Sipilä – Jääskeläinen – yle = ylegate

Kirja kertoo siitä mitä tapahtui sen jälkeen kun Juha Sipilä aloitti sähköposti pommituksen ylen toimitukseen. Kirjan on kirjoittanut kolme ylestä irtisanoutunutta entistä toimittajaa Salla Vuorikoski, Jussi Eronen ja Jarno Liski.

Kirjassa kerrotaan Atte Jääskeläisen säälimättömästä johtamisesta ja ruoditaan muitakin ylen päättäviä henkilöitä. Kolmikon lähdön yksi painavemmista syistä oli juuri Jääskeläisen johtamistyyli. pala esipuhetta kertoo missä mennään.

”Halusimme dokumentoida, mitä Ylessä tapahtui loppuvuodesta 2016, kun pääministeri Juha Sipilä suuttui Terrafame-uutisesta ja päätoimittaja Atte Jääskeläinen ryhtyi rajoittamaan toimituksen työtä poikkeuksellisilla tavoilla”

Kirja ottaa kantaa myös aikaisempaan ylen vaientamisyritykseen Sipilän taholta. Tällöin Juha Granath toi esiin ajankohtaisessa kakkosessa Sipilän johtamasta Solitrasta. Tällä Sipilä loi miljoonaomaisuutensa. Tällöin Sipilä vaiensi yle sanoilla:

”Harkitsisin Yle-veron indeksikorotuksesta luopumista ainakin kolmen vuoden määräajaksi”

Myöhemmin myös Sipilän painostus ja sen vaikutukset on selostettu kirjassa tarkasti myös MOT:n vakuutuskuorijuttuun liittyen keväältä 2016. Kaikki tekstit aiheeseen liittyen piti kierrättää Atte Jääskeläisen kautta ennen julkaisua. Tämä kertoo jo kaiken siitä kuinka ylessä otettiin poliittinen sensuuri käyttöön.

Kirjoittajat tuovat kirjassaan esiin vahvasti sitä, että ylelle ulkopuolisilla mielipiteillä on huomattavasti suurempi arvo kun tutkivalla ja kriittisellä journalismilla.

Muutama esimerkki ylen johdon käytöksestä. Ylen tutkivien toimittajien selvitys, joka paljasti, että Ehrnroothin suvulla oli Luxemburgissa yhtiö, joka tehtaili pöytälaatikkoyhtiöitä. Uutinen noteerattiin ulkomaita myöten.

  • Tästä jutusta Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen kuittasi kirjan mukaan sen tekijöille, että Radion sinfoniaorkesterin soitinlahjoitusten keräys on alkanut takkuamaan veroparatiisijutun takia. Veroparatiisijuttuja hän vähätteli muutenkin, ”koska ne eivät edistä yrittäjyyttä tai Suomen talouskasvua”.
  • Jääskeläinen puolestaan halusi estää uutisen siitä, että hallintarekisterin avulla rahojaan piilotteleva liikemies tuki vaaleissa kokoomuksen johtoon ja valtiovarainministeriksi pyrkivää Petteri Orpoa.

”Kun kyse oli valtakunnan korkeimmista vallankäyttäjistä, uutistoimitus otti ohjenuorakseen erityisen varovaisuuden. Tällainen toimintatapa oli tietenkin omiaan ruokkimaan itsesensuuria”

Jääskeläinen on ohjeistanut ylen journalisteja olemaan ahdistelematta poliitikkoja, jos joku ei kerrasta vastaa pitää hänet jättää rauhaan. Myös Hs haastattelussa Jääskeläinen oli ruotinut omaa toimitustaan ja toimittajiaan asiavirheistä, joita ei kuitenkaan koskaan löytynyt.

Kirja kertoo tarkasti Katera Steel kohusta, uutinen siitä tehtiin annettujen ohjeiden mukaan, kuitenkin Sipilän puuttuessa peliin. Alkoi Jääskeläinen siivoamaan artikkelia ja sensuuri iski. Ohjeistuksissa löytyi paljon muitakin naurettavuuksia, kuten

Uutisten politiikan toimittajia ohjeistettiin, että mikrofonin sai laittaa poliitikon suun eteen, jos joku muu media kysyi aiheesta, mutta omaa kaivelua Sipilän yrityssuhteista ei saanut tehdä. ”Juttua ja sen julkaisupäätöstä oli tekemässä kaksi toimittajaa, yksi esimies ja yksi sisältöpäällikkö. Muutama kuukausi myöhemmin heistä jokainen oli poistunut Atte Jääskeläisen organisaatiosta.”

Nähtäväksi jää mitä vaikutuksia kirjalla tulee olemaan.

Lähde: HS

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.