Pakene, piiloudu, hälytä. -Poliisin ohjeet terrorismitilanteen varalta

28.06.2017 Poliisihallitus: Poliisihallitus on julkaissut videon yllättäviin vaaratilanteisiin varautumisesta. Videon tarkoituksena on neuvoa, miten uhkaavissa tilanteissa on toimittava.

– Vaikka matkailu koti- ja ulkomailla on pääsääntöisesti turvallista, emme voi silti olla varmoja, etteikö jotakin voisi tapahtua, poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta sanoo.
Hänen mukaansa tieto oikeasta toiminnasta kannattaa olla sisäistettynä, sillä tieto lisää turvallisuutta.
– Se on vähän kuin ensiaputaidot: kukaan ei halua joutua hätätilanteeseen, mutta tieto kannattaa olla hallussa, Timo Kilpeläinen sanoo.



Pakene, piiloudu, hälytä

Videon toimintaohjeet koostuvat kolmesta ohjeesta: pakene, piiloudu, hälytä.
• Pakene vaarallisesta tilanteesta mahdollisimman nopeasti. Vaaratilanteen keskelle joutuneen kannattaa ensisijaisesti juosta pakoon. Käske muut mukaan. Etsi turvallinen paikka.
• Piiloudu, jos et pääse pakenemaan. Laita puhelin äänettömälle. Mene tarvittaessa suojauksen taakse tai rakenna sellainen ympäröivästä irtaimistosta. Auta muita.
• Hälytä apua. Ilmoita vaarallisesta tilanteesta hätäkeskukseen numeroon 112 heti kun et ole välittömässä vaarassa. Jos olet ulkomailla, ilmoita paikalliseen hätänumeroon. Ota selville paikallinen hätänumero jo etukäteen.

Ratkaisukeskeinen keino käsitellä pelkoja

Ylikomisario Elina Katajamäki Poliisihallituksesta kertoo, että videon kohderyhmää ovat kaikki ihmiset, jotka liikkuvat maailmalla tai kotimaassa. Monissa maissa vastaavan kaltaisia videoita on julkaistu jo aiemmin.

– Muuttuneessa turvallisuusympäristössä kansalaiset ovat myös Suomessa yhä valveutuneempia ja poliisilta on pyydetty ohjeita myös vakaviin vaaratilanteisiin varautumisesta, Katajamäki kertoo.
Video voi tarjota vanhemmille ratkaisukeskeisen keinon käsitellä pelkoja, joita lapsissa saattaa herätä, kun he toistuvasti altistuvat väkivallanteoista kertovalle uutisoinnille.

Videon tavoitteena on turvallisuuden tunteen lisääminen. Kun mielessä on jokin toimintamalli erilaisten tilanteiden varalle, se lisää omia valmiuksia ja rauhoittaa. Videon herättämistä ajatuksista kannattaakin keskustella esimerkiksi lähipiirinsä kanssa.

– Video itsessään ei ole pelottava tai dramaattinen, vaan korostetun neutraali, Katajamäki toteaa.

Poliisin videokanava Poliisitubessa on julkaistu aikaisemminkin ohjeita erilaisiin tilanteisiin varautumisesta. Ohjeita on annettu muun muassa asuntomurtojen ehkäisystä sekä siitä, kuinka välttyä joutumasta nettirikollisuuden uhriksi.

Video varautumisesta on julkaistu Poliisitubessa ja se on käännetty myös ruotsiksi.

Poliisi.fi