Kaliningradin jätevedenpuhdistamo virallisesti käyttöön

Kaliningradin jätevedenpuhdistamo avataan virallisesti 7. kesäkuuta 2017. Puhdistamon rakennustyöt valmistuivat joulukuussa 2015, ja laitos on otettu käyttöön sen jälkeen asteittain. Puhdistamon toiminnan edellytyksenä oleva lietteenkäsittely saatiin kuntoon toukokuussa 2017.

Puhdistamon käyttöönotolla on vaikutusta koko Itämereen. Kaliningrad on ollut pitkään yksi Itämeren suurimmista jäljellä olevista pistekuormittajista, kun lähes puolen miljoonan asukkaan jätevedet ovat päässeet sellaisenaan mereen. Jätevedenpuhdistamo vähentää Itämereen tulevaa fosforikuormaa 120 tonnia ja typpipäästöjä 300 tonnia vuodessa. Itämeren pääaltaaseen Itämeren maista kohdistuvasta kokonaiskuormituksesta nämä vastaavat 0,7 ja 0,08 %. Käsittely täyttää Itämeren suojelukomission HELCOMin suositukset fosforin ja orgaanisen aineen osalta, mutta typenpoistoon tarvitaan vielä lisäinvestointeja.

Jätevedenpuhdistamon rakentaminen alkoi jo 1980-luvulla. Vuosia viivästynyt hanke on kohdannut monia vastoinkäymisiä ja rakennustyöt ovat keskeytyneet useaan kertaan. Hanke sai vauhtia vasta joulukuussa 2007, kun Venäjän valtio vahvisti rahoituksensa ja Pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuuden rahoitussopimus allekirjoitettiin. Hankekokonaisuuteen kuuluu myös kaupungin itäinen juomavesilaitos (35 miljoonaa euroa), jonka odotetaan valmistuvan vuonna 2018.

Puhdistamon kustannukset olivat noin 70 miljoonaa euroa. Hankkeen suurin rahoittaja oli Venäjän valtion erityisrahasto. Hanke sai suoraa lahjarahoitusta Ruotsin valtiolta sekä Pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuusrahastosta, jonka kautta myös Suomi osallistui hankkeen rahoitukseen.

Artikkelikuva on kuvituskuva

Lähde: Ympäristöministeriö ja ulkoasiainministeriö

2 thoughts on “Kaliningradin jätevedenpuhdistamo virallisesti käyttöön

  • 7.6.2017 at 12:29
    Permalink

    Turha on Kaliningradin ihmisiä syyttää. Vaikka Suomessa olisi uutuuttaan kiiltävät putsarit, niin nyt kun lähes kaikki haja-asutusalueidenkin kiinteistöt on liitetty kunnalliseen jätevedenpuhdistukseen (ely-kekusten määräyksellä ja Esko Ahon hallituksen salaisella EU-sopimuksella) niin niiden yhteenlaskettu kuorma on moninkertainen Kaliningradin päästöihin.

    Jos vaikka kuvitellaan että puhdistustulos on 98% kiinteoaineista niin vesiliukoisista se on 0%. Lääkkeet ja hormonit menevät sellaisinaan meriveteen asti. Ja tuo 2% on kiintoaineenakin paljon enemmän kuin Kaliningradin puhdistamattomat jätevedet.

    Koskahan Sumalaiset lakaavat laskemasta jätevesiään vesistöihin? Ei euroopassa ole järviä kuin 100km välein ja sieläkin ihmiset puhdistavat jätevetensä. Ja väkeä on 18-kertaa enemmän kuin täälä.

    Reply
  • 7.6.2017 at 22:20
    Permalink

    Kyllä suomalaiset ovat itse kaikin tavoin paskoneet koko Suomen rantaviivan vedet . Terveisin 48 vuotta sukellusharrastusta.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.