ESA:n pääjohtajan Suomen vierailun tuliaisina päätös avaruuskiihdyttämöstä

Euroopan avaruusjärjestön pääjohtaja Johann-Dietrich Wörner vierailee Suomessa 8.6.2017. Matkan aikana julkistetaan päätös ESA:n avaruuskiihdyttämön perustamisesta Suomeen. Wörner tapasi torstaiaamuna työministeri Jari Lindströmin ja Suomen ESA-delegaatteja.

– Suomen kannalta on tärkeää keskustella keinoista, joilla suomalaiset yritykset pääsevät nykyistä paremmin mukaan avaruusjärjestön toimintaan ja yhteistyöverkkoihin. Avaruuskiihdyttämön ja arktisen yhteistyön kautta luodaan uusia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja tutkimusorganisaatioille, toteaa ylijohtaja Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Aamupäivällä Wörner luennoi avaruusteollisuutta käsittelevässä seminaarissa Helsingin yliopiston observatoriolla ja osallistui paneelikeskusteluun. Seminaarin järjestävät TEM ja Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry yhteistyössä.

– Meillä on erittäin korkean tason avaruusosaamista ja kilpailukykyistä sekä kansainvälisesti verkostoitunutta avaruusteollisuutta. Wörner oli kiinnostunut osaamisestamme ja tavoitteistamme sekä esille tuomastamme pk-yritysten näkökulmasta, arvioi Veera Sylvius, PIA ry:n avaruusryhmän puheenjohtaja ja Space Systems Finland Oy:n toimitusjohtaja.

Iltapäivällä Wörner vieraili Ilmatieteen laitoksella tavaten laitoksen johtoa ja arktisen tutkimuksen asiantuntijoita. Aiheina olivat tällöin Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuus ja ESA:n arktiset hankkeet. Lisäksi hän tapasi Tekesin pääjohtajan Pekka Soinin.

Vierailun keskeisinä teemoina avaruuskiihdyttämö, arktisuus ja maapalaute

ESA:n avaruuskiihdyttämön (Business Incubation Center) perustaminen Suomeen on tärkeä lisä Suomen innovaatiojärjestelmään ja auttaa uusien yritysten syntymistä alalle. Kiihdyttämö aloittaa toimintansa syksyllä 2017. Se perustetaan Aalto yliopiston tiloihin Otaniemeen. Yhteistyössä mukana ovat myös Espoon ja Helsingin kaupungit ja Turku Science Park.

Suomen vahvuutena avaruusyhteistyössä on arktinen osaaminen. Suomi tukee ESA:n toimia arktisen ulottuvuuden sisällyttämiseksi sen ohjelmiin. Avaruusjärjestön Space&Arctic -Task Force perustettiin Suomen aloitteesta. ESA:n aktiivisuus arktisissa asioissa linkittyy luontevasti toukokuussa alkaneeseen Suomen kaksivuotiseen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuteen.

ESA:n teollisuuspolitiikan mukaan jäsenmaan maksut järjestölle palautuvat tilauksina jäsenmaan yrityksille ja tutkimusorganisaatioille. Suomen saamat tilaukset ovat tällä hetkellä alle tavoitetason. Maapalautetta koskevista korjaavista toimenpiteistä keskustellaan myös pääjohtajan vierailun aikana.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

3 thoughts on “ESA:n pääjohtajan Suomen vierailun tuliaisina päätös avaruuskiihdyttämöstä

  • 8.6.2017 at 13:27
    Permalink

    No, tuostakaan turhakkeesta ei ole mitään iloa Suomelle. Ainoa hyöty on yliopistoja pyörittävlle osakeyhtiöille ja kansainvälisille lobbareille jotka teettävät oppilastyönään tutkimustyötä: Ilmaisesta saa patentteja. Ja muu Suomi maksaa pääkaupunkiseudun hölmöilyt.

    Taas hukataan veronmaksajien rahaa. Ja paljon. Onko kukaan edes kysynyt paljonko se maksaa nykyistä enemmän kuin tuo ESA:n laitos tulee Suomeen? Mitkä ovat sen kulut? Ja paljonko muita kuluja tulee lisää? Eli montako kymmentä/sataa miljoonaa ko. ”kiihdyttämö”maksaa suomaalisille?

    Reply
  • 8.6.2017 at 14:28
    Permalink

    Ei mitään hyötyä tavalliselle suomalaiselle ( joka tämänkin leikin lopulta joutuu maksamaan )

    Reply
  • 8.6.2017 at 23:11
    Permalink

    Joo maksetaan pari miljardia ja saadaan tilauksia vähän yli miljardilla. Ei kannata. Sama juttu matujen hyysäämisessä. Niitä ei vaan yksinkertaisesti tarvita.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.