Esimerkki koulujen holtittomasta rahankäytöstä elektroniikkaan, liittyykö suomen suurimpaan korruptio tutkintaan?

Nykysuomi sai nimettömänä pysyttelevältä opettajalta tietoja koulun rahankäytöstä erilaisiin laitteisiin ja tietokoneisiin.

Opettaja on ihmetellyt koulujen laitteiden jatkuvaa vaihtoa ja erilaisten laitteiden kaupittelua, jotka siis ovat kytköksissä tietokonefirmoihin.

Omaan kouluuni erään kesän aikana oli yllättäen asennettu käytäville infotaulut, joiden oli tarkoitus edistää talon sisäistä tiedottamista ( oppilaille 1-6 lk. ). Parin ensimmäisen viikon aikana tv ruudusta näkyi viikon ruokalista digitaalisesti. Wau! Sitten taulut pimenivät, koska menivät epäkuntoon eikä niitä koskaan sen jälkeen käytetty.

Me opettajat kysyimme kokouksessa, mitä varten näitä laitteita asennetaan, koska ne ovat täysiä turhakkeita ja haluaisimme mieluummin rahaa vaikkapa koulun kirjastolle tai liikuntavälineisiin. Rehtorin vastaus oli, että ne on PAKKO ottaa vastaan, koska tulevat opetusvirastosta ja ovat korvamerkittyä laitebudjettirahaa, ei sillä ole väliä käytetäänkö niitä vai ei! Sama tehtiin liitutauluille, jotka poistettiin vastustuksesta huolimatta ja korvattiin ties millä interaktiivisilla valotaululla. Tietokoneita, jotka olivat atk- luokassa ja toimivat ala-aste ikäisten lasten kanssa ihan mainiosti, vaihdettiin tuon tuosta uusiin, koska virastosta oli tullut käsky. Mihin hyvät vanhat koneet vietiin, siitä ei puhuttu?

Tänään paljastui Suomen toistaiseksi suurin korruptio epäily, jossa pidätettynä on Helsingin kaupungin opetusviraston turvallisuuspäällikkö Hannu Suoniemi.

mtv.fi:

Suoniemi vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa viime perjantaina epäiltynä törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Rikosepäilyt koskevat kymmenen vuoden ajanjaksoa 1.1.2006-31.1.2016. MTV Uutisten tietojen mukaan Suoniemen epäillään saaneen vuosien aikana jopa useiden miljoonien eurojen taloudellisen hyödyn liittyen opetusviraston tietoteknisiin hankintoihin.

Tapaus on ollut jonkin aikaa Helsingin poliisin talousrikosyksikön tutkinnassa. MTV Uutisten tietojen mukaan rikoksista epäillään muitakin henkilöitä.

Helsingin opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen sanoo olevansa tietoinen Suoniemeen liitttyvistä väärinkäytösepäilyistä.

 Olemme tehneet hyvää yhteistyötä poliisin, sisäisen tarkastuksen ja oikeuspalvelun (lakimiesten) kanssa, Pohjolainen sanoo.

Poliisi vahvistaa esitutkinnan.

Lähteet: mtv3, lukijavinkki

 

4,727 total views, 6 views today

7 thoughts on “Esimerkki koulujen holtittomasta rahankäytöstä elektroniikkaan, liittyykö suomen suurimpaan korruptio tutkintaan?

  • 18.1.2017 at 21:37
    Permalink

    ysärillä koulu uusi koko tietokoneluokan noin 20 konetta 486:ta 586:in kun kysyttiin että missä vuodenvanhat tehomyllyt.
    No kaatopaikaltahan niitä olisi saanut etsiskellä.
    Olivat muuten 3x kalliimpia ja kaikkiin printteri ja satojen ohjelmistot ja tietenkin tekninentuki.

    Reply
  • 18.1.2017 at 22:19
    Permalink

    Mitä vässyköitä rehtorit nykyään ovat, jos kaikki älytön mitä käsketään, tehdään vaikka siinä ei olisi mitään järkeä? Vai onko sekin sidottu tulospalkkioihin?

