Näkökulma: Rauhaa Lähi-Itään ei tule ellei naisten asema muutu

Naisten aseman kurjuus Lähi-Idässä on tullut hyvin tietoon Euroopassa meneillään olevan pakolaiskriisin kautta, kun tietoja ja havaintoja sikäläisestä tapakulttuurista on entistä paremmin saatavissa. Näitä epäkohtia vastaan toimivia järjestöjä on kuitenkin paikan päällä, vaikka ne saavat hyvin vähän huomiota kansainvälisessä mediassa.


Ei ole yllättävää, että modernin  elämäntavan ja yleisinhimillisten arvojen tuomiseksi islamilaiseen ympäristöön toimivat koulutetuimmat naiset. Juuri muita ei kiinnosta, -tai muilla ei ole siihen riittävää itsevarmuuta ja mahdollisuuksia.

Egyptissä naisjuristit ovat yhteiskunnan hyvinvoivaa kerrosta, ja kaukana takapajuisista kaupunginosista ja kylistä, joissa lähes keskiaikainen arvomaailma rehottaa. Heidän keskuudestaan on kuitenkin löytynyt naisia, jotka käyttävät etuoikeutettua asemaansa kanssasisartensa hyväksi. Association of the Egyptian Female Lawyers oli ensimmäisiä naisten asemaa julkiseen keskusteluun tuovia järjestöjä. AEFL:n grafiikkaa:

AEFL kiinnittää huomiota useaan epäkohtaan:

  • Lapsi-avioliitot ovat yleinen tapa, ja uskonnolliset auktoriteetit tukevat sitä.
  • Tyttöjen sukupuolinen silvonta on tavanomaista maaseudulla ja kouluttamattoman väestön keskuudessa.
  • ”Trafficking” l. naisten/tyttöjen kuljettaminen ulkomaille ns. seksityöhön koskee myös Egyptiä.
  • Kunniamurhat ovat yhä olemassaoleva ongelma, eikä vanhoillinen tapakulttuuri tuomitse tekijöitä.
  • Perheväkivalta ja seksuaalinen väkivalta jäävät yhä neljän seinän sisälle, tai niistä vaietaan julkisen häpäisyn pelosta.

Naisten aseman puolesta toimineita ei ole juurikaan tullut Eurooppaan viimevuosien massiivisen pakolais-aallon mukana.

Association of the Egyptian Female Lawyers


”Arabikevät”, johon maailmalla kiinnitettiin aluksi paljon toiveita epädemokraattisten hallitusten vaihtuessa tavalla tai toisella kansan valitsemiin, tuotti naisten aseman suhteen suuren pettymyksen. Naiset olivat hetken mukana mielenosoituksissa diktaattorin tapaan toiminutta presidentti Hosni Mubarakia vastaan, mutta hyvin nopeasti joukkokoukset muuttuivat miehisen uhon ilmauksiksi, joissa naisille ”näytettiin paikka” seksuaalisella ahdistelulla.

”Demokratia” toi Egyptille v.2012 islamistipresidentin, Muhammed Mursin, jonka islamisointi-politiikkaa vastaan osoitettiin pian mieltä myös Tukholmassa, jossa Aliaa Magda Elmahdy, egyptiläinen feministi, osoitti mieltään joulukuussa 2012.

Aliaa Magda Elmahdy oli joutunut poistumaan kotimaastaan Egyptistä jouduttuaan pidätysten ja väkivallan kohteeksi. Useimmat egyptiläiset naisasia-naiset toimivat Elmahya maltillisemmilla tavoilla.


Sikäli kun Mursin ja Muslimiveljeskunnan pääsy valtaan vaalien kautta kesäkuussa 2012 oli lainkaan edistänyt demokratiaa, Egyptin armeija joutui puhaltamaan pelin poikki, ja lopettamaan ”arabikevään” 03.07.2013, ja syrjäyttämään presidentin sotilasvallankaappauksella. ”Arabikeväästä” riemuinnut maailman media ei juurikaan protestoinut, -olivat hiljaa aiemmasta intoilustaan.

Arabimaiden ongelmat eivät sitten olleetkaan niin yksikertaisia, että kunhan päästetään vaaleilla valittu hallitus valtaan, niin tilanteet rauhoittuvat? Valtiollisia rakenteita näyttääkin olevan suhteellisen helppoa säätää, mutta säädöt ja *demokratian maahantuonti* t. ulkomaisten esikuvien soveltaminen oloihin joita ei ole ymmärretty, epäonnistuvat, jos ei puututa kulttuurisiin rakenteisiin. Ja sitähän ei voi tehdä ulkoapäin tuputtamalla.

