Näkökulma: Paimelan autoparoni – Näin katsojia vedätetään

MTV:n tiistai-iltoihin on kesän ohjelmistoon saatu uusi sarja, Paimelan autoparoni. Ohjelma on sopivan harmitonta ja leppoisaa kesäviihdettä, mutta teennäisyys paistaa läpi pahasti.

Ohjelman konsepti muistuttaa paljon kilpailevan kanavan suosittua Huutokauppakeisari-ohjelmaa, joka puolestaan on kopio vastaavista ulkomaalaisista sarjoista. Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki käy ostamassa ihmisiltä sekalaista, usein hieman vanhempaa tavaraa, jota apurinsa Markku sitten tarvittaessa fiksaa myyntikuntoon. Lopussa tavara myydään huutokaupalla ja lasketaan saatu voitto.

Autoparoni käy ostelemassa enemmän tai vähemmän erikoisia autoja, jotka kunnostetaan kolmen asentajan toimesta, myydään eteenpäin ja lopuksi ynnätään saatu voitto. Hyvin tuttu kuvio.

Erojakin tosin löytyy. Molempien ohjelmien tapahtumat ovat hyvin pitkälti etukäteen mietittyjä ja käsikirjoitettuja. Mutta siinä missä Huutokauppakeisarin tapahtumat onnistuvat antamaan katsojalle spontaanin vaikutelman, Paimelan Autoparonista lavastuksen maku suorastaan paistaa läpi.

Ostettavat autot löytyvät aina epäilyttävän sopivasti, ja vielä epäilyttävämmän sopivasti niihin aina löytyvät tarvittavat osat halvalla. Ja kaikkein sopivimmin joka koslalle löytyy aina pikavauhtia ostaja.

Kaikki paronin ranchilla tapahtuvat kommellukset vaikuttavat lavastetuilta, vaikka sarjan aikuiset päähenkilöt suhteellisen luontevia ovatkin. Sen sijaan näsäviisaan ja kaikkitietävän naskalin roolin saanut paronin poika laukoo kommenttinsa kuin paperista lukien. Ei kuulosta vakuuttavalta, kun sanat on laitettu suuhun jonkun toisen toimesta.

Huutokauppakeisarin tapaan myös Paimelan autoparoniin on onnistuttu jokaiseen jaksoon ymppäämään joku julkkis. Ihan sattumaltako melkein joka päivä tulee joku näyttelijä, laulaja, urheilija tai kansanedustaja joko ostamaan, myymään tai korjauttamaan autoa? Ei varmasti.

Ei ole myöskään kovin uskottavaa, että paroni lähtee kahdestaan alaikäisen poikansa kanssa ostamaan autoa satojen kilometrien päästä, tekee kaupat ja lähtee takaisin kotiin samalla autolla millä tulikin, poika kyydillään. Ja sitten ostettu auto onkin salaperäisesti ilmaantunut paronin laanille kuin taikaiskusta hänen palatessaan kotiinsa.

Viime viikon jaksossa ohjelmassa kunnostettiin VW Beetleä. Eräällä internetin keskustelupalstalla oli juttua, että auton edellinen omistaja oli myynyt auton paronille nahkapenkeillä, erikoisvanteilla ja ehjällä sivulasilla. Ohjelmassa sama auto kuitenkin kaivettiin esiin pihan perältä peltivanteilla, jätesäkillä peitetyllä muka rikkinäisellä sivuikkunalla sekä rumilla ja likaisilla tarvikepenkinpäällisillä varustettuna.

Ohjelmassa käytiin sitten ostamassa autopurkamolta ehjä sivuikkuna, ja ikään kuin sattumalta purkamon pihasta löytyi pressun alta autoon priimat nahkapenkit. Vanhat tutut erikoisvanteetkin ilmestyivät autoon kuin tyhjästä, niiden hankinnasta tai alkuperästä ei ohjelmassa mainittu mitään.

