Poliisilaitos varoitti poliisien FB-ryhmästä jo vuosi sitten

STT:n 7.6.2017 julkaiseman uutisen mukaan Helsingin poliisi on varoittanut ainakin kahteen otteeseen Poliisihallitusta suljetusta Facebook-ryhmästä. Kyseisessä Facebook -ryhmässä käydyt epäasialliset keskustelut nousivat julkisuuteen verkkojulkaisu Long Playn julkaistua asiaa koskevan artikkelin 3.6.2017.

STT:n uutisen mukaan Helsingin poliisilaitos olisi noin vuosi sitten varoittanut Poliisihallitusta kyseisessä ryhmässä käydystä keskustelusta ja sen epäasiallisesta sisällöstä.

Tosiasiassa uutisessa viitattaneen Helsingin poliisilaitoksella 27.2.2017, eli lähes yhdeksän kuukautta uutisoitua myöhemmin, pidettyyn tapaamiseen, joka koski poliisiin kohdistettuja vaikuttamisyrityksiä. Paikalla oli tuolloin myös Poliisihallituksen virkamiehiä. Tapaamisessa on muiden asioiden ohella kerrottu myös Helsingin poliisilaitoksen havaitsemasta epäasiallisesta kirjoittelusta kyseisessä Facebook-ryhmässä.

Tilaisuudessa läpikäydyssä esityksessä oli kuvakaappaus yhdestä anonymisoidusta viestistä, jota voidaan pitää epäasiallisena. Kuvakaappauksesta ei käynyt ilmi tarkempia tietoja, kuten kuka sen oli esittänyt tai oliko viestiin sittemmin puututtu keskustelun ylläpitäjän toimesta.

Poliisihallitus on jo aikaisemmin tuonut julkisuuteen, että kyseinen yksityinen, poliisin viestikanaviin kuulumaton Facebook -ryhmä on ollut pitkään sen tiedossa. Poliisin ylijohto on viime aikoina pitänyt mahdollisena, että jos kirjoittelu siellä on jollakin tavoin epäasiallista, sitä voidaan käyttää poliisia vastaan.

Epäasiallista kirjoittelua ei tietenkään muutoinkaan tule hyväksyä. Poliisihallitus on jo marraskuussa 2016 kehottanut poliisilaitoksia puuttumaan kaikkeen havaitsemaansa epäasialliseen kirjoitteluun sosiaalisessa mediassa.

Kun kyseinen kehotus poliisiyksiköille oli jo annettu, Poliisihallitus ei edellä mainitun kuvakaappauksen osalta katsonut tuossa vaiheessa aiheelliseksi ryhtyä edellä mainittua kehotusta enempiin toimenpiteisiin.

Virkamiesoikeudellisten seuraamusten osalta kukin poliisilaitos vastaa omien virkamiestensä epäasianmukaisen menettelyn käsittelystä. Lähtökohtaisesti omaa henkilöstöä on pyritty neuvomaan oikeaan käyttäytymiseen myös sosiaalisessa mediassa.

Long Playn artikkelin julkaisun jälkeen Poliisihallitus piti kuitenkin selvänä, että artikkelissa esitettyjen konkreettisten väitteiden ja lukuisten esimerkkitapausten vuoksi asia oli syytä saattaa Valtakunnansyyttäjänviraston arvioitavaksi. Poliisihallituksella ei aikaisemmin ollut edellä kerrottua laajemmin tietoa ryhmässä julkaistujen viestien sisällöstä.

Poliisihallitus korostaa, että yksityisyyden suojan vuoksi Poliisihallituksen eikä myöskään minkään poliisiyksikön ei ole ollut mahdollista mennä suljettuun Facebook-ryhmään esimies- tai laillisuusvalvonnan perusteella valvomaan poliisimiesten yksityishenkilöinä käymää vapaa-ajan kirjoittelua. Pakottavan lainsäädännön vuoksi ryhmässä käydyn kirjoittelun aktiivinen valvominen on ollut haastavaa, ellei mahdotonta.

Rasistisen ja muun epäasianmukaisen käytöksen kitkemiseksi Poliisihallitus on jo ennen nyt puheena olevaa tilaisuutta 27.2.2017 ryhtynyt valmistelemaan ns. whistleblower -järjestelmän käyttöönottoa. Järjestelmä mahdollistaa poliisin henkilöstölle mahdollisuuden ilmoittaa nimettömästi hallinnossa havaitsemistaan epäkohdista ja se on tarkoitus pilotoida vielä vuoden 2017 aikana.

Poliisihallituksessa on lisäksi ryhdytty valmistelemaan uutta sosiaalisen median ohjetta, joka aikaisempaa paremmin ohjaa poliisin toimintaa sosiaalisessa mediassa niin virka- kuin vapaa-aikanakin.

Samanaikaisesti Poliisihallitus on parhaillaan päivittämässä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaansa korostamaan entistä selvemmin poliisin arvoja ja kaikenlaisen syrjinnän kieltoa poliisissa.

Poliisihallitus tuomitsee edelleen jyrkästi kaikenlaisen rasismin.

Lähde: Poliisi

One thought on “Poliisilaitos varoitti poliisien FB-ryhmästä jo vuosi sitten

  • 8.6.2017 at 13:51
    Permalink

    Niinhän se on että kun ensin ylittää linjaa pikkuisen eikä jää kiinni niin sitä ylittää seuraavan kerran vähän lisää. Ja sitten lisää ja lisää ja lisää. Kunnes luulee olevansa koskematon.

    Näin käy mm. huumeiden maahantuojille ja myyjille.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.