Julkisilla varoilla pyörivä ateneum ottaa vahvasti kantaa pakolaisasiaan

0

Ateneumin seinään on ilmestynyt jättimäinen banderolli missä ateneum ja museonjohtaja Susanna Petterssonin mukaan noin 10000 taidealan ihmistä oottaa kantaa pakolaisten palautukseen. Siinä vaaditaan turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamista ja muistutetaan turvapaikanhakijoiden oikeudesta osoittaa mieltään.

Susanna ilmoittaa, ettei julkisia varoja ole käytetty banderollin kuluihin ollenkaan, vaan banderolli on rahoitettu yksityis varoin. Mukana projektissa on myös pakolaisten asioita vahvasti puolustava image lehti. Lehden sivuilta löytyy julistus johon banderolli ottaa kantaa. Julistus kuuluu seuraavasti, linkissä myös jättilista julistuksen allekirjoittaneista:

  • Viime viikolla tiedemaailman vaikuttajat ottivat kantaa humaanin pakolaispolitiikan ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen puolesta. Me taide- ja kulttuurialan ammattilaiset jaamme Suomen maahanmuuttopolitiikkaan liittyvän huolen. Turvapaikkapäätöksiin liittyviä valitusaikoja on lyhennetty, turvapaikkaperusteita kiristetty ja perheenyhdistäminen on tehty entistä vaikeammaksi. Turvapaikkapäätöksiä tehdään usein puutteellisin perustein. Virheellisten päätösten seuraukset ovat syviä inhimillisiä tragedioita. Pikku hiljaa ne myös nakertavat suomalaista yhteiskuntarauhaa sekä luottamusta järjestelmään ja suomalaisiin viranomaisiin. Paperittomiksi tänne jäävät muodostavat uuden osattomien joukon, joka voi altistua rikollisuudelle ja hyväksikäytölle. Humaanitäärisiin arvoihin perustuva politiikka voisi estää tämän.

  • Vaadimme, että turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan niin hakuprosessissa kuin muussakin kohtelussa. Kaikille – myös turvapaikanhakijoille ja paperittomille – on taattava lainmukainen ja Suomen kansainvälisiä sitoumuksia noudattava oikeusturva. Pakkopalautukset kesken prosessin on lopetettava. Ne eivät ole oikeusvaltiona pitämämme Suomen arvojen mukaisia. Vetoamme Suomen hallitukseen ja virkamiehiin, etteivät he sivuuttaisi maamme perustuslakia ja ihmisoikeuksia turvapaikkapäätöksiä tehtäessä.
  • Muistutamme myös, että sananvapaus ja oikeus osoittaa mieltään on rajoittamaton ja kuuluu avoimessa ja demokraattisessa valtiossa kaikille – myös turvapaikanhakijoille. Annamme täyden tukemme turvapaikanhakijoiden oikeudelle osoittaa mieltään Helsingin Rautatientorilla.
Susannan FB sivuilta kuvapoiminta

Susanna Pettersson on aikaisemminkin ottanut vahvasti kantaa kuinka Suomen museoiden tulisi toimia. Poiminta Susannan ehdotuksista:

Kaikkien taidemuseo – saavutettavuus ja diversiteetti Valtion taidemuseossa 2009–2013 (2009)
Toim. Susanna Pettersson
Valtion taidemuseon Kaikkien taidemuseo -strategian taustalla vaikuttavat ajatus taiteen tärkeästä tehtävästä yhteiskunnassa, yhdenvertaisuuden ja kotouttamisen lainsäädäntö sekä saavutettavuuden kehittäminen erityisesti monikulttuurisuuden näkökulmasta. Julkaisu pohtii saavutettavuuteen ja diversiteettiin liittyviä kysymyksiä ja esittää ratkaisuja ja kehittäviä toimenpiteitä. Taide ja taidemuseo kuuluvat kaikille!

Koko Suomenkansallisgallerian julistus vuosille 2009-2013 luettavissa: suomenkansallisgalleria

Banderolli on poliittisesti kantaaottava, mikä on perinteiselle, julkisin varoin rahoitettavalle taidemuseolle harvinaista. – Kyllä tämä on epätyypillistä. Mielestäni yhteiskunnan eri toimijoiden pitää kuitenkin pystyä ottamaan kantaa asioihin, sanoo museonjohtaja Susanna Pettersson ylen haastattelussa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.