Toimenpidesuunnitelma laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan

Kuntien kiireellisen sosiaalihuollon kustannusten korvaamista koskeva lakiehdotus lähtee lausuntokierrokselle. Uusi pykälä koskee kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen henkilön välttämättömiin sosiaalipalveluihin liittyvien kustannusten jakoa valtion ja kuntien välillä. Kyseessä ei ole uusi tehtävä kunnille.

Maahanmuuton ministerityöryhmä julkaisi 16.12.2016 toimenpidesuunnitelman laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan. Maahanmuuton ministerityöryhmä linjasi, että valtion tulee korvata kunnille kiireellisten sosiaalipalveluiden kustannukset, kun välttämätöntä sosiaalipalvelua on annettu henkilölle, joka on saanut lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen ja hän ei ole enää vastaanottopalveluiden piirissä. Kiireellisen sosiaalihuollon kustannusten korvaamisessa ei ole kyse uudesta tehtävästä kunnille tai uudesta palvelusta laittomasti maassa oleskeleville, vaan ainoastaan valtion ja kuntien välisestä kustannusten jaosta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteltu esitystä sosiaalihuoltolain muuttamiseksi, jossa lakiin tulisi uusi pykälä 12 a valtion korvauksesta kunnille kiireellisestä sosiaalipalvelusta. Kunnille korvattaisiin välttämättömänä sosiaalipalveluna henkilölle annettu tilapäinen asuminen ja kustannukset ruoasta ja välttämättömistä lääkkeistä. Pykälän mukainen korvaus maksettaisiin henkilöistä, jotka ovat saaneet kielteisen ja lainvoimaisen päätöksen turvapaikkahakemukseen ja joiden vastaanottopalvelut ovat lakanneet.

Kansaneläkelaitos maksaa kunnille kiireellisen terveydenhuollon kustannukset. Nykyinen järjestelmä on mahdollista laajentaa koskemaan myös kiireellisiä sosiaalihuollon kustannuksia. Esityksessä ehdotetaan lisäksi säädettäväksi sosiaalihuoltolain 12 a §:n 2 momentissa asetuksenantovaltuudesta, jonka perusteella olisi mahdollista antaa valtioneuvoston asetus kustannusten maksamiseen ja hallinnointiin liittyvistä seikoista.

Aluehallintovirastot toteuttivat loppuvuonna 2016 alueellaan seurantakyselyn laittomasti maassa oleskelevien käyttämistä sosiaali- ja terveyspalveluista. Näiden vastausten sekä muiden kunnilta kerättyjen tietojen perusteella on arvioitu henkilöiden palvelutarvetta kokonaisuutena sekä esityksen taloudellisia vaikutuksia. Arvioiden mukaan kuntien menot olisivat yhteensä 5 346 000 euroa vuonna 2018.

Lähde: STM

9 thoughts on “Toimenpidesuunnitelma laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan

  • 28.7.2017 at 16:47
    Permalink

    Eikö se olekkaan niin että kun tulee ”hylsy” niin rahahanat sulkeutuvat? Mitä järkeä on edes hakea turvapaikka-lottoa jos kerran sossu antaa rahaa kaikille? Ai niin, patisi tetysti suomalaisille.

    Reply
  • 28.7.2017 at 16:47
    Permalink

    Miksi Suomessa pitää hyysätä noita? Termikin sen jo sanoo :”LAITTOMASTI maassa oleskeleva”. Kyllä kaikesta muusta laittomasta laitetaan yleensä istumaan kaltereiden taakse tai annetaan sanktiota mutta noissa tapauksissa annetaan vaan porkkanaa ja ilmaistaan että vaikket saisi täällä olla niin saat olla ja me maksetaan sun oleilut. Kantiksien asumistukia pienennetään ja näiden asuminen maksetaan kokonaan. Lääkkeiden korvauksia leikataan ja näille maksetaan lääkkeet. Leipää pitää jonottaa kilometritolkulla ja näille maksetaan ruuat. Ei mene mun jakeluun tän maan päättäjien oman maan kansalaisten kurjistamis- ja tuhoamispolitiikka !!!!

    Reply
    • 28.7.2017 at 17:57
      Permalink

      Markku, olen täsmälleen samaa mieltä!! Voi perkele sentään meidän hulluja uushyysäripoliitikkoja!! Vittu!!

      Reply
  • 28.7.2017 at 18:32
    Permalink

    Yleislakko tekisi hyvää, näkee mistä hyvinvointi tulee. Toivon seuraavista neuvotteluista erittäin riitaisia. Jos liittoni on allekirjaamassa sopimusta ensimmäisenä, niin eroan liitosta!!!

    Reply
  • 28.7.2017 at 19:16
    Permalink

    Järjetöntä PELLEILYÄ!
    Jos ei saa turvapaikkaa, samantien pois maasta!
    Sotahan ei ole peruste saada turvapaikkaa, ja järkevintä olisi auttaa ihmisiä paikan päällä.
    Nekin miljardit joilla täällä on hotellitason majoituksessa hyysätty 20-30 tuhatta elintasopakolaista olisivat riittäneet lähi-idän leireillä helposti 500000:n ihmisen elättämiseen!
    Maassa EI pitäisi olla missään olosuhteissa ainoatakaan paperitonta tai laitonta oleskelijaa!
    Paperittomat suoraan säilöön ja jos ei ole turvapaikan tarvetta niin goodbye!
    Tuhannet somalit voisivat jo palata kotimaahansa, miksi turvapaikkaa vain pysyy ja pysyy maailman tappiin astu?
    Kansalaisuuskin pitäisi ANSAITA esim 7-10 vuoden lainkuuliaisen työuran jälkeen!
    Suomi ei voi olla maailman sosiaalitoimisto!

    Reply
  • 29.7.2017 at 17:13
    Permalink

    ”Toimenpidesuunnitelma” = kaikille passit mahdollisimman nopeasti niin enää ei ole ”laittomia siirtolaisia”? Vaikka sitten väärennetyt kuten vähän aikaa sitten Sellon kirjaston ”Afghanistanin suurlähetystössä” jaettiin? Jotenkin säälittävää, että tässäkin puhutaan nyt vain miten jaetaan kustannukset kahden eri veronkerääjän kesken. Suomella ei ole realistisesti mitään velvollisuutta osallistua Italian ja EU:n itseaiheuttaman hallitsemattoman maahanmuuton ongelmiin.

    Ainoastaan kökkösössökeput sanovat näin, koska se on ainut tapa heille päästä isojen poikien pöytiin ja lyödä rahoiksi.

    Reply
  • 1.8.2017 at 22:23
    Permalink

    Ilmaisia laillisia palveluita laittomille, sounds fair enough.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.