Poliisi: Mopon virittämisestä voi tulla kallis lasku

Mopon virittäjä ei ehkä tule ajatelleeksi, mitä seurauksia virittämisestä voi tulla. Viritetyllä mopolla onnettomuusriski on suuri. Varsinkaan vanhempia mopoja ei ole rakennettu kovempaa vauhtia varten. Nuorilla kuljettajilla ei myöskään usein ole riittävästi kokemusta liikenteestä.

Viime vuosina mopoilijoita on kuollut vuosittain keskimäärin 3 ja loukkaantunut noin 600. Menehtyneiden mopoilijoiden ja loukkaantuneiden määrä on vähentynyt viime vuosina – hyvä niin. Läheskään kaikki lievemmät loukkaantumiset eivät tule tietoon.

Liikenneturvan vuonna 2013 tekemässä nuorisotutkimuksessa ilmeni, että noin joka kolmas mopo on viritetty. Kokemuksemme mukaan, poikien mopot ovat viritettyjä useammin kuin tyttöjen.

Viritys tiedetään kielletyksi

Nuoret mopoilijat tietävät, että mopon virittäminen ei ole sallittua ja että kiinni jäämisestä tulee seuraamuksia. Vanhemmat eivät kuitenkaan aina tiedä nuorten tekemästä virittelystä. Joskus kuitenkin tietävät – ja joskus jopa osallistuvat virittelyyn!

Moposta ei tarvitse maksaa autoveroa. Jos mopoa on viritetty niin, että se katsotaan poliisin tarkastuksessa moottoripyöräksi muutetuksi, seuraamuksena on autoveron maksuunpano, joka arvonlisäveroineen on 200 – 300 euroa. Lisäksi mopokortti ei enää riitä, vaan vaaditaan vähintään A1 eli kevarikortti. Moottoripyörästä on maksettava myös korkeampi liikennevakuutusmaksu kuin moposta.

Vero maksuunpannaan ajoneuvon omistajalle. Usein veron, sakon, korotetun vakuutusmaksun ja katsastusmaksun joutuvat maksamaan mopoilijan vanhemmat. Vero on ulosottokelpoinen eikä sitä palauteta, vaikka ajoneuvo myöhemmin muutettaisiin takaisin tavalliseksi mopoksi.

Mopon maksiminopeus on 45 km/h

Ajoneuvolain mukaan mopo on moottorikäyttöinen ajoneuvo, jonka moottorina saa olla enintään 50 cm3 :n polttomoottori ja jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 45 km/h. Kaikki EU-maat käyttävät samoja luokituksia mopojen tehon ja nopeuden suhteen.

Mopojen suurinta sallittua nopeutta ei voi kansallisesti lainsäädännöllä nostaa, eli tätä keskustelua on turha käydä.

Esimerkki tyypillisistä seuraamuksista

• autovero arvonlisäveroineen 276 euroa
• sakot 100 euroa (ajo-oikeudetta ajo, muutoskatsastamattoman ajoneuvon kuljettaminen)
• väliaikainen ajokielto (1-6 kuukautta)
• muutoskustannukset takaisin mopoksi
• katsastus 50 euroa
• korotettu liikennevakuutusmaksu

Hyvät mopoilijat, älkää viritelkö ja aiheuttako itsellenne ja muille tielläliikkujille turhia vaaratilanteita. Vanhemmat, älkää antako lastenne ajaa viritetyllä mopolla.

7 thoughts on “Poliisi: Mopon virittämisestä voi tulla kallis lasku

 • 21.4.2017 at 14:22
  Permalink

  Ihan tällanen btw se 45km/h EI ole eu-direktiivi. Muuten kaikki espanjalaisvalmisteiset mopot (derbi & rieju) olisivat laittomia. Mopot kulkee suunilleen 80km/h tehtaalta tullessaan ja espanjassa ajetaan mopoilla sitä 80km/h. Maahantuoja kuristaa ne ja täten lisää konerikon riskiä koska moottoria ei suunittella kuristettavaksi.

  Reply
 • 21.4.2017 at 15:34
  Permalink

  Minunkin edessäni ajoi mopoauto 73km/h, pikatietä. Onneksi on autossa koko ajan filmaava video niin jäi auto, gps-reitti sekä reaaliaikaiset nopeustiedto sd-kortille. PItäis varmaan lähettää poliisille mutta kun niiden yhteydenotto on niin pieni. Ei sinne sovi sellainen 200MB video.

  Reply
 • 21.4.2017 at 15:57
  Permalink

  Italiassa jätkät ajelee tappiin viritetyillä mopoilla ja poliiseja ei kiinnosta pätkääkään. 😀
  Eli ei oo kaikis EU maissa samal lait. ;D

  Reply
 • 21.4.2017 at 19:09
  Permalink

  Asia puhetta! Hei miksei tehtäisi mielenosoitusta ja asettaisi vakiomopoilla suomen ympäri! NO EI VITUSSA KOSKA NE PASKAT EI KULE KÄVELYNOPEUTTA KOVEMPAA!!!

  Reply
 • 26.9.2018 at 00:28
  Permalink

  No jos se on totta että kaikissa EU maissa on se 45 km/h rajoitus niin miksi ei Kreikassa edes tarvitse ajaa mopokortti… No koska siellä ei ole sääntöjä mopoille

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.