Tottako? Ydinfyysikko: hiilidioksidi on puiden ruokaa

Ydinfyysikko, teoreettisen fysiikan ja matematiikan tutkija, professori Freeman Dyson sanoo, että me emme pysty ennustamaan ilmastoa luotettavasti.

Hänen mukaansa (2007) ilmastomallit ovat hyviä nesteiden liikkeiden ennustamiseen ilmakehässä ja valtamerissä, mutta erittäin heikkoja kuvaamaan pilviä, pölyä ja peltojen ja metsien biokemiaa ja ne eivät edes ole alulla kuvaamaan todellista maailmaa.

Dyson sanoi vuonna 2009, että viimeisen kymmenen vuoden aikana poikkeamat havaintojen ja ennusteiden välillä ovat huomattavasti kasvaneet. On ilmeistä, että ilmastomallit ovat väärässä, mutta asia ei ollut ilmeinen 10 vuotta sitten.

Vuonna 2015 Boston Globen artikkelissa Dyson teroitti sanomaansa sanomalla, että ympäristöliikkeen ovat kaapanneet ilmastofanaatikot, jotka ovat saaneet yleisön uskomaan kauhutarinoihinsa.

Hyvä uutinen hänen mukaansa kuitenkin on, että hiilidioksidin pääasiallinen vaikutus on se, että se tekee planeetastamme vihreämmän ruokkimalla kaikenlaisia vihreitä kasveja ja lisäämällä maatalouden ja metsien tuottoa.

Lähde Wikipedia: Freeman Dyson.