Näkökulma: Aiheen vaihtaminen on Neuvostoliitosta

2

Nettikeskusteluissa usein törmää Neuvostoliitossa jatkuvasti käytettyyn tapaan johtaa keskustelu harhapoluille.

Se tapahtuu näin:

  1. ”Ulkomailta tuotu ruoka ei ole yhtä puhdasta kuin täkäläinen!”
  2. ”Mutta Afrikassa kuolee pieniä lapsia nälkään!”

Toisin sanoen, esiin tuotuun ongelmaan vastataan puhumalla jostain aivan muusta asiasta ja viedään keskustelu kokonaan harhapoluille. Neuvostoliitossa tätä käytettiin The Guardian -lehden mukaan siinä määrin, että Guardian kutsui keinoa ”kansalliseksi ideologiaksi”.Kun Länsi kritisoi Neuvostoliittoa jostakin, Neuvostoliitto vastasi aina whataboutismilla. Klassisin näistä propagandavastauksista Wikipedian mukaan oli: ”Ja te hirtätte negridejä”.

Neuvostoliiton tapa vastata kaikkeen kritiikkiin siis oli vaihtaa puheenaihde sihen, että Yhdysvalloissa oli rasismia. Tämä taktiikka tuskin on nykypäivänä kenellekään vieras, mutta sen alkuperä saattaa olla hämärän peitossa.

Kyse on siis Neuvostoliiton propagandasta. Nykyisin tätä taktiikka kutsutaan nimellä whataboutismi.

Lähteet: Wikipedia, WikipediaNäkökulma: Miten propagandaa tehdään?

2 KOMMENTIT

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.