Ilmastonmuutokseen sopeuduttava hyvän sään aikana

Yhteiskunnan tulee varautua hyvissä ajoin säässä ja ilmastossa tapahtuviin muutoksiin. Eilen julkaistussa raportissa on kuvattu ensimmäinen kattaus kansallisia ilmastonmuutokseen sopeutumisen seurannan mittareita. Ne tarjoavat tietoa yhteiskunnan sopeutumisen tilasta ja viestivät eri toimijoille ilmastonmuutokseen sopeutumisen tärkeydestä.

Raportissa esitellään keskeisimmät indikaattorit, joilla voidaan seurata ilmastonmuutokseen sopeutumista kansallisella tasolla. Indikaattorit mittaavat sopeutumisen eri puolia. Esimerkiksi myrskyjä ja tulvia seuraavilla indikaattoreilla voidaan edesauttaa yhteiskunnan huoltovarmuuden ja toimintakyvyn turvaamista. Ympäristössä tapahtuvien muutosten lisäksi indikaattoreiden avulla seurataan toteutettuja sopeutumistoimenpiteitä ja erilaisia ilmastonmuutoksen aiheuttamia häiriötilanteita.

– Indikaattoreiden työstämiseen osallistui kymmeniä asiantuntijoita eri toimialoilta, kertoo hankkeen projektipäällikkö Nora Arnkil Tapio Oy:stä. Erityisen arvokasta oli, että saimme eri toimialojen edustajia pohtimaan yhdessä sopeutumisen seurannan merkitystä, Arnkil jatkaa.

– Ilmastonmuutoksen hillinnän rinnalla meidän on myös varauduttava muutokseen, toteaa kansallista ilmastonmuutokseen sopeutumisen koordinaatioryhmää johtava ylitarkastaja Saara Lilja-Rothsten maa- ja metsätalousministeriöstä.

Osaksi toimijoiden tavallista toimintaa

Indikaattoreiden valinnassa pyrittiin löytämään olemassa olevia ja tiedonkeräyksen kannalta käyttökelpoisia mittareita. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen tulisi viedä osaksi eri toimialojen normaaleja prosesseja, minkä vuoksi olemassa olevan seurantatiedon käyttäminen on perusteltua. Tavoitteena onkin, että toimialat määrittelisivät seuraavaksi oman toimintansa kannalta kriittisiä sopeutumista seuraavia mittareita.

– Ajatuksena on, että hyvässä kunnossa olevat yhteiskunnan rakenteet ja elinympäristöt sopeutuvat parhaiten muuttuvaan ilmastoon. Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt, kuten rankkasateet tai myrskyt, voivat uhata esimerkiksi energia- ja liikenneverkkoa. Näin ollen monet yhteiskunnan perusinfrastruktuuria ylläpitävät toimet voidaan mieltää myös sopeutumistoimiksi, Arnkil toteaa.

Sopeutuminen vaatii myös taloudellista näkökulmaa

Raportissa kuvataan sopeutumisen seurantaan liittyviä kehityskohteita ja tarpeita. Tutkimuslaitosten resurssien niuketessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, että ilmastonmuutokseen sopeutumisen pitkäjänteinen seuranta on mahdollista. Myös sopeutumisen taloudellisten näkökulmien ja sen vaikuttavuuden arviointi ovat tärkeässä roolissa sopeutumistoimien jalkautumisen kannalta.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

8 thoughts on “Ilmastonmuutokseen sopeuduttava hyvän sään aikana

  • 1.6.2017 at 18:15
    Permalink

    Ruvetkaa nyt saatana jo puhumaan niistä juutalaisista ja lopettakaa tälläiset paska uutiset suomessa! Meitä on vittu viis kuus miljoona yks kärpäsen paska mitä täällä tehdään!!

    https://www.youtube.com/watch?v=ayY49gPpCS0

    Freemasonry : a Jewish Luciferian Cult. [ a rare daring Investigation ]

    Reply
  • 1.6.2017 at 19:08
    Permalink

    Eikö sulle saatana magneettimedia riitä paskanjauhamiseen. Mee sinne itkeskelemään.

    Reply
  • 1.6.2017 at 20:10
    Permalink

    vedä nooa vittu päähäs juutalainen.

    Reply
    • 1.6.2017 at 20:17
      Permalink

      Hehheh, olen kyllä ihan suomalainen. Mikäs vitun narkkinatsi itse olet.

      Reply
  • 1.6.2017 at 22:28
    Permalink

    Ei ilmstonmuutosta ole olemssa. Jos joku muistaa ne Australialaiset hakkerit jotka paljastivat sen yliopistojen ja tutkijoiden rahojen menetyksen jos ilmastonmuutosta ei todeta, niin siinä tuodaan selkeästi esille mistä on kyse. Rahasta. Ei mistään muusta.

    Jos ilmastonmuutos olisi totta ja sitä haluttaisiin estää niin kaikkein saastuttavimmalle asialla: lentoliikenteelle, laitettaisiin 100e/lentotunti lisää lipunhintaan. Silloin co2 päästöt romahtaisivat 2/3-osaa koko maapallolla. Mutta kun ihmisten pitää päästä lentelemään. Se on se talojen lämmitys joka on kauhea asia.

    Reply
  • 1.6.2017 at 22:31
    Permalink

    Tuntuu lämpenevän muu kuin ilmasto. Ainakin edelliset kommentoijat lämpenevät 🙂

    Reply
    • 1.6.2017 at 22:41
      Permalink

      Jep. Lämpimän jälkeen tulee kuitenkin viileää 🙂

      Reply
  • 1.6.2017 at 22:35
    Permalink

    On se kumma kun vieläkin jaksetaan tästä. Ne jääkiekkomaila-graafit oli huijausta. Paljastui niistä IPCC emaileista silloin joskus 5 vuotta sitten. Kaikki on pelkkää kusetusta.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.