Gävlen satamassa havaittu vedenalainen ”esine” – epäillään sukellusveneeksi

Gävlen satamaa kaikuluodattaessa 29.06. havaittiin pohjassa, keskellä väylää esine jonka ei kuulunut olla siellä. 12m pitkä ja 3m korkea esine oli poistunut paikalta, kun havaintoa tutkittiin joitain tunteja myöhemmin. Epävirallisesti arvellaan että havainto selittyy pienoissukellusveneen vierailulla.


Gävlen satamasta otettuja kaikuluotauksia.

Expressen kysyi Gävlen sataman toimitusjohtaja Fredrik Svanbomilta , joka vahvisti havainnon. Marie Tisäter Ruotsin puolustusvoimista ei halunnut kommentoida Gävlen tapausta, mutta myöntää että raportteja vedenalaisista ilmiöistä tulee miltei päivittäin.

Pienoissukellusveneet olivat hyvin kehittyneitä jo viime maailmansodassa, ja niillä oli myös operatiivista käyttöä. Tunnettuja pienossukellusvene-hyökkäyksiä oli mm. italialaisten XMAS-yksikön isku britti-laivastoa vastaan  Aleksandriassa. Saksassa kehitettiin jopa minisukellusvene, joka pystyi laskeutumaan pohjaan ja liikkumaan siellä telaketjuilla.  Sodan jälkeen po. laitteiden kehittämistä jatkettiin.

Eräs uudenaikaisimmista sotilaallisista minisukellusveneistä, on otsikkokuvan Triton NN. Siinä ei ole painerunkoa, vaan sukeltaessaan se täytyy vedellä, toimien eräänlaisena sammakkomiesten joukkokuljettimena. Pinta-ajossa Triton NN toimii kuin liukuvapohjainen moottorivene.

Useimmat minisukellusvene-tyypit ovat tavanomaisempia, pienennettyjä sukellusveneitä. Erilaisten laitteiden, kuten potkuriääniä tallettavien sondien vieminen hyvinkin sisäisille aluevesille on melko tavanomaista rauhan-ajan sotilaallista toimintaa toisten valtioiden vesialueilla. Suomessa vieraita laitteita on löytynyt mm. Pohjanpitäjänlahdelta.

Asiasta kertoi Expressen.


Yllä kaavio triton-2 -minisukellusveneiden emäaluksesta, alla venäläinen leikkimielinen asetelma vanhemman-mallisen kuivan triton.veneen ohjaamosta. Laite on ahdas, vain tarpeellisille asioille on tilaa.