Selvitysryhmä esittää uuden kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan keskuksen perustamista

Kriisinhallintakeskuksen (CMC Finland) roolia ja tulevaisuutta Suomen siviilikriisinhallinnassa selvittänyt työryhmä esittää, että Suomi siirtyisi kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan toimintamalliin ja perustaisi poikkihallinnollisen kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan keskuksen. Nykyinen Kriisinhallintakeskus ja sen henkilöstö muodostaisivat olennaisen osan uudesta keskuksesta. Selvitysryhmän raportti luovutettiin sisäministeri Paula Risikolle 7.6.

Selvitysryhmän mukaan kansainvälinen ympäristö on muuttunut siten, että kriisien hoitaminen edellyttää yhä laajempaa keinovalikoimaa ja joustavuutta. Kestävien tulosten aikaansaamiseksi tarvitaan sotilaallisen ja siviilikriisinhallinnan sekä kehitysyhteistyön, humanitaarisen avun ja rauhanvälityksen yhteensovittamista. Uuden kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan keskuksen tarkoituksena on tukea tällaista lähestymistapaa kriisien hoitamiseen.

Esityksen mukaan muutoksen ensimmäisessä vaiheessa Kriisinhallintakeskus irrotettaisiin hallinnollisesti Pelastusopistosta ja siirrettäisiin väliaikaisesti sisäministeriön yhteyteen.

Selvitysryhmä esittää uudelle keskukselle aiempaa laajempaa tehtäväkenttää. Kriisinhallinnan asiantuntijoiden kouluttamisen, rekrytoinnin ja varustamisen ohella uuden keskuksen tehtäviin voisivat kuulua kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan ja turvallisuuskehityksen hankkeet, siviili-sotilas -yhteistyö ja synergian vahvistaminen, tilannetietoisuuden ylläpito, innovaatiot sekä tutkimus- ja kehittämistoiminta, vaalitarkkailun ja rauhanvälityksen tukitehtävät sekä kansainvälisen kokemuksen hyödyntäminen kansallisessa valmiudessa ja varautumisessa.

Kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan keskuksen perustamista selvitetään tämän hallituskauden aikana. Valmisteluun osallistuvat ne ministeriöt, jotka joko rahoittavat tai antavat henkilöstöä kriisinhallintatoimintaan ja turvallisuuden kehityshankkeisiin.

Kriisinhallintakeskus hoitaa myös kansainvälisen pelastustoiminnan operatiivisia tehtäviä, mutta selvitysryhmän työhön ei kuulunut pohtia näiden tehtävien järjestämistä.

Sisäministeriön asettaman selvitysryhmän muodostivat varatuomari Hannu Taimisto, diplomi-insinööri julkishallinnon maisteri Päivi Nikander, lähetystöneuvos Pia Stjernvall ulkoasiainministeriöstä ja neuvotteleva virkamies Antti Häikiö sisäministeriöstä. Selvitys tehtiin osana hanketta, jossa tarkastellaan siviilikriisinhallintaan liittyvää lainsäädäntöä.

Lähde: Sisäministeriö

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.