Li Andersson: ”Pääministerille syntynyt paha mieli”

Li Andersson kirjoittaa facebookissa seuraavasti:  Uutiskesä on tänä vuonna ollut ilmeisen kuiva, kun taas on käytetty palstatilaa ”keskusteluun keskustelusta”. Pääministeri Sipilä syyttii kesän alussa kollegoita tahallisesta väärinymmärtämisestä ja peräänkuulutti heti sen jälkeen parempaa poliittista keskustelukulttuuria Suomeen.

Sipilällä ja hallituksella on ollut johdonmukainen strategia suhteessa oppositioon koko tämän kauden: kaikki kritiikki on pyritty ohittamaan ja vähättelemään ”populismina” tai ”räksyttämisenä”. Pääviesti on, että mitä vähemmän hallitusta kritisoidaan, sitä ”rakentavampaa” on kritiikki – hallituksen mielestä…

Tällainen on aivan perinteistä politiikantekoa eikä suomalaisen keskustelukulttuurin kehittämistä.

Tällä hallituksella on poikkeuksellisen vahva ideologia, joka ohjaa toteutettavaa politiikkaa. Se näkyy siinä, minkälaisia arvovalintoja budjetin sisällä on tehty: kaikista perusturvaetuuksista ja työttömyysturvasta on leikattu, kun yli miljardi on käytetty ennen kaikkea hyvätuloisia suosiviin verokevennyksiin. Se näkyy hallituksen työmarkkinaratkaisuissa ja ennen kaikkea kilpailukykysopimuksessa, joka oli sekä massiivinen tulonsiirto työntekijöiltä työnantajille mutta myös julkiselta sektorilta yksityiselle. Se näkyy hallituksen sote-suunnitelmassa, jossa hoidon tasa-arvon parantamisen sijaan nyt ollaan rakentamassa verorahoitteisia monopoleja muutamalle isolle yrityistoimijalle. Hallituksen arvomaailma näkyy myös kiristyneessä turvapaikkapolitiikassa ja jättimäisissä kehitysyhteistyön rahoituksen leikkauksissa, joista kärsivät eniten kaikissa haavoittuvaisimmassa asemassa olevat.

Hallituksen tehdessä kovaa oikeistolaista politiikkaa, herättää se toimivassa parlamentaarisessa demokratiassa myös kovaa kritiikkiä. Tästä on pääministerille syntynyt paha mieli.

Mutta paha mieli on syntynyt myös niille sairastaville suomalaisille, joihin kohdistuvat sekä hallituksen perusturvaleikkaukset että lääkkeiden omavastuiden ja asiakasmaksujen korotukset. Paha mieli on syntynyt kaikille niille suomalaisille, jotka joka kuukausi taistelevat TE-toimistojen kanssa tiukentuneiden työttömyysturvaehtojen tulkinnoista. Paha mieli on syntynyt kaikille niille julkisen sektorin työntekijöille, joiden valmiiksi pienestä palkasta vielä leikattiin kolmannes lomarahoista. Paha mieli on syntynyt niille suomalaisille, jotka vierestä näkevät kun Suomi palauttaa hädässä olevia turvattomiin olosuhteisiin Lähi-itään sekä heille itselleen tietenkin.

Näiden päätösten kritisoiminen ei ole ”tahallista väärinymmärtämistä” tai ”populismia”. Se on politiikkaa, ja me vasemmistoliitossa olemme eduskunnassa juuri sen takia, että pidämme ääntä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta. Hallituksen politiikasta pitää puhua, vaikka hallitus kuinka haluaisi siirtää huomion ”keskusteluun keskustelusta”.

Linkki Li Anderssonin kirjoitukseen

3 thoughts on “Li Andersson: ”Pääministerille syntynyt paha mieli”

 • 28.7.2017 at 11:59
  Permalink

  ”Paha mieli”. Minulle tulee aina paha mieli kun näen tuon ämmän.

  Reply
  • 28.7.2017 at 20:33
   Permalink

   Sama juttu. Todella pimahtanut ja kaltaisensa äänestää sitä.

   Reply
 • 30.7.2017 at 18:05
  Permalink

  Uusi pikku sisäinen puhdistus ei olisi pahitteeksi.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *