Puolustusministeri vastasi kansanedustajien kysymyksiin rynnäkkökiväärien lahjoittamisesta MPK:lle sekä aseviennistä

Puolustusministeri Jussi Niinistö vastasi 31.7.2017 kansanedustaja Sirpa Paateron sekä kansanedustaja Erkki Tuomiojan kirjalliseen kysymykseen puolustusvoimien rynnäkkökiväärien lahjoittamisesta Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle.

Ministeri tähdensi vastauksessaan, että lainsäädäntöpohjana luovutuksessa on valtion talousarvioasetus, jonka mukaan irtainta omaisuutta, joka on poistettu käytöstä, saa luovuttaa vastikkeetta jos luovutusta on pidettävä valtion etujen kannalta perusteltuna ja tarkoituksenmukaisena. Edellytyksenä luovuttamiselle on sisäministeriön alaisen poliisihallituksen hyväksyntä hallussapitolupien ja säilytyksen osalta.

Aseita ei luovuteta MPK:n julkisten hallintotehtävien hoitamiseen, kuten Paatero kysymyksessään esittää.

Taustalla asiassa on puolustusministerin 22.6.2017 tekemä päätös, joka valtuuttaa puolustusvoimat lahjoittamaan Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle vastikkeetta 400 itselataaviksi kertatuliaseiksi muunnettavaa rynnäkkökivääriä varusteineen.

Puolustuvoimien ja MPK:n välillä on kumppanuussopimus ja Valtioneuvoston puolustusselonteossa MPK mainitaan strategisena kumppanina.

Puolustustarvikeviennissä Suomen linja on yksi tiukimmista

Puolustusministeri vastasi 31.7.2017 myös kansanedustaja Paavo Arhinmäen kirjalliseen kysymykseen puolustustarvikeviennistä.
Puolustusministeri toteaa, että Jemenin konfliktin johdosta tiettyihin Lähi-idän alueen vientiaikeisiin on viime aikoina suhtauduttu aiempaa pidättyvämmin. Tilannetta ja sen kehitystä arvioidaan jatkuvasti ja tarkasti. Jemenin tilannetta seuraa YK:n turvallisuusneuvoston asettama Jemenin pakotekomitea. Komitea ei ole asettanut vientikieltoja sen enempää Arabiemiraateille, Jemenille kuin Saudi-Arabian johtamalle liittoumallekaan. Tällaista kieltoa ei ole myöskään EU asettanut.

Valtioneuvoston 10.7.2017 yksimielisesti hyväksymän vientiluvan alaiset laukaisualustat ovat osa lennokkijärjestelmiä, joita käytetään tiedusteluun, aluevalvontaan, meri- ja rajavalvontaan sekä luonnon katastrofien dokumentointiin ja tilannekuvan luomiseen. Lennokkeja ei ole aseistettu.

EU:n jäsenvaltiot vievät edelleen puolustusmateriaalia Persianlahden alueelle merkittävässä määrin. Eurooppalaisessa vertailussa Suomen linja on yksi tiukimmista. Pohjois-Euroopan maat muodostavat Suomelle merkittävän viitekehyksen vientilupien harkinnassa. Muun muassa Saksa ja Ruotsi ovat jatkaneet tänä vuonna vientilupien myöntämistä alueelle.

Suomi myönsi vuonna 2016 Arabiemiraatteihin kolme pysyvää vientilupaa. Väliaikaisia vientilupia esittely- ja testikäyttöön myönnettiin kahdeksan. Tänä vuonna pysyviä vientilupia on myönnetty viisi. Saudi-Arabiaan ei myönnetty vuonna 2016 yhtään vientilupaa ja tänä vuonna on myönnetty kaksi vientilupaa.

 

One thought on “Puolustusministeri vastasi kansanedustajien kysymyksiin rynnäkkökiväärien lahjoittamisesta MPK:lle sekä aseviennistä

  • 1.8.2017 at 21:09
    Permalink

    Tuomiojan vakooja suvun vesa vuosi vastenmielisyytensä sitä kohtaan, että suomalaisille annetaan aseita. Sitä vastoin sotaa käyviin Arabimaihin, sekä kansalaisiaan vähintäinkin pyssynperällä hakkaavat eliitin viranomaiset ovat sen sijaan passeileita rauhaa rakastavien sadan komitean jäsenien mieleen. Kyseinen hurskas viaton lasten liiton porukka varmasti kannattasi projektia täysin palkein, jos niitä käytettäisiin rauhantyöhön ampumalla niillä soramontun reunalla suomalaisia vääräuskoisia rasisteja niskaan. Tämähän täyttäisi kaikki niskalaukaus -humanistien toiveet ja ideologisen kirjaimen hengen viimeistä piirtoa myöten.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.