Polttopulloisku turvapaikanhakijoiden leiriin Oulussa?

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levisi kuvia Helsingin turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltasta, jonka takaseinään oli palanut reikä. Väitteen mukaan ohikulkija oli heittänyt jotain palavaa ainetta teltan seinään, joka oli syttynyt tuleen. Tarinat kuitenkin olivat kovin ristiriitaisia. Erään version mukaan asialla oli ollut jalankulkija, toisen tarinan mukaan palavaa ainetta oli heittänyt polkupyöräilijä. Iltapäivälehdet kirkuivat.

Pian sosiaalisessa mediassa levisivät kuvat kyseisestä teltasta ennen paloa. Kuvissa näkyi, kuinka juuri palaneella kohdalla teltan seinän sisäpuolella oli kaasugrilli. Joidenkin huhujen mukaan seinän vieressä olisi pidetty jopa avotulta. Joka tapauksessa heräsi varteenotettava epäily, että olisiko sittenkin joku saanut vahingossa syttyneen tulipalon jälkeen mahti-idean syyttää tapahtuneesta ”rasistista ja väkivaltaista äärioikeistoa”, jotta saisi kansan vihaamaan maahanmuuttovastaisia tahoja, ja tuntemaan myötätuntoa turvapaikanhakijoita kohtaan.

Uusia esille tulleita seikkoja valtamedia ei enää noteerannut, koska hyvää tarinaa ei kannata pilata totuudella. Odotamme mielenkiinnolla, millaisiin johtopäätöksiin poliisi tulee tutkimuksissaan. Kaikki on mahdollista, mutta todennäköisintä lienee, että poliisi tulee ilmoittamaan, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Viime yön ja tämän aamun aikana sosiaalinen media on kuohunut väitetystä polttopulloiskusta Oulun keskustassa sijaitsevaan turvapaikanhakijoiden ja heidän suomalaisten tukijoidensa mielenilmaukseen liittyvään telttaleiriin. Ohi ajaneesta autosta on väitetysti heitetty useampia pulloja.

Väitetyn iskun todenperäisyydestä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Mutta väkisinkin tulee mieleen, että ajateltiinko Oulussa hyödyntää Helsingin tapauksen saamaa julkisuutta, ja päästä tällä keinoin tapetille ajamaan omaa poliittista agendaansa. Valtamedia ei ole toistaiseksi noteerannut väitettyä tapahtumaa millään tavalla.

Facebookissa liikkuneissa kuvissa oleva ”polttopullo” nimittäin näyttää vahvasti muovipullolta, eikä pullon suussa oleva rättikään näytä palaneen mistään kohtaa. Voidaan aiheellisesti kysyä, kuvitteleeko joku oikeasti muovipullon rikkoutuvan lumiseen maahan heitettäessä, ja pullon syttyvän itsekseen palamaan, jos rättiä ei ole sytytetty palamaan.

Odotamme mielenkiinnolla lisätietoja tästäkin asiasta. Onko hyökkäys tapahtunut oikeasti, vai onko kyseessä harvinaisen tökerö lavastus?

Jos pullot on oikeasti heitetty ulkopuolisen tahon toimesta, heittäjä on joko harvinaisen tyhmä, tai sitten tarkoitus on ollut vain säikäyttää. Oliko pulloissa sisällä palavaa nestettä, ja oliko pulloja edes sytytetty? Jos pullot on heitetty autosta, luulisi että rekisterinumero olisi saatu ylös. Joka tapauksessa polttopulloisku on äärimmäisen tuomittava teko, väkivalta ei ole ratkaisu.

Jos hyökkäys paljastuu lavastetuksi, on tällaisten keinojen käyttäminen alhaista ja säälittävää. Kun oikeaa rasismia ja muukalaisvihaa ei provosoinneista huolimatta esiinny, pitääkö rasisminvastustajien yrittää kehittää sitä itse lavastamalla? Sillä muutenhan kohta ei ole enää mitään, mitä vastaan taistella.

Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia. Ainakin arabimaissa kaikenlaiset lavastukset tuntuvat olevan peruskauraa. Samaa pikkutyttöä raahataan ympäri Aleppon raunioita, että saadaan hyviä propagandakuvia lehdistölle.

Viimeisimpänä salaliittoteoriana väitetään, että Syyrian tiistainen kaasuisku olisi ollut Yhdysvaltojen masinoima juttu, josta saatiin hyvä tekosyy viimeöisille ilmahyökkäyksille, joita kerrotaan valmistellun jo ennen kaasuhyökkäystä. Suomalaiset tietävät kuuluisat Mainilan laukaukset, ja monien mielestä 9/11-iskutkaan eivät olleet ihan sitä, mitä virallisesti väitetään.

Kaikki ei välttämättä ole sitä miltä näyttää. Propaganda- ja informaatiosodassa kaikki on mahdollista.

 

 

2 thoughts on “Polttopulloisku turvapaikanhakijoiden leiriin Oulussa?

 • 7.4.2017 at 15:07
  Permalink

  Hyyssäreiden propaganda alkaa toistamaan itseään melko pahasti.

  Reply
 • 7.4.2017 at 23:59
  Permalink

  Veikeetä, että poliisi tullee ilmoittamaan, että laittomasti maahantunkeutujien leirissä ei ole syytä epäillä rikosta.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *