Lundin yliopisto: Korpin älykkyys ihmisapinoiden luokkaa

Lundin yliopistossa valmistuneen tutkimuksen mukaan korpit, corvus corax, hallitsevat aikakäsitteen ja pystyvät suunnittelemaan toimiaan nykyhetkestä eteenpäin. Korpeilla on myös itsehillintää.

Varislintujen älykkyys ei yllätä ketään, joka on tarkkaillut luontoa vaikka vain kotipihallaan. Havaintoon on nyt saatu tutkimuksellista vahvistusta, kun Lundin yliopistossa tehty tutkimus on julkaistu Science-lehdessä. Tutkijat asettivat korpeille tilanteita, joita ei esiinny luonnossa, voidakseen tarkkailla niiden päättelykykyä.

Korppien havaittiin osaavan valita palkinnon jostakin asiasta saatavaksi myöhempänä ajankohtana, jolloin tutkija palkitsi korpin runsaammin. Tämä edellyttää sekä aikakäsitteen hallintaa että päättelykyä. Myös itsehillintää, sillä koe-eläin joutui pidättäytymään herkusta saadakseen haluamansa palkinnon myöhemmin. Tämä tuottaa vaikeuksia jopa osalle ihmisistä.

Korppien yms. varislintujen leikkisyys ja uteliaisuus on myös kaikkien lintujen elämää seuranneiden tiedossa. Kun nämä ominaisuudet korreloivat älykkyyden kanssa, tutkimus ja arkikokemus tukevat toisiaan.

Skånska Dagbladet.Fifty Shades Darker movie streaming

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *