Tiesitkö? Adidas osti kolme raitaa suomalaiselta Karhulta pikkurahalla ja parilla viskipullolla

Saksalaislähtöinen Adidas on maailman johtavia urheilujalkineita, -vaatteita ja -varusteita valmistavia yrityksiä. Vuonna 1949 perustetun yrityksen tuotevalikoima kattaa laajasti eri urheilulajeja ja siihen kuuluu lisäksi urheilullista vapaa-ajan muotia. Adidaksen tuotteissa on tyypillisesti kolme rinnakkaista raitaa kuten sen logossakin.

Mutta tiesitkö sitä, että nuo Adidakselle tunnusomaiset kolme raitaa olivat alun perin suomalaisen Karhun käytössä?

Karhu käytti tunnuksenaan aluksi kolmea raitaa, jo ennen Adidasta. Adidaksen perustaja Adi Dassler osti oikeuden Karhun kengissään käyttämään kolmen raidan merkkiin Helsingin olympialaisissa vuonna 1952, koska Karhu oli käyttänyt merkkiä ennen heitä.

Tunnus ostettiin kahdella viskipullolla sekä rahasummalla, joka nykyajan rahassa vastaa noin 1 600 euroa. Karhun nykyisten kenkien tunnuksena oleva M-kirjain tulee 1960-luvulla Karhun suunnittelijoina toimineiden Mäntylän veljesten sukunimestä.

Vaikka Adidas saikin tunnuksensa jälkikäteen ajateltuna polkuhintaan, on se sittemmin puolustanut oikeuttaan raitoihin raivokkaasti. Myös vähänkään Adidaksen kolmiraitamerkkiä muistuttavat logot ovat joutuneet jättiyrityksen tulilinjalle.

Tästä esimerkkinä suomalaisyritys, joka ajettiin konkurssiin sen tuotua maahan kenkiä, joista osassa oli neljä raitaa. Taistelu Adidasta vastaan vei yrittäjältä kaiken omaisuuden.

Lähde: Wikipedia 1, 2

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.