Vasemmistoradikaali nyt professorina – Ei kadu osallistumistaan terrorismiin

Kasvatustieteen professori Bill Ayers elää tyypillistä amerikkalaisen vasemmistoälykön elämää, ja myöntää varovasti, että hänen ja hänen professori-vaimonsa toiminta 1970-luvulla oli ”ehkä hulluutta”, mutta katumusta hän ei osoita. Eikä hänen tarvitsekaan, sillä tiedostavan ja sosiaalisesta omastatunnostaan ylpeilevän älymystön keskuudessa vasemmistolaiseen terroristiorganisaatioon osallistuminen ei tuota sosiaalista stigmaa.

Vietnamin sodalla olemassaolonsa oikeuttanut. pommejakin rakennellut, terroristijärjestö ”Weather Underground” tunnettiin kuulopuheena suomalaisenkin uusvasemmiston keskuudessa 1968 ”hullun vuoden” jälki-ilmiönä. Bill Ayers oli tämän järjestön perustaja. ”Säämiehet” oli USA:ssakin ilmiö, josta kukaan ei tiennyt mutta kaikki puhuivat. Jotkut myös aikoivat seurata heidän esimerkkiään, mutta onneksi vain harvat rohkenivat.

Ayersin perustaman liikkeen merkittävin vaikutus oli toimia väkivaltaistuvan uusvasemmiston eräänlaisena ”taistelukutsuna”, joka innoitti seuraajia koko läntisessä kulttuuripiirissä, jossa vallankäyttäjät uskoivat popperilaiseen ”Avoimeen Yhteiskuntaan”. Siksi Ayersin tekemien valintojen seuraukset ovat paljon laajemmat, kuin hänen ryhmänsä toiminnan seurauksena kuolleet muutamat ihmiset.

Suomessakin kutsu kosketti monia, mutta salaiselle ”radikaalille” vasemmistoaktiviteetille tarjosi paremman alustan Neuvostoliiton ja Itä-Saksan vakoilujärjestöjen toiminta. KGB– ja Stasi-kollaboratöörejä onkin Suomessa nähty korkeimmillakin paikoilla.

Suomikaan ei toki täysin välttynyt äärivasemmiston väkivaltajärjestöjen kosketukselta, vaikka KGB-vetoinen vasemmisto vartioi tiukasti reviiriään. 60-lukulaisuuden jälki-ilmiöitä verkostoitui Suomeen vielä 80-luvulla, italialaisen Brigade Rossen levittäessä tänne siimojaan. Suomen rooli vasemmistovetoisessa terrorismissa ei ollut toimintakentän, vaan iskujen välisen lepopaikan status. Brigade Rosse käyttikin Suomea juuri tähän tarkoitukseen vielä suhteellisen myöhään.

Sattui niin että Italian poliisin etsimät terroristit eksyivät Suomeen asti, ja sattumalta löysivät heti terrorismista täysin tietämättömän maamiehensä, jolla tosin oli yhteyksiä sekä silloiseen nuorvasemmistoon että myöhemmin suomalaisen politiikan salkkuja hallussaanpitävälle tasolle. Sattumaa on myös, että terroristeilla ja Suomeen kotoutuneella majoittajallaan oli yhteinen tuttava, hänkin professori kuten Bill Ayers. Tosin hän oli istunut vankilassa terrorista, minkä Ayers on välttänyt.

USA:ssa moni vaatiikin Bill Ayersin saattamista vastuuseen toiminnastaan. Suomessa hänestä on tehty dokumenttielokuvaa, oletettavasti ei kovin kriittistä.  Brigade Rossea ja Suomi-yhteyttä käsittelevä draamakin nähtäneen vielä TV-ruudussa, parhaaseen katsomisaikaan ja hyvin tähditettynä.

 

Asiasta kertoi Iltasanomat 21.05.2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *