Kansanäänestys Irakin Kurdistanin itsenäisyydestä syyskuussa 2017

3

Pohjois-Irakin kurdialue aikoo järjestää tämän vuoden syyskuussa kansanäänestyksen, jossa punnitaan jatkaako se Irakin osana vaiko itsenäisenä valtiona. 

Kurdit ovat ”islamilaisen kalifaatin” vastaisessa sodassa ottaneet oman paikkansa sekä Syyriassa että Irakissa, -ja tehneet itsensä tarpeelliseksi liittoutumalle.  Kansanäänestyksen päiväksi on päätetty 25.09., ilmoitti Irakin kurdien automisen alueen presidentti Massoud Barzani.

Kurdit ovat yksi suurimmista kansakunnista, joilla ei ole omaa valtiota. Turkin entisistä alusmaista muodostettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen itsenäisiä arabivaltioita Lähi-Itään. Tällöin kurdit jaettiin Syyrian, Irakin ja Iranin kesken. Siitä alkaen kurdit ovat pyrkineet valtiolliseen itsenäisyyteen.

Pohjois-Syyrian kurdialue, Rojava, on suurimmalta osin vapauttanut itsensä ISIS:n joukoista omin avuin, ja alueella toimii Syyrian keskusvallasta riippumaton hallinto. Turkki on Erdoganin eräiden kytköksien takia ollut hyvin haluton ja tehoton tukemaan ISIS-jihadistien vastaista sotaa Syyriassa, mutta on sensijaan joitain kertoja pommittanut Syyrian kurdeja.

Irakin kurdien kansanäänestys, jos itsenäisyys saa vahvan kannatuksen, saattaa mutkistaa Lähi-Idän tilanteen selvittelyä.

(07.06.2017) http://www.bbc.com/news/world-middle-east-40191713


3 KOMMENTIT

  1. Kurdeille omaa maa, shiioille, sunneille ja kaikille niin ei tarvitse tapella vuosikymmeniä tai satoja.
    Pyssyt tietysti kerättäköön pois ja tilalle työkaluja.
    Siitä sitten rakentamaan omaa maataan ja pakoloiset pääsee palaamaan omiensa joukkoon.

  2. Olisi jo aika saada kurdeille oma maa aikaiseksi. Ajatelkaa kuinka moni rauhaa rakastava muslimi muuttaisi omaan kotimaahansa ja aloittaisi jälleenrakennuksen sielä. Elämä olisi ihanaa ja perheet kukoistaisivat. Mutta sitä ennen pitää muistaa palauttaa kurdeille ne maa-alueet jotka heiltä on ryövätty.

    Sen jälkeen eurooppaa ei jäisikään muita kuin radikaaleja islamisteja ja niiden silmälläpito/karkoitukset olisivat paljon helpompia.

  3. Kukaan ei kurdeilta ole viennyt maata, koska kurdistan ei ole ikinään ollut olemassa kurdit on siirtolaisia. Lukekaa historiaa esim. mesopotamia

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.