Ely-keskus: Uudellamaalla lähes 1000 kansainvälistä suojelua tarvitsevaa sai viime vuonna kuntapaikan (Uusimaa)

Uudenmaan alueen kunnat myönsivät viime vuonna kaikkiaan 976 henkilölle ns. kuntapaikan. Aikaisempiin vuosiin verrattuna kuntapaikat moninkertaistuivat. Monet alueen pienet kunnat aloittivat kansainvälistä suojelua saavien vastaanottotyön ensimmäistä kertaa.

Paikoista reilu kolmannes oli kiintiöpakolaisille ja loput myönteisen oleskelulupapäätöksen saaneille. Yli kolmannes kuntapaikan saaneista oli alaikäisenä yksin maahan tulleita.  Kuntapaikkojen lisäksi lähes 2500 kansainvälistä suojelua saavaa muutti Uudellemaalle joko itsenäisesti, perheenyhdistämisen kautta tai vastaanottokeskusten avustamana. Suurin osa heistä muutti pääkaupunkiseudulle.

Työ- ja elinkeinoministeriön osoittama tavoite Uudellemaalle on tänä vuonna 700 kuntapaikkaa. ELY-keskus on jakanut tavoitteen kunnittain pääosin väestönpohjan mukaisesti.  Kuntatavoitteissa on huomioitu pääkaupunkiseudun kasvava asunnottomuus sekä itsenäisen muuton suuri osuus. Kaikkiaan Suomeen tuli viime vuonna yli 5658 turvapaikanhakijaa.

ELY-keskus tukee suunnitelmallista ja usean kunnan alueelle suuntautuvaa vastaanottoa. Esimerkiksi kolmannen sektorin panosta on helpompi suunnata auttavaan työhön, kun vastaanotto on ennakoitua. Yhteistyöstä eri toimijoiden kesken voidaan sopia kunnan kotouttamisohjelmassa.

Kunnat, joilla on kotouttamisohjelma ja jotka ovat tehneet ELY-keskuksen kanssa sopimuksen pakolaisten vastaanotosta, saavat valtiolta korvausta vastaanotosta koituviin kustannuksiin. Tämän vuoden osalta sopimus on jo tehty 24 kunnan kanssa.

Kotoutumiskoulutusta on tällä hetkellä tarjolla hyvin ja koulutusta on kehitetty vastaamaan opiskelijoiden erilaisiin tarpeisiin. Koulutuksissa otetaan huomioon opiskelijan etenemisnopeus ja moniin koulutuksiin on liitetty ammatillisia sisältöjä. Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on kielen oppimisen lisäksi nopeuttaa pääsyä ammatillisiin opintoihin tai suoraan työhön.

Lähde: Ely tiedote

2 thoughts on “Ely-keskus: Uudellamaalla lähes 1000 kansainvälistä suojelua tarvitsevaa sai viime vuonna kuntapaikan (Uusimaa)

  • 1.4.2017 at 18:29
    Permalink

    Mutta kukahan suojelisi suomalaisia?

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.