    Velkakello tikittää ja maa on läpeensä mätä. Mutta pääasia, että luokassa on valotaulu ja ruokalistan voi lukea ruudulta vaikka kukaan niitä ei haluakaan!!! En jotenkin jaksa uskoa, että yksi ihminen olisi tämän takana, koska rikosepäilyt ovat kymmenen vuoden ajalta.

    Reply
  • 18.1.2017 at 22:58
    Permalink

    Samanlaista on meno muidenkin kaupunkien opetusvirastoissa sekä kaupunkien eri organisaatioiden osissa. Oletteko koskaan ihmetelleet miksi tiettyjen merkkien tietokoneita, tietolikennelaitteita, pavelimia ja keskistettyjä levyjärjestelmiä sekä arkistointijärjestelmiä asennetaan vuosi vuoden perään vaikka edellisetkään eivät koskaan ole toimineet kunnolla, saati luvatusti. Tai miksi niitä hankitaan kerta toisensa jälkeen vaikka jo ennen tilausta tiedetään että ne eivät täytä sitä tehtävää johon ne hankitaan. Aina kun kuulee että ”meillä on hankintasopimukset” tai ”meidän on otettava halvin” tai ”tarjous oli kokonaisedullisin” niin tietää että voittajalla ja tilaajalla ei ole puhtaat jauhot pussissa. Miksi se joka tarjoaa kysyttyä järjestelmää joutuu samalle viivalle sen kanssa joka tarjoaa perusjärjestelmän ja kaiken muun ”optioina”.

    Entäpä sitten hinta? Verraten edelliseen niin miksi aina ”halvin voittaa”? Arvatkaapas missä kaupungissa hankintapäälikkö käveli huoneestaan ulos 10min ennen tarjousten sulkeutumista ja jätti tarjoukset pöydälle ja hyvän tuttavansa (kas kun sattu, erään tarjoajan) huoneeseensa? Hankintapäälikkö ei sanonut mitään mutta kas kummaa kun pari minuuttia ennen tarjousten päättymistä faksi suolsi huoneessa olijan yrtyksen tarjouksen perille. Ja melko usein se sattui olemaan se halvin ja se valittiin.

    Entäpäs sitten leasingit?? Tietokoneet ostetaan leasingilla. Ne maksetaan esim. kolmen vuden aikana 100%:sti PLUS 9% korkoa ovh-hinnalle. Tämän jälkeen kun kolme vuotta on kulunut, ne kerätään pois ja siitä että ne ”romutetaan” maksetaan 50e/kpl + kuljetuskustannukset. Suurimmissa kaupungeissa erään kopiokonefirman tytäryhtiö on monopolisoinut tämän toiminnan.

    Mitenkäs sitten digikamerat, läppärit, kotikoneet, talulu-televisiot… Ihmismieli on rajaton kun se kä ahneeksi.

    Poliisilla pitäisi oikeasti olla anonyymi postilaatikko jonne voisi tiputella näitä vihjeitä. Nimiä ja tapahtumia on paljon. Pelurit ovat IT-alalla aina ne samat. Ne suurimmat joilla menee aina parhaiten. Johtuu siitä että verovaroista maksetaan kaikki tämä porsastelu.

    Toivottavasti Helsingin Opetusvirasto ruovitaan täydellisesti tämän pohjalta. Ja kaupungin organisaatio myös. Puhumattakaan muiden kaupunkien virastoista.

    Reply
  • 19.1.2017 at 00:25
    Permalink

    Vielä kun ratsattaisiin ammattikoulut. Tarpeettomia laitteita ja jopa varastoja niille hankitaan silmät kiinni jotta voidaan näyttää että määrärahat menee eikä riitäkään, joka vuosi. sitten hävitetään takaoven kautta romuraudan hinnalla. Miljoonia palaa turhan takia kun ne määrärahat…

    Reply
  • 19.1.2017 at 12:59
    Permalink

    Stadin ammattiopiston Pälkäneentien toimipaikassa on jopa kahdet infotaulut kun yksiin ei mennyt tarpeeksi rahaa.

    Reply
  • 20.1.2017 at 19:41
    Permalink

    Missä tuoreet uutiset Nykysuomi! Vastavalitun Presidentti Trumpin puhetta ei edes saa hehkuttaa, joka oli rautaa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.