Nuoret voivat levittää itsestään laitonta videomateriaalia verkkoon

Poliisi varoittaa nuorten keskuudessa yleistyneestä tavasta kuvata itseään verkon yhteisöpalveluihin seksuaalisella tavalla tai muuten paljastavassa tai vähäisessä vaatetuksessa. Joissain tapauksissa videoiden ja livestriimauksien tekemiseen osallistuneita nuoria voidaan epäillä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän materiaalin (CAM, eli Child Abuse Material) levittämisestä.

Eräässä hiljattain paljastuneessa tapauksessa suomalaiset lapset olivat tehneet livestriimin amerikkalaiseen yhteisöpalveluun. Yhdysvaltain viranomaiset ovat tulkinneet videon CAM-materiaaliksi ja ilmoittivat siitä Keskusrikospoliisille esitutkintaa varten. Tässä tapauksessa kukaan ei kuitenkaan ollut rikosoikeudellisessa vastuussa, koska vanhin videolla esiintyneistä lapsista on 11-vuotias. Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja Suomessa on 15 vuotta.

Usein lasten ja nuorten kuvaamilla kuvilla tai videoilla ei ole seksuaalista tarkoitusta, mutta vähäisessä tai paljastavassa vaatetuksessa esiintyvän lapsen kuva voidaan tulkita väärin ja luokitella laittomaksi materiaaliksi. Jos suomalaislapsen kuva kiinnittää ulkomaalaisen viranomaisen huomion, tieto lähetetään Suomen poliisille ja alaikäistä koskevissa tapauksissa poliisi ottaa yhteyttä sosiaaliviranomaisiin.

Mahdollinen rikosepäily ei ole ainoa syy jättää video kuvaamatta. Poliisi muistuttaa, että kuvien, videoiden tai live-kuvan lähettäminen tai jakaminen netin välityksellä voi olla kohtalokasta, sillä netistä materiaalia ei saa koskaan pois. Myös live-lähetyksen voi kuka tahansa tallentaa ja jakaa edelleen tai myydä. Yllä mainitussa tapauksessa suomalaislasten tekemä video oli tallennettu jo eri puolilla maailmaa.

Toiminnan vaarallisuutta lisää se, että usein kuvan tai videon mukana ovat myös paikannus- ja muut metatiedot, jotka ovat kenen tahansa saatavilla internetistä.

Poliisi kehottaa vanhempia kiinnittämään huomiota lasten käyttäytymiseen internetissä. Osa omia kuviaan lähettäneistä suomalaislapsista on alle 10-vuotiaita. Yleensä lapset ja nuoret esiintyvät videoilla ja livestriimeissä esimerkiksi tanssimalla, riisuuntumalla, keimailemalla ja koskettamalla itseään tai toisiaan.

Lähde: KRP

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.