Yllä olevassa kuvassa todisteeksi sama auto ennen paronille myyntiä. Todellisuus on siis jotain ihan muuta kuin ohjelmassa annetaan ymmärtää. Peitetään penkit päällisillä, että päästään moittimaan huonokuntoista sisustaa, muurataan sivulasi umpeen jätesäkillä, että päästään mainostamaan kaverin purkamoa, ja jemmataan auton mukana tulleet vanteet piiloon, jotta päästään ihailemaan hienoa tuunaustyötä. Todellisuudessa autoon ei tehty tai ostettu muuta kuin  teippaus, kaikki muu oli lavastettua.

Kuten sanottua, ihan viihdyttävä sarja, jota autoharrastajana tulen seuraamaan jatkossakin. Mutta tässä ohjelmassa käsikirjoitetut ja lavastetut tapahtumat ja repliikit tulevat harvinaisen selvästi esiin.

Miksi käsikirjoitettua ja näyteltyä ohjelmaa ylipäätään markkinoidaan realitynä? Siinäpä kysymys.

 

 

13 thoughts on “Näkökulma: Paimelan autoparoni – Näin katsojia vedätetään

  • 21.6.2017 at 12:32
    Permalink

    Tämä on ihan samaa roskaa kuin ”Wheelers Dealers”. Töille ei koskaan lasketa hintaa, ei jaruupaloille, ei jarrulaikoille. Joskus vanteilla on hinta tai turbolla/ahtimella, mutta sekin on murto-osia normaalista hinnasta. Eikä ole normaalia että joku myy autonsa pudottamalla jo aiemmin edullisesta hinnasta 30% pois. Vain sen vuoksi että kaverilla on rahat taskussa.

    Kuten se SLK-mersu osoitti, niin ahdin on mersun rikkoontuvin osa. Se maksaa 2500e yleisessä netissä. Miten ihmeessä kaveri onnistuu löytämään 800e ahtimen?

    No joo, jokainen tv-esitys jonka lopputeksteissä lukee ”Käsikirjoittaja” on näytelty. Ei niitä Alaskan erämailla, Rekkamiehet jäällä tai muita Tappava saalis olisi saatu aikaiseksi. Kullanhuuhtjista puhumattakaan. Oikeat jermut olisivat toivottaneet tv-miehet nimeltä mainitsemattomaan paikkaan. Eikä mitään Matrix-sarjaa olisi ikinä tullut.

    TV:n tarkotius on estää ihmisten ajattelu ja sitäkautta tyhmentää meitä. Ensi kerralla kun avaatte levevision niin miettikää tuleeko sieltä sellaista ohjelmaa joka sivistää tai opettaa teitä? Kaikki muu on turhaa.

    Reply
    • 21.6.2017 at 19:47
      Permalink

      Koska olet ilmeisesti internet aikana syntynyt jonne voin selventää sinulle että harrastaja piireissä on usein halvemmat hinnat käytetyille osille mitä netistä katsomalla löydät.

      Reply
    • 23.6.2017 at 09:12
      Permalink

      kyllä niitä osia saa halvalla kun osaa etsiä, ei ole mitään erikoista jos osat löytyy halvalla.

      Reply
  • 21.6.2017 at 12:59
    Permalink

    Onkohan samaa kusetusta kuin huutokauppakeisari, maksoimme tavaroista 200€, myydessä saimme 450€, voittoa 250€ Täyttä tuubaa, 250€ on KATETTA, voitto on se mitä jää verojen ja kulujen jälkeen.

    Reply
    • 21.6.2017 at 13:21
      Permalink

      Kusetusta koska termit sekaisin? Mene miettimään vielä ennenkuin kirjoitat mitään

      Reply
  • 21.6.2017 at 18:37
    Permalink

    Aivan kuten amerikkalaiset esikuvansa kaikki on näyteltyä stooria ja ”parhaimmissa” tosi-TV -pläjäyksissä hommaa vetää kaiken lisäksi läpi näyttelijät, joilla ei ole hajuakaan siitä ”alasta”, jossa he ovat sateentekijöitä ja lupsakoita kaupantekijöitä antaen ymmärtää, että heillä on takanaan vuosikymmenien silmää ja näkemystä.
    Nämä ovat viihteellistä puoli-kusetus ohjelmaa, jossa hämärretään todellisen ja fiktion väistä rajaa aivan kuten kokki ohjelmat, jotka ”sisältävät tuotesijoittelua” eli ovat puolittaisia tuotemainoksia.
    Enää ei voi luottaa mihinkään. Ovathan uutisetkin, jo tuotettua fiktiota ja sanomatta jättämistä, jossa maalaillaan maailmankuvaa, joka on suoraan ”Vartiotorni” -lehden kansikuvasta.

