Pääministeri Sipilä keskusteli Kiinan pääministeri Lin kanssa

Pääministeri Juha Sipilä on tavannut Kiinan pääministeri Li Keqiangin Dalianissa, Kiinassa. Pääministerit keskustelivat maiden välisten taloussuhteiden edistämisestä, ja heidän läsnä ollessaan allekirjoitettiin kolme merkittävää yhteistyösopimusta.

”Keskustelimme konkreettisista hankkeista, joihin voisimme ryhtyä Suomen ja Kiinan huhtikuussa annetun kumppanuusjulistuksen pohjalta. Kerroin pääministeri Lille – kuten presidentti Xille – Suomen kiinnostuksesta Kiinan markkinoille sekä mukanani matkustavan yli 60 henkisen liikemiesvaltuuskunnan erityisosaamisalueista”, pääministeri Sipilä kertoi.

Pääministeri Sipilä ja pääministeri Li nostivat keskusteluissa esiin myös maiden yli 20 vuotta jatkuneen oikeusalanyhteistyön merkityksen ja sen jatkamisen tärkeyden.

Pääministerien tapaamisen yhteydessä allekirjoitettiin kolme yhteistyösopimusta:

-Suomen työ- ja elinkeinoministeriön ja Kiinan energiahallinnon välinen energiayhteistyötä koskeva yhteisymmärräyspöytäkirja.

-Suomen ympäristöministeriön ja Najingin kaupungin yhteisymmärryspöytäkirja vähähiilisiä ja ekologisia ratkaisuja koskevasta yhteistyöstä

-Jyväskylän ja Pekingin urheiluyliopiston välistä yhteistyötä koskeva sopimus

Pääministeri Sipilä ja Kiinan pääministeri tapasivat Dalianissa, missä World Economic Forum järjesti vuosittaisen kansainvälisen talousseminaarin Annual Meeting of the New Champions. Seminaarin yhtenä osuutena oli pääministeri Sipilän sekä Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin keskustelu, jossa tuotiin esiin pohjoismaista näkökulmaa globaaleihin haasteisiin.

Pääministeri Sipilä tapasi myös Hebein kuvernööri Xu Qininin sekä World Economic Forumin puheenjohtaja Klaus Schwabin. Pekingiä ympäröivä Hebein alue valmistuu vuoden 2022 talviolympialaisiin ja kiinnostaa myös suomalaisyrityksiä, koska sinne aiotaan perustaa uusi Xionganin talousalue.

Lähde: Valtiovarainministeriö