Top 10 vanhimmat elossa olevat kielet

3

The Culture Trip uutisoi maailman kymmenestä vanhimmasta kielestä, jotka eivät vielä ole kuolleet sukupuuttoon. Näin lehti kuvailee suomea, joka kuuluu näiden kielten joukkoon.

Suomi:Suomea ei ehkä kirjoitettu ennen 1500-lukua, mutta kuten muidenkin kielten kanssa on, sen historia on paljon tätä pidempi. Se kuuluu fenno-ugrilaiseen kieliperheeseen, jossa on myös eesti, unkari ja useita pienempiä kieliä, joita puhutaan vielä Siperiassa.

Tästä huolimatta suomen kielessä on paljon lainasanoja, jotka on otettu muista kielistä vuosisatojen kuluessa. Monessa tapauksessa suomen kieli on säilyttänyt lainasanat lähempänä alkuperäistä asuaan kuin kielet, joista ne on lainattu.

Sana äiti, esimerkiksi tulee gootin kielestä, jota ei tietenkään enää puhuta. Sana kuningas tulee vanhasta germaanisen kantakielen sanasta kuningaz – ja sitäkään sanaa ei enää ole saksan kielessä.

Huomautukset:

  • Ensimmäinen suomen kielen kirjoitettu asu löytyy jo 1200-luvulta, Novgorodin tuohikirjeestä 292
  • Germaanista kantakieltä puhuttiin noin 1500 vuotta sitten
  • Suomenkielen alkuperäinen äitiä tarkoittavasta sanasta polveutuvat nykyiset sanat emo ja emä

Muut artikkelissa mainitut kielet olivat: heprea, tamil, liettua, farsi, islanti, makedonia, baski, georgia, irlannin gaelic.

Asiasta kirjoitti The Culture Trip: The 10 Oldest Languages Still Spoken In The World Today. Muut lähteet:

  1. Tuohikirje 292 [Wikipedia]
  2. Äiti [Wiktionary]
  3. Kuningas [Wiktionary]
  4. Germaaninen kantakieli [Wikipedia]

3 KOMMENTIT

  1. Suomen kieli on euroopan vanhin ja maailmanlaajuisesti vanhimpia kieliä, siitä ei pääse yli eikä ympäri vaikka väitettäisiin mitä. Ruotsin kieli kuten myös englannin kieli ovat nuorimpia kieliä Euroopassa. Suomen kielen kielioppi tehtiin jo 1600 luvulla ja Ruotsilla sellaista ei edes ollut vielä 1960 luvulla. Suomenkielessä on myös hyvin laaja sanavarasto lainasanoista huolimatta, vaikka puhujia on vain murto-osa maailman väestöstä.

  2. Sadan vuoden päästä täällä puhutaan arabiaa ja somalia, viimeisetkin suomalaiset on häädetty tai kuolleet sukupuuttoon.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.