Lankutusliike syynä nuorten jalkapalloilijoiden selän rasitusmurtumiin?

1

Palloliiton lääkärinä toimiva Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankutusharjoittelun tuhoavan junioripalloilijoiden selkiä.

Palloliiton järjestemällä Huuhkaja- ja Helmari-päivillä Eerikkilässä oli nelisensataa 2002-2004 syntynyttä nuorta jalkapalloilijaa. Hakkaraisen vastaanotolla kävi kahden viikon aikana noin 40 palloilijaa. Kolmasosalla heistä oli jonkinasteinen selän nikamakaaren vamma.

Hakkarainen kertoo näiden vaivojen olleen alkavia rasitusmurtumia, rasitusmurtuman esiasteita tai rasitusmurtumia. Murtumat oli todettu magneettitutkimuksissa ja kaikissa tapauksissa selkävaivat tulivat kasvun pyrähdysvaiheeseen.

Hakkarainen oli yhdessä valmentajien kanssa pohtinut, mikä oli muuttunut kahden viime vuoden aikana, niin että rasitusmurtumat olivat lisääntyneet junioreilla. Selvisi, että harjoituksissa oli alettu tekemään enemmän niin sanottua ”lankutusliikettä” ja virheelliesti tehtynä se saattaa johtaa alkaviin rasitusmurtumiin selän alueella.

Hakkarainen korostaa kuitenkin kyseessä olevan vielä epäilyn rasitusmurtumien aiheuttajasta, sillä toistaiseksi epäilystä ei ole olemassa tieteellistä tutkimusta. Hän neuvookin liikettä tehdessä olemaan huolellinen, että se menee teknisesti, turvallisesti ja valvotusti oikein.

Lähde: HS

 

1 KOMMENTTI

  1. Tästä voidaan vetää siis se johtopäätös että nuoret eivät pyörittele lantiota ja polvia riittävästi. Sillä se korjaa rasitusvammat selkänikamissa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.