Kurdilähde: Abu Bakr al Baghdadi yhä elossa

Ns. islamilaista kalifaattia, so. terroristijärjestö ISIS-Da’eshia vastaan taistelevien kurdijoukkojen tiedustelu-upseeri Lahur Talabany ilmoittaa olensa 99%:sesti varma, että terroristijohtaja Abu Bakr al Baghdadi on yhä elossa, vaikka sekä venäläiset että amerikkalaiset ovat ilmoittaneet hänen menehtyneen aiemmissa ilmaiskuissa.

Talabany kertoo al Baghdadin piileskelevän yhä Raqqassa, missä terroristijärjestö on pitänyt päämajaa. Venäläiset tekivät kesäkuussa Raqqaan mittavan ilmahyökkäyksen, jonka kohteena oli oletettu ISIS:n johtajien kokoontuminen. Iskussa arvioitiin silloin saaneen surmansa jopa 300 jihadistia, mikä lienee lähellä totuutta. Venäläiset ilmoittivat silloin al Baghdadin olevan menehtyneiden joukossa. Jim Mattis USA:n puolustusministeriöstä on äskettäin esittänyt samansuuntaisen arvion, kuin Talabany.

Terroristijohtajilla on yleisesti tapana olla menemättä kokouksiin, jotka ovat liian ”lihavia maaleja” vastustajille. Näin on saattanut käydä nytkin. USA:n yritys eliminoida somalialainen terroristijohtaja Mohamed Farrah Aidid epäonnistui Mogadishussa juuri samasta syystä, mutta Pakistanin ”heimoalueilla” Waziristanissa USA:n drone-iskut ovat olleet tuloksellisia, johtuen huolellisesta tiedustelutyöstä.

Al Baghdadin hengissäpysyttely t. poismeno liittyvät hyvin keskeisesti sen seikan arvioimiseen, millainen uhka ISIS-Da’esh on lähitulevaisuudessa: Jihadistien esikuntaan kuuluu useita entisiä Saddam Husseinin aikana Irakin tiedustelussa toimineita upseereja, joiden vaikutus operaatioihin on kasvanut jihadistiterroristi-johtajien menehtyessä viimeaikaisissa liittoutuman ja Syyrin hallituksen iskuissa.

Talebanin ja al Qaedan elpymiset v.2006 Afganistanissa, USA:n melkein ajettua heidät pois koko maasta, ovat varoittava esimerkki. Loppujen lopuksi entinen al Qaedan taistelija al Baghdadi ei ole Syyrian tilanteen eikä myöskään Eurooppaan kohdistuvan terrorismin avainhenkilö. Hänen poistumisensa rivistä saattaa toki edistää ISIS-Da’eshin dagestanilais-kaukasialaisten kuumapäiden irtautumista käymään omaa sotaansa, mutta ISIS:n Euroopassa toimivan osan esikunta on eräiden tietojen mukaan ollut jo pitkään Pohjoismaissa.

Kuten al Qaeda ei pitänyt Talebanin tappiota Afganistanissa itselleen kovinkaan tärkeänä asiana, ei maa-alueiden kontrollointi Lähi-Idässä ole jihadisteille niin strateginen kysymys, kuin yleensä luullaan: Talebaanien Afganistan, Waziristanin ”islamilaiset emiraatit” ja al Baghdadin julistama ”islamilainen kalifaatti” Syyriassa ja Pohjois-Irakissa ovat  ehkä al Qaedan kannalta tehneet tehtävänsä. Se ei tule hirttämään itseään näistä alueista kiinnipitämiseen sen enempää kuin aiemmin Afganistanin suhteen.

Afganistanissa jihadistit taistelivat loppuun asti Bora Boralla, koska heidät oli saarrettu sinne. Talebanien strateginen asema, josta käsin het toivat sodan Afganistaniin uudelleen v.2006, oli Waziristan Pakistanin puolella rajaa. Etteivät jenkit päässeet stormaamaan sitä, se oli poliittinen kysymys.

1109-operaation tarkoitus oli vetää teknologisesti ylivoimainen USA sotaan Afganistanin ja Hindukushin vuoristoissa, joissa teknologiasta ei ole apua. Alueilla ei ole jihadisteille strategista merkitystä, vaan sillä että USA ja länsi heikentyvät. ISIS:n ”kalifaatin” suhteenkaan ei pidä muuta olettaa.

Jihadismin toinen juuri on uskonto islam, toinen juuri on nomadismi, paimentolaisuus. Talousjärjestelmänä paimentolaisuus on verrattavissa heinäsirkkaparveen: Nomadit liikkuvat, he kaluavat laumoineen jonkin alueen ja etsivät toisen. Heillä ei ole siteitä maahan, -ja kaluttuihin laitumiin ja ryöstettyihin kaupunkeihin vielä vähemmän.

Ei ole sattumaa että 600-luvulla jKr. eläneen beduiinipäällikön Muhammedin seuraajien joukossa korkein asema on yleensä ollut paimentolaistaustaisilla: He ymmärtävät parhaiten profeettansa ajatukset.

Muhammed opetti myös seuraajilleen, että kuolleet pääsevät johonkin virtuaaliseen mukavaan paikkaan, jossa voivat jatkaa elostelua, ryöstämistä ja seksiorjien pitämistä. Paitsi lupauksen yllytettävissä oleville oppimattomille vuohipaimenille, tämä dogmi sisältää ajatuksen: Kenenkään profeetan seuraajan hengellä ei ole niin väliä.

Al Qaeda, Muslimiveljeskunta tai Hizb ut Tahrir eivät tee ongelmaa itselleen sen enempää Raqqan kuin Mosulin menettämisestä, tai al Baghdadin kuolemasta, joka on ins Allah.

Al Baghdadista uutisoi TheSun.

One thought on “Kurdilähde: Abu Bakr al Baghdadi yhä elossa

  • 17.7.2017 at 18:13
    Permalink

    Voi Amerikkalaisia kun Gaddafin ja Husseinin tappoivat. Kaikki on niiden syytä. Ilman noita murhia ei olisi lähi-idässä nyt tällaista tilannetta eikä matuvyöryä Afrikasta eurooppaan. Mutta ahneet amerikkalaiset eivät koskaan ajattele esinahkaansa pidemmälle.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.