Huippukuskit tuomitsevat Jyväskylän MM-rallin hidasteet: ”Vaarallista!”

Jyväskylän MM-rallin järjestäjä on joutunut pudottamaan yhä kasvavia huippunopeuksia hidasteilla. Monet nykyisistä ja entisistä kuskeista pitävät hidasteita turhina. Kris Meeken mielestä hidasteet tekevät rallista jopa entistä vaarallisemman.

Jyväskylän MM-rallin viime vuoden voittaja Kris Meeke ajoi rallin läpi MM-historian kovimmalla keskinopeudella, 126,6 kilometriä tunnissa.

Nyt Kansainvälinen autourheiluliitto FIA on joutunut hankalaan tilanteeseen. Se teki autoista sääntömuutoksilla nopeampia, mutta samaan aikaan se joutuu varmistamaan, etteivät nopeudet kasvaisi liian suuriksi. Ruotsin rallissa yksi erikoiskoe jouduttiin jättämään kokonaan väliin, kun ensimmäisellä ajokerralla nopeudet huitelivat jo 140 kilometrin tuntivauhdeissa.

Jyväskylän rallin erikoiskokeille on tehty tänä vuonna keinotekoisia hidasteita, jotta keskinopeuksia saadaan hillittyä. Keskiviikkona asiasta ärähti M-Sportin Fordilla ajava Ott Tänak, jonka mukaan tilanne tuntuu siltä kuin ”kuin isot pojat leikkisivät lastentarhassa”.

Torstaina myös muut kuljettajat kritisoivat asiaa.

– Aikanaan täällä ajettiin pieniä teitä, jotta nopeudet pysyivät kurissa. Nykyään ajetaan pääosin isoja teitä, koska ne ovat parempia kaikille. Ne kestävät pieniä teitä paremmin. Mutta joissakin paikoissa hidasteet ovat huonoja. On paikkoja, joihin tullaan nyppyjen yli 200 kilometriä tunnissa, eikä linja ole suora, Jari-Matti Latvala selostaa.

Nelinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier on samaa mieltä.

– Hyväksymme sen, että autot ovat nopeampia kuin ennen. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että touhu olisi vaarallisempaa. Vaikka keskinopeus laskisikin hidasteiden takia, rallin kokonaisriski ei laske, Ogier tuumaa.

Torstaiaamun karistusajossa nähtiin, kuinka useampi kuljettaja rysäytti päin tielle asetettua hidastepaalia.

– Näimme aamulla enemmän ongelmia kuin muilla shakedowneilla. Mitä sitten tapahtuu, kun seuraava auto tulee paikalle? Onko este tiellä? Onko toimitsija tiellä korjaamassa sitä? Tämä on typerä idea. Ralli ei ole hidasteiden takia yhtään turvallisempi, ennemminkin vaarallisempi, Meeke tuomitsi.

Nykykuskit saivat sanomalleen tukea myös nelinkertaiselta maailmanmestarilta Juha Kankkuselta.

– Ne hidastuspaalit… Olen aina vihannut niitä. Ne eivät kuulu sinne. Siinä menee rytmi sekaisin, ja sellaisessa paikassa on helppo tehdä virhe, Kankkunen kertoo.

– Tosin onhan se nähtävissä niinkin, ettei koko ajan ajettaisi minuuttia putkeen kuutosella kaasu pohjassa. Mutta kyllä ne hidasteet sellaisen oman vaarallisuutensa tuovat, päättää Kankkunen.

One thought on “Huippukuskit tuomitsevat Jyväskylän MM-rallin hidasteet: ”Vaarallista!”

  • 27.7.2017 at 21:07
    Permalink

    FIA:t ja FIFA:t ym. herraseurueet ja rouva -vastaavat pahentavat lajia joka kerta kun noiden kaltaiset kuplivien juomien ja rahakkaiden kiskurivirkojen haltijat pitävät kokouksensa, josta pitää väkisin puristaa jotain vain sen takia, että hekin ovat olemassa kuin loiset. Nämä pölvästit eivät useinkaan tiedä perustarvettakaan lajista, joiden konklaaveissa he istuvat-.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.