Tiedätkö miksi Fiskarsin sakset ovat oranssit? – Vastaus saattaa yllättää!

Jokaisessa suomalaiskodissa on varmasti ainakin yhdet Fiskarsin sakset, jotka ovat tulleet tutuksi oranssin värisistä kahvoistaan. Mutta miksi Fiskarsin saksien muoviosat ovat nimenomaan oranssit? Suoraan sanottuna sattuman kauppana.

Kun näitä myöhemmin legendaariseen maailmanmaineeseen nousseita saksia suunniteltiin 1960-luvulla, halusi suunnittelija saksien muoviosista joko punaiset, mustat tai vihreät. Oranssi väri ei tullut kuulonkaan.

Kun koe-erää alettiin valmistaa, päätti koneenkäyttäjä kuitenkin käyttää loppuun koneeseen jääneen oranssin värin, jota oli käytetty Fiskarsin mallistossa olleen mehupuristimen valmistuksessa.

Oranssi väri olikin yllättäen Fiskarsin henkilökunnan mieleen, ja se äänestettiin lopulta saksien väriksi ohi suunnittelijan kaavailemien värien. Tosin 16-henkisen raadin loppuäänestyksessä oranssi väri voitti mustan niukasti äänin 9-7.

Näin pienestä voi myöhemmin isoksi kasvaneet asiat olla kiinni. Miettiä sopii, olisiko Fiskarsin sakset nousseet kansaiväliseen menestykseen ilman leimaa-antavaa oranssia väriään?

Musta olisi kuitenkin ollut paljon tylsempi vaihtoehto, ja ainakin auki ollessaan vaaralliset sakset havaitsee ja löytää paremmin, kun väri on erottuva oranssi. Kyseessä on siis ulkonäön lisäksi myös käytännöllisyys- ja turvallisuuskysymys.

Lähteet: Fiskars, MTV, Yle

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.