Ulkomaalaisten määrä Suomen vankiloissa on suorastaan räjähtänyt kymmenessä vuodessa.

Ulkomaalaisia istuu Suomen vankiloissa tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Ulkomaalaisten vankien määrä on kymmenessä vuodessa kasvanut peräti 75 prosenttia, ja heitä on kaikista vangeista noin joka kuudes.

Ulkomaalaisten runsas määrä on myös nostanut keskimääräisen vankiluvun Suomessa viime vuonna pitkästä aikaa nousuun.

”Suomessa on edelleen suhteellisen hyvä tilanne kansainvälisesti katsottuna. Monissa Länsi-Euroopan maissa ulkomaalaisvankien osuudet ovat paljon suurempia, jopa 30 prosenttia tai yli”, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka kertoo.

Ulkomaalaisten vankien määrän kasvuun ovat vaikuttaneet lisääntynyt kanssakäyminen ja vapaa liikkuvuus, jotka ovat laillisten liiketoimien lisäksi vauhdittaneet myös rajat ylittävää rikollisuutta. Pari viime vuoden aikana ulkomaalaisten osuutta on nostanut myös turvapaikanhakijoiden laajamittainen saapuminen Suomeen.

Suurin osa Suomen ulkomaalaisvangeista on virolaisia, joita oli viime vuonna noin neljännes kaikista ulkomaalaisista Suomen vankiloissa istuvista vangeista. Aiemmin kakkospaikkaa pitivät venäläiset, mutta nyt edelle ovat kiilanneet irakilaiset 10 prosentin osuudella. Heidän jälkeensä tulevat liettualaiset ja romanialaiset.

Ulkomaalaiset tekevät tilastojen perusteella erityisen paljon huumausainerikoksia. Viime vuonna puolet ulkomaalaisista vangeista oli tuomittu huumerikoksista. Myös varkauksista ja henkirikoksista jaetaan melko paljon tuomioita.

Ulkomaalaisten vankien määrän lisääntyminen tuo vankilan arkeen erilaisia haasteina. Jotkut vangit saattavat puhua pelkkää arabiaa tai muuta äidinkieltään, mikä rajaa heidän mahdollisuuksiaan opiskeluun ja muihin toimintoihin osallistumiseen.

”Jos ei ole yhteistä kieltä, käytetään tarpeen mukaan Google-kääntäjää, elekieltä ja toisia vankeja tulkkeina. Ja jos on jostain virallisesta asiakirjasta tai asiasta kyse, sitten hankitaan erillinen tulkki”, selvittää Vesterbacka.

Myös uskonnon harjoittaminen voi vaatia erityisjärjestelyjä. Esimerkiksi Ramadan-paastokuukauden aikana muslimit syövät vain auringonlaskun ja -nousun välisenä aikana.

”Vangeille voidaan antaa mahdollisuuksien mukaan oikeus laittaa ruokaa osastolla ilta- ja yöaikaan tai heidän voidaan antaa ottaa ruokaa selliin”, Vesterbacka kertoo.

Lähteet: IL, IS