Kirurgit löysivät syyn miehen isolle vatsalle ja vatsavaivoille – Leikkaus yllätti kaikki

0
Mainos

Kiinassa sairaalaan hakeutunutta 22-vuotiasta miestä alettiin tutkimaan tarkemmin tämän valittaessa isoja vatsakipuja. Mies oli jo jonkun aikaa syönyt vatsavaivoihinsa laksatiiveja ja muita ummetusta helpottavia lääkkeitä. Lopulta kivut veivät voiton ja mies hakeutui lääkärin vastaanotolle.

Lääkärit saivat diagnoosiksi hirschsprungin taudin ja potilas siirrettiin välittömästi leikkaukseen.

  • Hirschsprungin tauti eli aganglioninen megacolon (suolen seinämän hermosolujen puuttumisesta johtuva ”jättisuoli”) johtuu hermosolujen synnynnäisestä puutoksesta suolen seinämässä peräaukosta ylöspäin. Se aiheuttaa toiminnallisen esteen ulosteen normaalin kulkuun. Yleensä hermosolut puuttuvat vain perä- ja sigmasuolesta, mutta puutos voi käsittää koko suolistonkin. Koska puutoksen laajuus vaihtelee, myös vaivan vaikeus ja hoidon tarve ovat yksilöllisiä. Sairauden syy on tuntematon, mutta joissakin tapauksissa se johtuu geenivirheestä. Suomessa syntyy vuosittain korkeintaan 12 Hirschprungin tautia sairastavaa lasta, ja se on yleisempää pojilla kuin tytöillä.

Leikkauksessa paljastui karu totuus. Miehen paksusuoli oli paisunut niin järjettömiin mittoihin, että miehen luultiin olevan jo raaskaana. Kirurgit poistivat miehen paksusuolta 30 tuuman edestä ja ompelivat päät yhteen.

Turvonnut paksusuoli oli jo viittävailla räjähdyspisteessä ja leikaus tapahtui ihan viime metreillä ennen katastrofia.

Potilas on toipumassa ja selviämässä 3 tuntia kestäneestä leikkauksesta hyvin. Lääkäri Lu:n mielestä potilaan pitäisi toipua leikkauksesta täydellisesti.

(Artikkelikuva on kuvituskuva, ei liity tapaukseen.)

Mainos

VASTAA: Sana vapaa. Jokainen vastaa omista kommenteista.