Turvapaikanhakijoista 14 % luku- ja kirjoitustaidottomia omalla äidinkielellään

Pirkanmaan ELY-keskus keräsi viime vuoden aikana tietoja vastaanottokeskuksissa asuvien turvapaikanhakijoiden koulutustaustoista ja ammattiosaamisista. Tavoitteena on, että kerätyn tiedon avulla pystytään ennakoimaan maahanmuuttajien työllistymismahdollisuuksia ja koulutustarpeita.

Kyselyyn vastasi 290 henkilöä kuudesta eri vastaanottokeskuksesta. Vastanneista 67 % oli miehiä ja 33 % naisia. Valtaosa vastaajista oli arabiankielisiä. Vastaukset perustuivat hakijan itse antamiin tietoihin, ei todistuksiin tai muihin asiakirjoihin.

Yli puolet osaa englantia

Vastaajista 61 % ilmoitti osaavansa englantia ja jonkin verran suomea osasi 25 % vastaajista. Primaarilukutaidottomia eli omalla äidinkielellä luku- ja kirjoitustaidottomia oli noin 14 % ja latinalaiset aakkoset (ABC) osaavia noin 77 %.

Koulutustaustat ovat kirjavia

Kyselyyn vastanneiden turvapaikanhakijoiden koulutustaso osoittautui suhteellisen korkeaksi, sillä noin kolmasosa vastaajista ilmoitti käyneensä koulua yli 12 vuotta. Yliopistossa opiskelleita oli noin 8,5 % ja korkeakouluopinnot olivat kesken 11 %:lla vastaajista. Vastaajat ilmoittivat yhteensä noin 30 erilaista tutkintoa tai koulutusta, joista kaikista tutkinnon taso ei ole pääteltävissä. Ammatteja ilmoitettiin yli 40. Moni ilmoitti useita eri ammatteja tai työnimikkeitä ja niiden yhdistelmiä. Suurin osa vastaajista (noin 70 %) kertoi oppineensa ammatin työssä. Suurimpia ammattiryhmiä aloittain olivat: Ravintola-ala (tarjoilija/kokki/leipuri), kaupan ala (myyjät) parturi/kampaaja, rakennusala (rakennusmies, maalari), autoala (mekaanikko), opettaja, kuljetusala (taksi, bussi, kuorma-auto), sähköala, kotiäiti, ompelija, maanviljelijä, eläintenhoitaja.

Haaveena on oppia suomen kieli ja päästä töihin

Vastaajista suurin osa halusi suomen kielen kurssille tai töihin. Lähes puolet vastanneista toivoi pääsevänsä koulutukseen ja 16 % halusi perustaa Suomeen oman yrityksen.

”Haluan suomen kielen koulutukseen, ammatilliseen koulutukseen ja töihin mahdollisimman pian”.

”Haluan elää rauhassa suomalaisten kanssa ja hyvän tulevaisuuden lapsilleni”.

Kartoitus vahvistaa käsitystä siitä, että maahanmuuttajilla on paljon työkokemusta, osaamista ja koulutustaustaa, mikä pitää ottaa entistä paremmin huomioon heti kotoutumisen alkuvaiheessa. Tavoitteena on, että tieto saataisiin jatkossa helpommin sekä viranomaisten että suoraan työnantajien käyttöön.

 

Lähde: ELY-keskuksen tiedote

6 thoughts on “Turvapaikanhakijoista 14 % luku- ja kirjoitustaidottomia omalla äidinkielellään

  • 19.4.2017 at 14:27
    Permalink

    Jos vain 290 henkilöä vastasi kyselyyn ja Suomeen on tullut 35 000 matua, niin veikkaan että tässäkin prosentit menevät Stupidomaisesti. Eli, luku- ja kirjoitustaitoisia on 14% koko matulaumasta. Ei taidottomia. Muuthan eivät ole voineet osalllistua kun eivät osaa lukea.

    Myös se seikka herättää hämmennystä että vain 290 osallistui. Kerrottiinko lopuille kyselystä ”väärällä aidinkielellä”. Eli, onko tullessa tullut sanottua äidinkieleksi joku muu kuin se mikä se on?

    Reply
    • 19.4.2017 at 17:19
      Permalink

      Minä näin vastasvan tutkimuksen jokunem kuäukausi sitten. Siinä luku- ja kirjoitustaidottomia on 70 %.

      Reply
  • 19.4.2017 at 14:57
    Permalink

    ”Suurin osa vastaajista (noin 70 %) kertoi oppineensa ammatin työssä. Suurimpia ammattiryhmiä aloittain olivat: Ravintola-ala (tarjoilija/kokki/leipuri), kaupan ala (myyjät) parturi/kampaaja, rakennusala (rakennusmies, maalari), autoala (mekaanikko), opettaja, kuljetusala (taksi, bussi, kuorma-auto), sähköala, kotiäiti, ompelija, maanviljelijä, eläintenhoitaja.”
    Näistähän sitä onkin helvetisti pulaa…

    Reply
    • 19.4.2017 at 18:21
      Permalink

      Hallitus varmaan aikoo kouluttaa näistä korkean teknologian osaajia, jotka vetävät Suomen talouden nousuun!

      Reply
  • 20.4.2017 at 00:08
    Permalink

    Nämäkö ”moniosaajat” pelastavat Suomen!? Sallikaa nauraa… oikein röhönaurua!! 😀 😀

    Reply
  • 20.4.2017 at 05:46
    Permalink

    noitten prosenttien kanssa on laskelmat tehty väärin 70% oppia saaneet vain työssä ei silloin saada tulokseksi 12 vuotta kouluakäyneiksi ”kolmasosaa” tai sitten on samaa luokkaa käyty monta vuotta , ja kun lasketaan vielä tästä 14% lukutaidottomia ei laskelmat ole oikein hah hah

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.