Sote-uudistus aiheuttamassa hallituskriisiä jälleen

Perustusvaliokunta antaa tällä viikolla lausunnon uudesta maakuntamallista ja sote-uudistuksesta. Uusi vaihtoehto -ryhmä kehoitti keskustaa ja kokoomusta laittaa jäitä hattuun. 

Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä. Uudistuksessa perustettaan 18 uutta maakuntaa ja vaaleilla valitaan valtuusto.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on aiheuttamassa jälleen hallituskriisiä. Sisäministeri Paula Ristikko (kok.) niputti maakuntamallin ja terveydenhuollon valinnanvapausmallin etenemisen. Keskustan ja kokoomuksen välillä oli kiivasta kommentointia uudistuksen tiimoilta.

Kokoomuksen kansansanedustaja Ben Zyskowich linjasi:

”Maakuntauudistusta ei tule ilman sote-uudistusta, ja sote-uudistusta ei tule ilman valinnanvapautta. Nämä kulkevat yhdessä, ja kulkevat tästä eteenpäin.”

Keskustan kansanedustaja ja heidän presidenttiehdokas Matti Vanhanen sanoi, että Ristikon puheet voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi.

Uusi vaihtoehto -ryhmän kansanedustaja Simon Elo kehoitti laittamaan jäitä hattuun kokoomukselle ja keskustalle:

”Uusi vaihtoehto -ryhmä omalla ratkaisullaan takasi sen, että ylipäätään hallituspohja jatkuu, ja nyt olemme tässä vaiheessa sote-asiaa käsittelemässä. Eli toimitaan nyt kaikki vastuullisesti ja odotetaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa.”

Sote-kriisi oli jo vuonna 2015, kun Sipilä uhkasi hajoittaa hallituksensa ja sanoi:

”On hyvin todennäköistä, että kävelen aamulla presidentin luo.”

Silloin kuitenkin sopu syntyi neuvotteluiden jälkeen.

Asiasta uutisoi: Yle