Elmahdy, AEFL etc. tekevät työtä ihmisten mielien muuttamiseksi, minkä työn osoite on oikea: Takapajuisuus on ensin poistettava ihmisten mielistä, ennenkuin se poistuu yhteiskunnan t. valtion rakenteista. Seuraava video Kairon Tahrir-aukiolta on hyvä indikaattori sille, voivatko kuvassa näkyvät -vapautta vaativat- mielenosoittajat  olla todella vapaita päästyään valtaan: Heidän takapajuinen mielensä on se heitä alistava diktaattori, ei Hosni Mubarak jota vastustamaan he olivat kokoontuneet.

Keskiaikaisen tapakulttuurin rujouttamat mielet ovat tehokkain vapautumisen este, -kuten Egyptin tapaukset osoittivatkin. Videolla CBS:n toimittaja Lara Logan joutuu helmikuussa 2011 #taharruksen kohteeksi tehdessään (myönteistä) reportaasia diktatuuria vastustavista kairolaisista.

https://www.youtube.com/watch?v=ENv4Q91Vjz0

Lukuisat egyptiläiset naiset kokivat ”vapautta” vaativien mies-mielenosoittajien käsissä saman kuin Lara Logan, mutta tarvittiin länsimainen toimittaja tuomaan ilmiön mediaan, ja antamaan uhreille kasvot. Voimmekin kysyä, tekikö sivistynyt maailma virheen luullessaan että kiistatta diktatoorisia otteita käyttäneiden Hosni Mubarakin, Saddam Husseinin ja Muammar Gaddafin jälkeen tulee #demokratia pelkästään sillä, että ihmiset saavat äänestää?


Jostain syystä #itämainendespotia on yhtä vanha käsite, kuin #itämaat. Löytyykö selitys asiaan Lara Logania kähmivien miesten tyhjän katseen takaa?

Toinen mahdollinen erehdyksemme on usko, että Lähi-Idästä, jonka olot olivat tuttuja Aliaa Elmahdylle ja tulivat tutuiksi Lara Loganille, mm. Saksaan, Ruotsiin ja Suomeen tulleet nuoretmiehet, jotka pakenevat kotimaidensa sekavia oloja, jättävät ne olot ja sen asennemaailman joka on ne olot aiheuttanut, taakseen tullessaan sivistyneeseen maahan. Seuraavaksi katsomme videon Ruotsista:

https://www.youtube.com/watch?v=PrkI_GPUx6k

Ruotsi, -ja länsimaat ylipäätään- näyttävät tehneen jo toisen erehdyksen arvioidessaan Lähi-Idän tapakulttuurin voimaa:

  • Kuviteltiin että äänestyksiin perustuva demokratia lopettaa autoritäärisen vallankäytön ja ihmisoikeuksien loukkaukset Lähi-Idässä yms: Ei lopettanut.
  • Kuviteltiin, että em. oloissa eläneet ihmiset muuttuvat meidän kaltaisiksemme joko heti tai 1-2:n sukupolven kuluessa Eurooppaan muutettuaan. Eivät muuttuneet.

Edellä esitetty uutiskatsaus Ruotsista ei herätä toivoa, joten otamme jotain muuta Ruotsi-uutista. Useimmilta jäi huomaamatta, että #feministit Ruotsissa vastustivat #islamismia. Kyllä, se on mahdollista ja jo tapahtunutkin: Egyptin islamistipresidentin Mohammed Mursin valmistellessa sharian julistamista Egyptiin, ryhmä feministejä toteutti protestin Tukholmassa, jo v.2012, -Egyptin lähetystörakennuksen edustalla. Asialla oli meille jo tuttu  Aliaa Magda Elmahdy.

Länsimaista feminismiä on kritisoitu yläluokkaisuudesta ja eurooppakeskeisyydestä. Tämä tarkoittaa sitä, että feministit näkevät -kritiikin mukaan- asiat vain koulutetun länsimaisen naisen näkökulmasta. Heidän elinympäristössään #patriarkaalisuutta edustavat akateemisten länsimaisten miesten puoliksi alitajuiset asenteet, ja virkanaisten urakehitystä todellisuudessa tai kuvitelmissa rajoittava ”lasikatto”.

Nyt olemme tulleet tilanteeseen, jossa kehitysmaiden hardcore-patriarkaalisuus on rantautunut Suomeen ja Eurooppaan, -ja aiheuttaa kärsimyksiä sekä maahanmuuttajanaisille että kantaväestölle. Olisiko tarpeen päivittää feminismi? Siten sana sai jonkin sisällönkin.


 

One thought on “Näkökulma: Rauhaa Lähi-Itään ei tule ellei naisten asema muutu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.