Metsätietolain muutos syksyllä eduskuntaan

Lakia Suomen metsäkeskuksen metsätietojärjestelmästä esitetään muutettavaksi siten, että julkisten ympäristötiedoiksi katsottavien metsävaratietojen luovuttaminen olisi mahdollista ilman nykyistä henkilötietojen luovutusmenettelyä. Hallituksen esitys lakimuutoksesta on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokauden alkupuolella.

Metsään.fi täydentyy Avoin tieto -palvelulla

Metsävaratietojen luovutus on suunniteltu toteutettavaksi tutun Metsään.fi -brändin alla, kuitenkin uudessa Avoin tieto -palvelussa. Metsävaratiedot kuvaavat puustoa, kasvupaikkaa sekä metsän hoitotarpeita ja hakkuumadollisuuksia.

Palvelussa hilamuotoiset metsävaratiedot, monimuotoisuutta kuvaavat tiedot sekä metsänkäyttöilmoitusten ja kestävän metsätalouden rahoituslakien toimenpiteiden tiedot olisi kenen tahansa selattavissa ja ladattavissa.

Kuviomuotoiset metsävaratiedot olisi saatavissa pyydettäessä. Palvelussa tietopyyntö olisi rajattava tietylle maantieteelliselle alueelle esim. kunnan, karttalehden tai monikulmion avulla. Tietopyyntöä ei voisi tehdä henkilön nimen tai tilatunnuksen perusteella.

Metsään.fi sisältää ennestään Metsänomistaja ja Toimija palvelut. Maanomistaja saa jatkossakin sähköisessä asioinnissa tarvitsemansa tilakohtaiset metsävaratiedot tunnistautumalla Metsään.fi -palveluun.

Metsänomistaja tai alueen arvo ei selviä luovutettavista tiedoista

Avoimen metsävaratiedon kanssa ei luovuteta metsänomistajien nimi- tai yhteystietoja eikä tilanrajoja tai kiinteistötunnuksia. Metsää kuvaaviin tietoihin ei myöskään sisältyisi euromääräisiä tietoja.

Tiedot luovutetaan metsätietostandardin mukaisessa muodossa. Tietojen luovutuksen yhteydessä metsäkeskus tulee muistuttamaan siitä, että jos kuviotiedot yhdistetään henkilötietoihin, muodostuu henkilörekisteri. Tietojen yhdistäjän täytyy noudattaa henkilötietolain vaatimuksia.

Muutosten taustalla hallitusohjelma ja komission perusteltu lausunto

Esitetyt muutokset liittyvät pääministeri Sipilän hallitusohjelman tavoitteeseen tehostaa metsävaratietojen käyttöä ja Suomen Euroopan komissiolta saamaan perusteltuun lausuntoon. Perusteltu lausunto koskee ympäristötiedon julkista saatavuutta koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin täytäntöönpanoa.

Metsävaratietojen käytön edistäminen vahvistaa kotimaiseen puuhun perustuvan metsäbiotalouden kasvun edellytyksiä ja mahdollistaa uusien digitaalisten palveluiden kehittämisen.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriön tiedote