Tutkija: Terrorismi astuu Euroopassa uudelle tasolle – Sissisota mahdollinen

Helsingissä viime viikolla (23.05.) vieraillut terrorismintutkija David Kilcullen ennustaa islamistien terroritoiminnan vilkastuvan ”kalifaatin” kukistuessa. Hän näkee mahdollisena myös sissisodan-tyyppiset sotilaalliset operaatiot Euroopan maaperällä.

David Kilcullen puhui Helsingissä kahdessa tilaisuudessa: Ulkopoliittisen Insituutin järjestämässä radikaalia islamia ja terrorismia käsitelleessä seminaarissa, ja Eduskunnan ulkoasianvaliokunnalle. Mutta kuka David Kilcullen on:

David Kilcullen on everstiluutnantti ja filosofian tohtori, joka on ihan itse palvellut sotilaana ja/tai neuvonantajana lukuisissa konflikteissa. Esimerkiksi Australian erikoisjoukkojen upseerina mm. Itä-Timorin konfliktissa. Sittemmin palvellut USAn riveissä mm. Afganistanissa ja Irakissa. Jopa Somalian Mogadishukin on tuttu paikka.

Kilcullen on poikkeuksellinen sotilas, sillä hän on pyrkinyt ja pyrkii löytämään keinoja, ettei tarvitsisi käyttää sotilaallista voimaa, ainakaan enempää kuin on välttämätöntä. Hän on toiminut yhteistyössä mm. kenraali David Petraeuksen ja ulkoministeri Condoleezza Ricen kanssa. (linkki)

Otsikkokuvamme esittää häntä Afganistanissa. Suomessa hän vieraili New America Foundationin vanhemman tutkijan ominaisuudessa.

Luennossaan Killcullen käsitteli mm. niitä vaikeuksia, joita Irakissa tulee ilmenemään ISIS-taistelijoiden hajaantuessa pitkin maata ”kalifaatin” jäänteiden kukistuessa, ja shia-miliisin kostaessa sunneille nyt päättyvässä vaiheessa tapahtuneita asioita. Kilcullenin näkemys Irakin tilanteen kehittymisestä ei ole varsin optimistinen.

Eurooppaa koskeva skenaario kiinnostaa suomalaisia enemmän, tai pitäisi kiinnostaa. Kilcullen arvioi terrori-iskujen vilkastuvan Syyriassa ja Irakissa sotivien jihadistien palatessa Eurooppaan. Tämän ovat maininneet jo muutkin tarkkailijat, mutta Kilcullenilla on muutakin kerrottavaa:

  • Euroopassa on tällä hetkellä Kilcullenin arvion mukaan 500 sotakokemusta omaavaa ja järjestöjen esikuntaa tottelevaa jihadistia.
  • Al Nusran rintama tullee jatkossa olemaan ISIS:tä tärkeämpi toimija.
  • Viimeksi kuluneen vuoden aikana Euroopassa on nähty Ad hoc -terrorismia: ISIS:istä inspiroituneiden henkilöiden iskuja ei-sotilaallisilla välineillä, kuten ajoneuvoilla ja mm. kirveillä.
  • Odotettavissa on em. lisäksi Bataclan-tyyppisiä iskuja, ja hyökkäyksiä infraa -mm. lentoasemia- vastaan.
  • Kilcullen näkee mahdollisena korkeampitasoisen sotilaallisen toiminnan, jota hän kuvailee #sissisodaksi.
  • Hän mainitsee Ranskan, Belgian, Italian, Espanjan ja Pohjoismaat.

Tarkastelemme viimeksimainittua: Se merkitsisi toiminnan nousua uudelle tasolle. Sissisota-sanan käyttö rinnastaa odotetut operaatiot siihen toimintatapaan, joka on Kilcullenille tuttu Afganistanista ja Irakista, Talebanin yms. taktiikoista. Mielikuva sissisodasta liittyy useimmin kehitysmaahan ja sielläkin maaseutuun. Euroopassa tulemme näkemään jotain aivan uutta.

Kilcullenin mainitsemalla al Nusran rintamalla on yhteyksiä Suomeen, ovat muut lähteet kertoneet aiemmin. Viimevuoden elokuussa Suomessa vieraili terrorismintutkija Lina Khatib Chatham House -instittutista. Hän ennusti ISIS:n taantuvan tavalliseksi terrorisrtijärjestöksi.

Iltalehti 23.05.2017.

David Kilcullen Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa 23.05.

Juhani Putkinen David Kilcullenista.





6 thoughts on “Tutkija: Terrorismi astuu Euroopassa uudelle tasolle – Sissisota mahdollinen

  • 30.5.2017 at 08:24
    Permalink

    Ööö, miten niin sissisota on mahdollista? Sehän on jo täälä. Jokainen eurooppalainen mielessään odottaa sitä uutista jossa kerrotaan seuraavasta terroriteosta. Terorismi euroopassa on konkretiaa ja sitä toteutetaan juuri sissiodan keinoin. Isketään äkkiäarvaamatta ja sielä-täälä jonka jälkeen kadotaan. Aivan sama taktiikka kuin Vietnamissa. Eikä siitä päästä eroon niin pitkään kun täälä asuu matuja tai sellaisia henkilöitä joille on myönnetty terroristipaikka.

    Reply
    • 30.5.2017 at 15:03
      Permalink

      Euro-sissisodassa ilmeisesti hyökkäillään siviilien kimppuun, kuten tähänkin asti, mutta paetaan iskujen jälkeen no-go-lähiöihin, joissa ollaaqn turvassa? No-go-enklaavit tavallaan ovat sodassa kantaväestöä vastaan, ja poliitikot pyörittelee peukaloaan ”pimessä kolossaan”. Muu ei sillai muutu ku mittakaava.

      Reply
  • 30.5.2017 at 10:36
    Permalink

    Ja niin kauan kuin Brysselin korruptoimat maanpetturit ovat vallankahvassa on terroristeilla ja elintasopakolaisilla rajat auki meille.

    Reply
  • 30.5.2017 at 11:31
    Permalink

    Tähän auttaa vain ja ainostaan rajojen sulkeminen kehitysmaiden pakoloisilta. Eiväthän ne muutenkaan tule kuin loisimaan tänne leveämmän elämän toivossa.

    Lisäksi kaikki jo tänne ängenneet pitää palauttaa sinne mistä tulivatkin. Suvakit sais mennä perässä.

    Reply
  • 30.5.2017 at 18:15
    Permalink

    Eihän siinä tarvita kuin sama taktiikka, mitä Saksa käytti miehittäessä puoli eurooppaa eli pelon ilmapiirillä, joka välillä toteuttui julkisina teloituksina.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.