Itsemurhapommittajan isä jihad-soturi?

2

Uutisia seuraaville ehtivät jäädä mieleen Manchester Arenan tähän mennessä 22 kuolonuhria vaatineen pommihyökkäyksen tekijän, Salman Abedin, isän vakuuttelut, jotka kiersivät kertaalleen maailman lehdistön. Kuinka yllättynyt hän olikaan poikansa käsittämättömästä teosta. Nyt tutkijat ovat selvittäneet isä-Abedin taustoja: Hän näyttää osallistuneen Muammar Gaddafin kaataneeseen sotaan, ja pitänyt tiiviitä yhteyksiä jihadisteihin myös asuessaan Englannissa.

Englantiin turvapaikanhakijana tullut Ramadan Abedi, joka toimi Libyassa nimellä Abu Ismail al-Obaidi, kuului Al Qaedan verkostoon kuuluvaan Libyan Islamist Fighting Group (LIFG)-taistelujärjestöön, joka totteli Ansar al-Sharia:n poliittis-uskonnollista ohjausta. Ansar al-Sharia on käytännössä yhtä kuin al Qaeda. Muslimiveljeskunta (Muslim Brotherhood) mainitaan myös Ansar al-Sharian yhteydessä.

Ramadan Abedin kuuluminen Libyan aikaisemman hallituksen turvajoukkoihin kertoo sotilaallisesta koulutuksesta. Vuonna 1992 hän jo pakeni Gaddafin diktatuuria usean muun maan kautta Englantiin, jossa perusti nyt kuuluisaksi tulleen perheensä. Vuonna 2011 hän oli taas Libyassa sotimassa Gaddafia vastaan.

Ramadan Abedi pidätettiin Libyassa keskiviikkona (24.05.) turvallisuusjoukkojen toimesta. IS:n mukaan hän toimi jo jossakin aseellisessa ryhmässä.  Samassa yhteydessä pidätettiin Salmanin nuorempi veli Hashem Abedi. Perheellä on Tripolissa ilmeisesti oma talo.

Tiistaina (23.05.) Manchesterin poliisi oli ottanut kiinni vanhemman veljen Ismail Abedin ja perheen äidin. Äiti on sittemin ilmeisesti vapautettu. Julkisuudessa kaikki perheenjäsenet ovat vakuuttaneet tietämättömyyttään Salmanin aikesta ja korostaneet yllättyneisyyttään. Libyan viranomaisten mukaan Salman oli kuitenkin soittanut puhelut (linkki) veljelleen Hashemille ja äidilleen 15 minuuttia ennen tekoaan.

Tästä erikoisesta perheestä, joka oleskeli Britanniassa Ramadan Abedin turvapaikka-statuksen perusteella, ainakin Hashem oli julkaissut ISIS-myönteistä materiaalia netissä. Ramadan Abedi työskenteli Manchesterissa lentoaseman turvallisuusvirkailijana, milloin ei ollut sotimassa Libyassa. Vastaavaa työllistymistä on havaittu myös Suomessa, -samoja asioita harrastavien parissa.

Salman Abedi oli käynyt Libyassa vain 3 viikkoa ennen tekoaan. ketä hän on siellä tavannut perheensä lisäksi, siitä ei ole tietoa. Tällä hetkellä perheen kaikki miespuoliset jäsenet ovat kiinniotettuina Tripolissa ja Manchesterissä.

Abedin perheen uhreja esittelee Daily News.

Asiasta kertovat lisää:

Iltasanomat 25.05.2017,

Independent 25.05.2017,

Independent 25.05.2017,

Last Refugee 24.05.2017.


2 KOMMENTIT

  1. Onneksi meillä suomessa kaikki on toisin . Meillä ei ole terroristeja. Jos olisi, oikeus vapauttaisi nekin kansan joukkoon, kuten olemme juuri saaneet nähdä.T

  2. Jokainen muslimi on potentiaalinen terroristi -saattaa räjähtää minä hetkenä hyvänsä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.