Työryhmä: Iäkkäiden laitoshoitoa ei voida ennakoida yksittäisten diagnoosien perusteella

Alle prosentti 75 vuotta täyttäneestä väestöstä tarvitsee pitkäaikaista laitoshoitoa lääketieteellisillä perusteilla. Laitoshoitoa ei pääsääntöisesti voida ennakoida yksittäisten diagnoosien perusteella, vaan laitoshoidon tarpeeseen vaikuttavat useammat asiat. Näin todetaan työryhmäraportissa, jossa ehdotetaan yhdenmukaisia lääketieteellisiä perusteita iäkkäiden henkilöiden pitkäaikaiseen laitoshoitoon.

Vanhuspalvelulain mukaisesti laitoshoitoon voidaan sijoittaa ainoastaan lääketieteellisillä syillä ja niihin perustuvan yksilöllisen harkinnan mukaan. Ennen laitoshoitoon sijoittamista on aina selvitettävä muut vaihtoehdot sekä huolehdittava siitä, että potilaan lääketieteellinen tila on asianmukaisesti selvitetty ja potilas on saanut riittävän kuntoutuksen.

Ehdotuksen mukaan sairaudesta tai sairauksista johtuva laitoshoidon tarve voi olla peruste esimerkiksi silloin, kun henkilöllä on useita samanaikaisia sairauksia, jotka edellyttävät vaativia, usein toistuvia ja ennakoimattomia lääketieteellisiä hoitoja. Syynä voi olla myös vaikeasti järjestettävissä oleva tai erityisosaamista vaativa hoito ja/tai hoitovälineistö tai sairaan oman tai muiden ihmisten vakava terveyden tai turvallisuuden vaarantuminen. Laitoshoidon tulee pääasiassa olla määräaikaista.

Koko ikääntyneiden palvelujärjestelmää on muutettava, jotta laitoshoitoa voidaan onnistuneesti vähentää. Työryhmän mielestä palveluasumista on edelleen kehitettävä vastaamaan iäkkäiden tarpeita. Työryhmä piti erittäin tärkeänä vahvistaa kotona asumista ja palveluasumista tukevia tukipalveluja, kuten kuntoutusta, kotisairaalatoimintaa ja lääkäripalveluja. Omaisilla ja yhteisöillä on mahdollisuus vaikuttaa iäkkäiden elämänlaatuun.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö