EU-tuomioistuimelta merkittävä lausunto liittyen kauppasopimusten hyväksymiseen

Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan unioni ei voi tehdä EU:n ja Singaporen välistä vapaakauppasopimusta yksin ilman EU:n jäsenvaltioita. Tuomioistuin toteaa 16.5. antamassaan lausunnossa, että tietyt sopimuksessa olevat määräykset kuuluvat unionin ja jäsenvaltioiden jaettuun toimivaltaan.

”Olemme tyytyväisiä, että tuomioistuimen lausunto on viimein saatu. Sen odotetaan selkeyttävän tulevien EU:n kauppasopimusten hyväksymistä”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Tuomioistuimen lausunnon mukaan kyseessä n sekasopimus, muun muassa koska Singaporen kanssa neuvotellun sopimuksen määräykset, jotka koskevat ulkomaisia muita kuin suoria sijoituksia sekä sijoittajien ja valtioiden välistä riitojen ratkaisujärjestelmää eivät kuulu unionin yksinomaiseen toimivaltaan.

”Tuomioistuimen päätös myös laajentaa EU:n kompetenssia monilla sektoreilla. Tuomioistuin näyttäisi tulkitsevan esimerkiksi työoikeutta koskevista EU:n kauppakumppanien velvoitteista sopimisen osaksi unionitoimivaltaa silloin, kun niillä on suora vaikutus kauppaan. Tämä voi avata oven reilun kilpailuasetelman varmistamiseen aiempaa monipuolisemmin.”, Mykkänen korostaa.

EU ja Singapore saivat vapaakauppasopimusneuvottelut päätökseen vuonna 2014. Kyseessä on yksi EU:n ensimmäisistä laaja-alaisista kauppasopimuksista, joka kattaa tullinalennusten lisäksi useita muita osa-alueita. Sopimuksen hyväksymismenettelyjen yhteydessä komissio halusi selventää toimivaltajakoa unionin ja jäsenmaiden välillä. Komissio esitti EU-tuomioistuimelle asiaa koskevan lausuntopyynnön syyskuussa 2015.
Lähde: Valtioneuvosto.fi

2 thoughts on “EU-tuomioistuimelta merkittävä lausunto liittyen kauppasopimusten hyväksymiseen

  • 16.5.2017 at 20:07
    Permalink

    Tämä tarkoittanee sitäkin, että myöskään CETA ei tulisi voimaan ilman mm. Suomen eduskunnan hyväksymistä – mutta onnistuuko mm. veroparatiisi-yhtiöitettyä SOTEA ja veronkierto-hallintarekisteriä ajava punaliberaali-johtoinen Kokoomus ajamaan tämän Suomelle potentiaalisesti kalliiksi tulevan kauppasopimuksen hyväksymisen läpi?

    Reply
  • 16.5.2017 at 23:23
    Permalink

    Belgit sentään pistivät kampoihin… hetken aikaa. Suomalaiset on heti pyllistämässä ja ottamassa vastaan ihan ilman rasvaa…

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.