viranomaistenkin käsistä, taitaa tulla jo pelko puseroon? Kyllä
  Suomessa saa suomalaisena kerto mielipiteensä ihan vapaasti, eikä se ole mitään vihapuhetta. Nämä Biaudet ja Nergin pikkuvaivoista muhivia kummajaisia, joilla ei ole järjen kanssa mitään tekemistä!

  Reply
 • 9.1.2017 at 21:19
  Permalink

  ”esimerkiksi solvaavaa tai perätöntä tietoa”… nykyään on rangasitavaa jos puhuu faktaa joa ei millään tavalla solvaa. Odotan kovasti että Suomen Totuuskomissio aloittaa toimensa.

  ”kertoisi mielipiteenään tytölle hänen olevan ”kevytkenkäinen huora”.”… tämä ei ole kunnianloukkaus koska lain mukaan kunianloukkaus pitää tehdä siten, että sen saa tietoonsa yhdellä kertaa suuri määrä henkilöistä jotka ovat samassa yhteisössä. Eli siis kasvokkain lausuttu mielipide ei täytä kunnianloukkauksen määritettä.

  Reply
 • 9.1.2017 at 21:50
  Permalink

  Ala-arvoisia kommentteja henkisesti keskenkasvuisilta. Nettipoliisi on ihan oikeassa.

  Reply
  • 9.1.2017 at 22:28
   Permalink

   Sinä Mirjaseni olet tähän mennessä ainoa keskenkasvuinen kommentoija. Ymmärsitkö edes mistä on puhe. Sen verran opastan, että kyse on Sananvapaudesta, jota tämä Foppa koittaa suitsia. Lue uudestaan ja ymmärrä.

   Reply
 • 9.1.2017 at 22:32
  Permalink

  Nyt ei vihapuhe lainkaan sama kuin artikkelissa kirjoitettu ; esimerkiksi solvaavaa tai perätöntä tietoa ja sitä mielipidettä levitetään muiden tietoon.
  Vihapuhetta? Solvaaminen on kunnianloukkaus. Perätön tieto ei myöskään täytä vihapuheen määritteitä. Entäs jos solvaa etnistä naapuria selän takana? Juorupuhetta ja rikesakko?
  Eipä taida olla lainoppinutta kuka siihen vihapuheeseen rajat vetää.

  Reply
 • 10.1.2017 at 11:31
  Permalink

  Kukaan ei puutu siihen vaikka suomalaisia solvataan ja uhkaillaan poliittisen näkemyksen uskonnon ja jopa laillisen ammatin perusteella. Maanviljelijät ja karjankasvattajat leimataan erilaisten äärijärjestöjen sivuilla raakalaismaisiksi eläinrääkkääjiksi, ruoan tuottajan kimppuun saa käydä ihan surutta , puhumattakaan turkistarhaajista.
  Metsästäjät, laillisen harrastuksensa mukaan ovat poikkeuksetta raakalaismaisia tappajia ja tietyillä sivustoilla jaellaan tappouhkauksia. Käykääpä huviksenne lukemassa sivua Susi-suotta vihattu ja vainottu.
  Suomalainen tässä useimmiten on vihapuheen kohde.

  Reply
 • 10.1.2017 at 11:36
  Permalink

  Esitän artikkelin johon haluan saada selkeen vastauksen. http://www.nykysuomi.com/index.php/2017/01/08/turku-kauppakeskus-hansassa-tapeltiin-vieraskieliset-suomalaisen-paalle/

  Jos puollustat saat syytteet jos et tee mitään saat syytteen jos teet yhtään mitään saat syytteen ? Suoraan sanottuna MISSÄ SE PIRUN RAJA MENEE ???

  Poliisi ei tee mitään vaan matelee paikalle kunhan donitsit on ekaks syöty tai jotain. Miksi kansalaisilta evätään mahdollisuus puollustautua ja heti ollaan rankaisemassa jos antaa samalla mitalla takas.

  En yhdy yhtään fobban juttuun koska kansalaisella on oikeus puollustautua.

  Reply
 • 10.1.2017 at 13:15
  Permalink

  eihän se poliisi pahalla mutta suomessa saa moni leipänsä paapomalla näitä etelän eläjiä ja heidän ääni kuuluu joka paikassa. oma leipä kyseessä ja edut pakko siis haalia näitä suomeen. miksi ei etelän mies tulisi kun täällä saa rahat lorvimalla asemilla ja muissa julkisissa paikoissa

  Reply
 • 10.1.2017 at 15:06
  Permalink

  Rankkaa duunii toi notkuminen, välillä täydennyksen haku irak, lontoo, bryssel, tukholma akselilla. Keikauksessa menee viis päivää, verkostot / morsiammet on joka maassa ja nappeja myyntiin bisnesmiehille.

  Reply
 • 13.1.2017 at 15:22
  Permalink

  On kivaa että afrikan tuliaiset vapauttavat joukolla suomalaisvanhuksia turhan painavista kukkaroistaan ja vähäisestä terveydestään sekä tyttölapsia neitsyydestään öisillä kaduilla. Ja joskus keskellä päivääkin.
  Meinikö oikein?

  Reply
 • 24.4.2017 at 06:41
  Permalink

  Omaa lastani ahdisteli matu viikonloppuna niin joutusin järjeatämän sen sankarin sairaalaan.ensi kerralla kun tälläinen sankari lastani ahdistelee niin se pääsee allahin luo ja siinä vaiheessa mulla on yksi lysti mitä suomen laki sanoo.minulla on mitta täynnä tätä paskaa.tämä ei ole vihapuhetta,mulla on mitta täynnä tätä rikkautta.

  Reply
 • 24.4.2017 at 13:05
  Permalink

  Voiko herra nettipoliisi kertoa mitenkä ehkäistä matujen tekemät raiskaukset,murhat,päälletulot,ryöstöt ym luku on pitkä kaikki nämä on lisääntynyt valtavasti matujen tulon jälkeen

  Reply
 • 24.4.2017 at 17:22
  Permalink

  Mites se Husun kommentti veispuukissa:”Syö paskaa ja kuole” Tämä on kaikkien tiedossa, miksi siitä ei tullut solvaussyytettä?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.