Terrafame teki 134 miljoonan tappion – Pomoille maksettiin 100 000 euron bonukset

Valtion kaivosyhtiö Terrafamen nikkelituotanto oli viime vuonna heikko, ja yhtiö teki vuonna 2016 yhteensä 134,4 miljoonan euron tappion.

Tästä huolimatta Terrafame maksoi kaivosyhtiön vuoden 2016 ”suorituksen perusteella” toimitusjohtaja Joni Lukkaroiselle  bonuksia 31 301 euroa. Summa on 11,8 prosenttia toimitusjohtajan vuoden 2016 yhteensä 264 421 euron palkasta.

Kaikkiaan koko johtoryhmälle, jossa on toimitusjohtajan lisäksi yhdeksän jäsentä, bonuksia maksettiin 91 263 euroa.

”Palkitsemisjärjestelmässä mittareina toimivat Terrafamen toiminnan tuotannolliseen ja taloudelliseen kehitykseen ja turvallisuuteen liittyvät tavoitteet. Lisäksi kullekin tulospalkitsemisen piirissä olevalle henkilölle on asetettu henkilökohtainen tavoite”, selvitetään asiaa Terrafamen vuosikirjassa.

Palkitsemisjärjestelmän periaatteista ja tulospalkitsemisen mittareista on päättänyt Terrafamen hallitus, jonka johtajana toimii Lauri Ratia. Ratian perheineen omistama yhtiö Beanio myi vuoden 2016 mittaan Terrafamelle konsulttipalveluja kaivostoimintaan liittyen noin 180 000 eurolla.

Terrafamen vuosikertomuksessa kerrotaan Ratian perheen roolista yhtiön taustalla seuraavasti:  ”Sopimus koskee Terrafamen ylösajoon ja toimintaan sekä omistus- ja rahoitusjärjestelyihin liittyviä neuvonantopalveluita, jotka eivät kuulu hallituksen puheenjohtajan tavanomaiseen tehtävänkuvaan.”

Terrafame julkisti myös alkuvuoden 2017 tuloksen, joka puolestaan oli lupaava. Yhtiö tuotti tammi–maaliskuussa ennätysmäärän nikkeliä, 4 787 tonnia. Terrafame sai alkuvuonna 2017 myös ulkopuolista rahoitusta, kun se sopi kaupallisesta yhteistyöstä Trafigura-konsernin ja siihen kuuluvan Galena-rahaston kanssa. Trafigura omistusosuus Terrafamesta on noin 15 prosenttia.

Edellä mainituista seikoista huolimatta vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä Terrafamessa kirjattiin tappioita 22,5 miljoonaa euroa. Tulosta painoi nikkelin maailmanmarkkinahinnan viiden prosentin lasku. Nikkelin keskihinta oli alkuvuonna noin 10 200 dollaria tonnilta.

Terrafamen kannattavuus on paljolti riippuvainen nikkelin hinnasta. Ennusteiden mukaan nikkelin hintaan ei ole luvassa suuria muutoksia, joten vaikeudet kaivoksen kannattavuudessa tulevat ainakin tällä perusteella luultavasti jatkumaan.

Lähde: SK

5 thoughts on “Terrafame teki 134 miljoonan tappion – Pomoille maksettiin 100 000 euron bonukset

  • 28.4.2017 at 10:29
    Permalink

    Lestat vetää yhtä köyttä. Kaikille varonmaksjien rahoja.

    Reply
  • 28.4.2017 at 14:49
    Permalink

    Hyvä diili,kun voi vetää valtion varoja omaan liiviin.Ainiin Suomessa ei ole korruptiota.

    Reply
    • 29.4.2017 at 16:39
      Permalink

      Niin, Suomessa ei ole korruptiota ja meillä on maailman vapaimpiin ja luotettavimpiin kuuluva sanomalehdistö – kyllä tätä jaksaa tavantakaa kaiuttaa rikollisten vallanpitäjien sylikoiraksi alentunut valta-VALE-media, joka solkenaan sensuroi, salaa, vääristelee ja suoraan valehtelee.

      Reply
  • 21.5.2017 at 20:26
    Permalink

    Sipilän sukulaiset käärivät liiveihinsä sievoiset summat veronmaksajien rahoja… Varmaan tappiot kuitataan heikentämällä Suomalaisten työttömien päivärahaa ja etuuksia!!!

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.