THL listaa maahanmuuttajat vammaisiksi, näin saadaan etuovi koulukyyteihin

3

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos kertoo sivuillaan vammaispalvelujen käsikirjassa ketkä ovat etuoikeutettuja koulukyyteihin:

Oppilaalla on perusopetuslain mukaan oikeus maksuttomaan kuljetukseen tai oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävään riittävään avustukseen, jos

 • koulumatka on yli viisi kilometriä 
 • matka on lapselle liian vaikea, rasittava tai vaarallinen

Mikäli oppilas vammansa tai sairautensa johdosta tarvitsee kuljetusta, on opetuksen järjestäjällä velvollisuus järjestää oppilaan opetuksen järjestämiseksi välttämättömät kuljetukset riippumatta siitä, kuinka pitkä koulumatka on.

Koulumatkatukeen ovat oikeutettuja Suomessa asuvat ja Suomessa päätoimisesti opiskelevat

 • lukiolaiset ja ammattikoululaiset
 • muuna kuin ammatillisena peruskoulutuksena järjestettyihin kotitalousopintoihin osallistuvat
 • valmentavaan ja kuntouttavaan opetukseen ja ohjaukseen osallistuvat vammaiset opiskelijat
 • maahanmuuttajille järjestettyyn ammatilliseen peruskoulutukseen valmistaviin opintoihin osallistuvat.
Lahden kaupungin sivuilta

Vuonna 2015 Päijät-Hämeen uutiset Kysyivät Lahden kaupungin perusopetuspalveluiden maahanmuuttajakoordinaattori Pasi Salmelta miksi näin toimitaan. Salmen vastaus:

 • Ei voi olettaa, että he selviävät heti koulumatkastaan tammikuun pakkasissa. Heidän vanhempansakaan eivät siinä vaiheessa voi koulukyytiä tarjota.
 • Aiemmin näitä lyhyempiä kilometrirajoja sovellettiin myös erityisoppilaisiin ja painotetussa opetuksessa oleviin oppilaisiin. Muut poistuivat, tämä jäi.

Lahdessa koulun aloitti Salmen mukaan 40 maahanmuuttajataustaista vuonna 2015. Lahti siis eväsi erityisoppilailta kyydit, jotka jatkuivat normaalista maahanmuuttajataustaisilla, joilla oli jo alunperinkin lyhyemmät kilometrirajat ja joita THL rinnastaan suoraan kehitysvammaisiin.

3 KOMMENTIT

 1. Näihin röyhkeisiin kehitysmaalaisten suosimisiin tulee puuttua ankaralla kädellä, ne mahdollistaneet virkamiehet on saatava vastuuseen tekemisistään! Näin ei voi jatkua! Suomalaisista ei tehdä toisenluokan kansalaisia OMASSA MAASSAMME.

 2. Niin kauanko vapaamuurarit tottelevat jutikoiden käskyjä toivo on turha ja suurimmissa kaupungeissa suuri osa ihmisistä on kehitysvammaisten tasolla ja täysin aivopestyjjä suvakkeja femenistejä ym muita vaikeasti vammaisia!!

 3. Onhan ne henkisesti jälkeenjääneitä ja sivistymättömiä, siitä ei ole epäilystäkään. Mutta oikeuttaako se niitä vammaisiksi?

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.