    Reply
  • 21.6.2017 at 22:21
    Permalink

    toimittaja on varmasti ainoa joka luuli että tää olisi dokumentti

    Reply
  • 22.6.2017 at 12:52
    Permalink

    esim huutonetissä jos myyn vaikka esineen 100 eurolla ja olen siitä maksanut 200 euroa, sain voittoa 100euroa !

    Reply
    • 23.6.2017 at 22:07
      Permalink

      Jos firmana tai toiminimellä teet kauppaa voittoa on vasta kulujen ja verojen jälkeen jäävä. Tampio!

      Reply
  • 22.6.2017 at 15:55
    Permalink

    Tajuttoman huonoa viihdettä, jota autoharrastajana en aio seurata

    Reply
  • 22.6.2017 at 20:22
    Permalink

    Itse omistan autopajan joka remppaa ja tuunaa autonromuja…tuollainen sarja on lähinnä häväistys koko autoalalle. Oksettavaa katseltavaa tuollainen sonta jonka kruunaa teennäinen näytteleminen.

    Reply
  • 18.7.2017 at 20:44
    Permalink

    Täyttä sontaa koko ohje ma.selityksen maku

    Reply
  • 17.11.2017 at 23:47
    Permalink

    Myös Discoveryllä näytettävä Fast and Loud, Misfit Garage, sekä Diesel Brothers ovat varmasti samalla tavalla ”lavastettua” roskaa. Kaikissa ”reality”-ohjelmissa pitää vähän värittää ja ylidramatisoida tapahtumia. Nuo ohjelmat ovat kovempaa roskaa kuin Wheeler Dealers ikinä.

    Ensimmäiselle postaajalle ihan vaan tiedoksi että noita Eatonin remmiahtimia, mitä käytetään noissa SLK-mersuissa saa käytettynä Ebaystäkin 199 punnalla, joten 800€ ei ole UK:ssa mikään ihmeellinen hinta. Maksaahan maahantuojalla esim. Holset HX27 ahdin traktoriin (Case), 2500€ ja KKD motorsportilla sen saa muistaakseni 700€ hintaan.

    Onhan tuota Ice Road Truckers-ohjelman, joitakin tilanteita varmasti liioiteltu, mutta en usko että se samalla tavalla olisi täysin käsikirjoitettu ja siinä ohjelmassa mukana olevilla firmoilla on olemassa ihan omat nettisivutkin. Google Streetview näkyy myös Polarin konttori kadun varressa Manitobassa. Monikohan ”näyttelijä” suostuisi myöskään lähtemään rapualukselle tekemään, monta päivää putkeen merran nostoa ilman nukkumista. Tuo ”käsikirjoittaja” ei kerro vielä tarpeeksi että ohjelma on täysin lavastettu/tekaistu. Nuo deadliest catch laivat voi halutessaan googletella ja kyllähän noissa näkyy olevan ihan samat omistajat/kapteenit kuin sarjassakin.

    Discoveryn Gold Rush taas paistaa monella tapaa, että on täysin TV-Show koko ohjelma: Koneiden äänet ovat jälkikäteen lisättyjä ”ääniefektejä”, parkerilla ja hoffmaneilla on saman merkin koneet/laitteet (Volvon maansiirtokoneet ja MSI-equipment huuhtomot ja Pioneer vesimpumput). Samoin jostain kumman syystä voidaan esitellä koko kauden kultasaalista viimeisessä jaksossa ja voi vaan ihmetellä, millä on koneiden polttoaineet, palkat sekä muut kulut sitten maksettu kauden aikana. Muissa kullankaivuu-ohjelmissa myyvät kultaa kauden aikana jotta saisi kuluja maksettua. Myös moni koneen ”rikkoutuminen”, sekä muut ongelmat huuhtomoilla ja koneissa, ovat selvästi lavastettuja.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.